KSV Nieuwpoort vangt bot en moet Autonoom Gemeentebedrijf ruim 21.000 euro terugbetalen

De eerste ploeg van KSV Nieuwpoort wordt na dit seizoen opgedoekt. © VDB
Redactie KW

Voetbalploeg KSV Nieuwpoort is veroordeeld om aan het Autonoom Gemeentebedrijf Nieuwpoort 21.840 euro te betalen aan achterstallige facturen. Dat heeft de burgerlijke rechter in Veurne beslist. Omgekeerd krijgt de voetbalploeg niets.

De uitspraak van de rechter is een zoveelste mokerslag voor de geplaagde voetbalploeg waar het al veel langer slecht gaat. Enkel sportief doet de club het nog steeds erg goed. Al een jaar lang betaalt de ploeg echter haar facturen niet aan het Autonoom Gemeentebedrijf Nieuwpoort (AGN). Die stelt de sportaccommodatie ter beschikking. Op 28 april 2016 werd daarover een overeenkomst gesloten voor de uitbating van de sportinfrastructuur en de cafetaria. Concreet moest KSV huurgelden betalen, een percentage op de verkoop in de cafetaria en van tickets en van de reclameborden. Sinds 5 februari doet KSV dat niet meer. “Wij kregen immers ook onze subsidies al sinds 2016 niet meer“, zegt voorzitter Alexander Verberckmoes. “Ook andere bijdrages zoals de voordeelpassen worden niet meer betaald. Het probleem is dat de hoge huurgelden die wij moeten betalen al jaren een wrevel zijn, maar daarover wil de stad niet spreken.”

Geen afspraken in overeenkomst

De rechter stelde AGN nu volledig in het gelijk en veroordeelt de ploeg om haar 21.840 euro te betalen. “De ploeg weigert ten onrechte om de opgestelde facturen te voldoen volgens de afgesloten overeenkomst“, motiveerde de rechter. “De voetbalploeg eist ook ten onrechte de verrekening van subsidies, aangezien daarover geen afspraken zijn in de overeenkomst. Het AGN is een autonoom gemeentebedrijf is, die eigenlijk niets met de stad Nieuwpoort te maken heeft. Een autonoom gemeentebedrijf is een dienst met een eigen rechtspersoonlijkheid, opgericht door de gemeente en belast met een welbepaalde taak van gemeentelijk belang.” De 6.100 euro die KSV Nieuwpoort eiste als schadevergoeding voor de gebrekkige infrastructuur en herstelwerken werden niet bewezen geacht.

Einde verhaal?

Hoe het nu verder moet met de ploeg is onduidelijk. Eerder was al duidelijk dat de eerste ploeg er na dit seizoen mee stopt. Voor de elf jeugdploegen wordt nog naar een oplossing gezocht, maar mogelijk gooit de veroordeling nu nog meer financieel roet in het eten. “Het stadsbestuur werd intussen op de hoogte gesteld van het vonnis”, reageert schepen van Sport Bert Gunst in naam van het stadsbestuur. “Wij hebben intussen te horen gekregen dat KSV Nieuwpoort wil voldoen aan de uitspraak. Ze hebben al meermaals te kennen gegeven dat wat betreft de eerste ploegen het verhaal stopt. Maar wij zullen er alles aan doen om de jeugdwerking van de ploeg te redden. De komende maanden zal er nog het een en ander duidelijk worden.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier