KSFI combineert muziek met de Izegemse geschiedenis

© Frank Meurisse
Redactie KW

De Koninklijke Stadsfanfaren brengen op zaterdag 30 oktober een Wondermooi Verhaal in De Leest in Izegem. Na een lange stilte mogen de muzikanten eindelijk weer naar een concertzaal en dat stemt hen erg vrolijk. De beginnersband mag intussen rekenen op een nieuwe, enthousiaste dirigente.

De Koninklijke Stadsfanfaren Izegem traden de afgelopen maanden al eens in de buitenlucht op, maar ze zijn blij dat ze eind oktober opnieuw de gezelligheid van een concertzaal kunnen opzoeken. “We brengen op zaterdag 30 oktober een Wondermooi Verhaal in Cultuurhuis De Leest”, begint Hans Demeurisse, dirigent van KSFI.

“We kozen voor een uniek concept. Stadsdichter Vincent Vandommele schreef voor ons de geschiedenis van Izegem uit in een sprookje en dat wordt tijdens het concert verteld door Geerwin Vandekerckhove. Het sprookje belicht vier verschillende luiken uit onze rijke, Izegemse geschiedenis.”

De Stadsfanfaren zorgen voor prachtige muziek, die perfect aansluit bij het verhaal. “We brengen een mooie mix van nummers. Daar komt bijvoorbeeld Bernstein bij kijken, maar ook andere componisten komen aan bod. Het zal een toegankelijk concert worden waar iedereen van kan genieten.”

19 jaar dirigent

De Koninklijke Stadsfanfaren hebben naast de grote fanfare ook een drumband en twee jeugdorkesten. De jonge muzikanten die al wat verder in hun muzikale opleiding zijn verenigen zich in Euphonia onder leiding van Gilles Demeurisse. Wie nog maar pas startte met het leren van een instrument komt in de beginnersband van de fanfare terecht, BBKSFI. Dirigent Willem Maertens was 19 jaar lang de dirigent binnen de groep, maar geeft nu de dirigeerstok door aan Louisa Declercq uit Oostrozebeke.

“Tijdens de coronaperiode kreeg ik plots meer tijd en merkte ik dat ik daar wel kon van genieten. We hebben twee kindjes en daarnaast heb ik nog andere nevenactiviteiten waardoor het soms wel echt druk werd. Wat extra tijd deed deugd en deed mij ook nadenken. Louisa sprong al regelmatig in als dirigente en zo ging de bal aan het rollen”, legt Willem de wissel uit.

Goede sfeer

Louisa speelt al een jaar of drie in de fanfare. “De laatste jaren verving ik Willem en Gilles af en toe eens bij BBKSFI en Euphonia en dus is het ook logisch dat ze bij mij kwamen aankloppen toen Willem aangaf te willen stoppen. Ik dacht er even over na, maar was eigenlijk snel bereid om de repetities op zondag over te nemen van Willem”, zegt Louisa. “Ik ga eigenlijk op hetzelfde elan verder met de beginnersband. De muziek blijft dezelfde en ik denk niet dat de aanpak veel zal veranderen. Het moet vooral plezant blijven voor de kinderen en een fijne eerste kennismaking met een fanfare zijn.”

Louisa studeert momenteel nog aan het Conservatorium in Gent waar ze een masteropleiding volgt. Daarnaast een opleiding directie. “Ik speel saxofoon bij KSFI en ook in het Koninklijk Houtlands Harmonieorkest uit Torhout. Dus muziek is echt wel een groot deel van mijn leven. Mijn eerste optreden met BBKSFI zal op 4 december zijn en daar kijk ik wel naar uit. Het wordt een spannende, maar fijne ervaring!” (MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.