KSA’ers domineren Firtelstoet

vlnr Jelle Lippens, Simon Derycke, Emiel Verstaen en Maxim Roobrouck. © JF
Redactie KW

Na een jaar noodgedwongen afwezigheid is de Firtelstoet terug van weggeweest. Dit jaar zullen negen groepen deelnemen aan de Firtelstoet, waarvan twee nieuwe: VZV en N’ Après Staf. Die laatste is de laatste lichting oud-leiding van KSA Zulte en brengt zo het aantal Firtelgroepen bestaande uit oud-leiding van de KSA op vier.

De 163ste editie van Firtel mag mee op de teller, maar was er door de coronacrisis uiteraard eentje in mineur. “De 163ste corona-editie was een bittere pil om te slikken,” klinkt het bij het Firtelcomité. “Voor het eerst in jaren was er geen stoet. Maar niet getreurd, voor de 164ste editie staan de Firtelbokken opnieuw in hun startblokken. We hebben volwaardige Firtelzondag gepland en ook de rest van het weekend gaan tal van activiteiten door. Deze editie hebben we op zaterdag een Firtelmarkt georganiseerd op de ventwegen in centrum Zulte. Vanaf 16 uur zullen de wegen bevolkt worden door de marktkramers. Zij zijn alvast blij dat ze na de natte zomer toch nog even buiten mogen komen.

Firtel is te plezant om los te laten – Maxim Roobrouck van N’ Après Staf

Zondag volgt de Firtelstoet en om 17.30 uur sluiten we de stoet af met de traditionele bokkenworp aan het gemeentehuis, waar vele prijzen te winnen zijn. Het Firtelweekend wordt pas officieel afgesloten op dinsdag 5 oktober met een vuurwerk vanop de parking van de Smatch. Al blijft het hoogtepunt van het weekend uiteraard de Firtelstoet op zondag. We blijven bij het vertrouwde drieluik van publiciteitskaravaan, praalwagens en dansers en reuzen. Het is vooral uitkijken naar het ‘anarchistisch straattheater’ van de deelnemende groepen. Dit jaar doen de Kapelhoek of de T’Jolders niet mee, maar hun plekken worden opgevuld door VZV, een groep oud-leiding van de Chiro en N’ Après Staf bestaande uit oud-leiding van de KSA.”

oud-leiding

Met de toevoeging van N’Après Staf staat de teller van Firtelgroepen bestaande uit oud-leiding van KSA Zulte op vier. Tel daar nog eens de kar van de huidige leiding bij en meer dan de helft van de Firtelstoet wordt bevolkt door KSA-mannen. “Firtel is gewoon te plezant om los te laten,” zegt Maxim Roobrouck van N’Après Staf. “De huidige leiding van de KSA doet altijd mee aan de stoet, maar het is stilaan de gewoonte dat ze ook na hun tijd in de leiding nog steeds mee doen aan de Firtel. Zodra je met genoeg volk bent, kan je een nieuwe Firtelgroep beginnen. De oudste groep oud-leiding die meedoet zijn de Rossbräuknechten, die zijn rond de 50. Dan zijn er nog de Rossbräuvlechtjes, ’t Kapittel en nu ook N’ Après Staf.”

voorbereiding

“Bij het opzetten van zo’n Firtelgroep komt meer kijken dan mensen denken. Je moet een kar vinden, een schuur waarin je ze kan ombouwen tot een praalwagen, een tractor en een chauffeur die ermee kan rijden op zondag. Al is het Firtelweekend meer dan alleen die zondag. Op vrijdagavond is er ook de Firtel Top 50 in het jeugdhuis en op zaterdag vindt daar ook de Firtelfuif Bokpop plaats.” We zijn uiteraard heel blij dat alles weer normaal kan doorgaan. Al heeft het toch lang geduurd voor de knoop definitief doorgehakt was, er was veel onzekerheid over de versoepelingen van de coronamaatregelen dus we hadden wel wat stress. Intussen lopen de voorbereidingen vlot en in ons Firtelstuk zullen we de recente gebeurtenissen van zowel Zulte als heel België op de korrel nemen. We hopen dat iedereen massaal komt kijken zondag.” (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier