KSA Meeuwennest ruilt de Ardennen voor de Vlaamse Ardennen om kamp door te brengen

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

35 meisjes en evenveel jongens van KSA Meeuwennest hadden in normale omstandigheden op kamp getrokken richting Solwaster, vlakbij Luik. Door de wateroverlast van vorige week moest de leiding op zoek naar een alternatief. “Voor het tweede jaar op rij moeten we onze plannen op het laatste nippertje omgooien.”

Op woensdag 14 juli hadden de 35 meisjes – met een leeftijd van 12 tot 16 jaar – van de Oostendse jeugdbeweging moeten vertrekken richting een tentenkamp in Sowaster. Toen de eerste berichten over de waterellende in de Ardennen binnen sijpelden, voelde de leiding al nattigheid. “We hebben de ellende uiteraard op de voet gevolgd”, vertelt Lot Foucquet (25). “We wisten meteen dat het er niet goed uitzag voor die mensen. Later op de dag bleek dat de situatie nog erger geworden was en vanaf dan wisten we ook zeker dat ons kamp letterlijk in het water zou vallen.”

Het afgelopen coronajaar was er voor de jeugdbeweging eentje om snel te vergeten. “Er was vorig jaar heel lang onzekerheid of de kampen wel zouden kunnen doorgaan”, herinnert Marie-Sophie Van Ingelghem (21) zich nog. “Toen het nieuws kwam dat het toch kon, hebben we heel snel moeten handelen. Uiteindelijk hebben we nog heel snel een locatie kunnen vinden waar we met onze jongens en meisjes heen konden.” Wat hen toen is gelukt, moest deze keer ook wel lukken. “Op de duur wordt het een routineklus om nog snel een andere locatie te zoeken waar we terecht kunnen”, lacht Astrid Drabs (22). “Ook nu konden we vrij snel een nieuwe locatie vinden. Iedereen van de leiding zette enkele locaties op papier en daaruit werden nog zeven overblijvers gekozen. Uiteindelijk was het kiezen tussen die zeven waarbij Maarkedal, bij Oudenaarde en Ronse, als winnaar uit de bus kwam. Maarkedal kwam het dichtst in de buurt van onze eisen. Het zijn dan wel de Vlaamse Ardennen, maar minstens even leuk.”

De meisjes vertrokken afgelopen woensdag en blijven er tot en met 31 juli. De jongens vertrekken op 2 augustus en keren op 12 augustus terug. “Hoe een normaal kamp eruit ziet? We gaan meetsal met de trein tot Luik waar we zelf onze tenten opzetten en alles vastsjorren. Eens we geinstalleerd zijn beginnen we aan onze activiteiten. Dat gaat van wandelen, zwemmen en andere activiteiten. We gaan ook op tweedaagse en we wassen ons in de rivier (lacht). Een beetje back to basics zeg maar. Of dat kamp er nu hetzelfde uitziet? We gaan er sowieso voor zorgen dat ons kamp even leuk wordt als de voorbije jaren. Hier en daar zullen er misschien wel aangepaste activiteiten zijn, maar we zijn blij dat we toch op kamp kunnen”, besluit Lotte Vanhoucke (17).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier