KSA Izegem geeft Onze Lieve Vrouwekapel nieuw leven

MVI
Redactie KW

KSA Izegem is momenteel volop aan het verbouwen in de Meensestraat. De KSA-jongens verhuizen naar de oude turnzaal en een aantal oude lokalen van het Sint-Jozefscollege en willen daar in september 2022 van start gaan. “We proberen zoveel mogelijk zelf te doen en dus spenderen we hier heel wat uren en vrije tijd”, klinkt het bij de jongens.

Naast de binnenkant bekeken ze ook even de buitenkant van hun gebouwen. “Het kapelletje voor Onze Lieve Vrouw dat hier aan de gevel prijkt, viel ons meteen op. Het zag er behoorlijk vervallen uit en we wilden het graag wat opfrissen.” De leiders van de KSA wonnen wat extra informatie in en besloten het Mariakapelletje te renoveren.

Overal in het Izegemse straatbeeld vind je kapelletjes voor Onze Lieve Vrouw. Die hangen er al sinds 1944. Op 26 maart van dat jaar was er een zwaar bombardement boven Kortrijk. Enkele Izegemnaren beloofden dat ze Mariakapelletjes zouden ophangen als onze stad gespaard bleef van de bombardementen. Toen dat effectief zo bleek te zijn, maakte de firma Ostijn uit Izegem maar liefst 88 kapelletjes in beton. Ze werden blauw geschilderd en kregen een plaats in het straatbeeld. Het eerste kapelletje werd op 1 mei 1944 in de Roeselaarsestraat gehangen. Alle kapelletjes kregen een zin uit de litanie van Onze Lieve Vrouw als opschrift.

Grondige opknapbeurt

Het kapelletje in de Meensestraat verdween even uit het straatbeeld en leiders Robbe Lagaisse en Jordi Toebat ontfermden zich erover. “We hingen het dit weekend opnieuw op zijn plaats na een grondige opknapbeurt”, vertellen de leiders. “We schilderden de buitenkant opnieuw in het blauw en ook het beeld van Maria herschilderden we volledig. Het kapelletje heeft sinds dit weekend bovendien een ander opschrift ‘Vlaams en Vroom – KSA Izegem’. We konden wel zien dat er vroeger een opschrift was, maar het was eigenlijk onmogelijk om te lezen wat er stond. Daarom besloten we er maar KSA Izegem in te zetten.”

Maria draagt intussen ook dé enige echte, blauw-oranje KSA-muts. “Die duidelijke link naar onze jeugdbeweging vonden wij echt wel een leuke knipoog. Het was de oma van Jordi die de muts maakte. Daarnaast wordt ze ’s avonds mooi verlicht met ledverlichting en springt ze zo echt wel in het oog. Bedoeling is om ze elke avond als het donker wordt met wit licht te verlichten.”

Ledverlichting

Toch hebben de jongens ook een extraatje voorzien. “De ledverlichting kan ook blauw en oranje worden en dat willen we zo doen op vrijdagavond en zaterdag als we zelf met de groep samenkomen. Op vrijdag is er vergadering en op zaterdag activiteit. Zo willen we dat in de verf zetten.”

Sommige buurtbewoners zagen al dat het kapelletje terug van weggeweest is. “Van een aantal mensen hoorden we dat ze blij zijn dat het kapelletje terughangt en ook de lichtjes kunnen op bijval rekenen. We zorgen nog voor plantjes en dan is het helemaal klaar. We zijn blij dat we het kapelletje wat nieuw leven konden inblazen.” (MVI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.