KSA Ichtegem verliest leden door tijdelijke nieuwe locatie

Hoofdleider Jonas Dehaeze en de andere KSA'ers hopen dit jaar nog naar hun vertrouwde en gerenoveerde KSA-heem terug te kunnen keren. © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Dit jaar plant de gemeente een investering van 300.000 euro voor de renovatie van het KSA-heem in de Koekelarestraat. De KSA’ers, die nu gehuisvest zijn in de Engelkerk, hopen hun nieuwe werkjaar in september te kunnen starten in hun vertrouwde heem.

De KSA’ers hebben hun heem in de voormalige congregatiezaal van het klooster van de zusters van Sint-Vincentius in de Koekelarestraat, dat dateert van 1864. Eind 2018 bestempelde de brandweer, na een onaangekondigde inspectie, het gebouw niet langer als veilig. Ze stelden stabiliteitsproblemen vast en er ontbrak een tweede brandladder. Daarop moest KSA Ichtegem Bij Tijl en Lamme, want zo heet de vereniging officieel, dringend op zoek naar een ander onderkomen. Dat vonden ze in de Engelkerk in de Zeemeeuwstraat. “In de periode oktober-november 2018 moesten we inderdaad noodgedwongen verhuizen naar de Engelkerk”, zegt hoofdleider Jonas Dehaeze.

“Maar het is geen geschikte locatie voor een langetermijn. De Engelkerk is uiteraard niet aangepast aan onze behoeften. Het is er klein en in de omgeving zijn er weinig of geen speelmogelijkheden voor de kinderen. Op sommige muren staat schimmel en er zitten gaten in het dak. Kraantjeswater hebben we er niet waardoor we dit zelf moeten meebrengen. Met vezelplaten hebben we zelf enkele aparte lokalen getimmerd. In principe willen we voor elk van de vijf groepen een lokaal, nu zijn er maar drie. Ook wat opbergruimte betreft, is het er veel te krap. Het is er dus allesbehalve een ideale locatie”, legt Jonas uit.

Volledige renovatie

Door de gedwongen verhuis, weg van het centrum, daalde ook het aantal leden. “Normaal telt onze jeugdvereniging tussen de 80 en 90 kinderen. Sommige ouders kennen de locatie niet of zien het niet zitten om hun kinderen naar hier te brengen. Andere ouders, wiens kind vroeger met de fiets kwam, vinden het nu te gevaarlijk omdat hun kind de drukke Torhoutsesteenweg moet oversteken en houden hun kind dan ook liever thuis. De gevolgen laten zich natuurlijk raden en sedert onze verhuis naar hier is ons ledenaantal gezakt tot een 60-tal. We hopen dan ook dat we het nieuwe werkjaar in september 2020 kunnen starten op onze vertrouwde plek in de Koekelarestraat. We vinden het jammer dat het allemaal zo lang moet duren”, zegt Jonas.

“We hebben de boodschap van de KSA-leiding goed begrepen en hebben van bij het begin, na de inspectie van de brandweer, geprobeerd om snel de nodige initiatieven te nemen”, argumenteert Tina Ledaine (Liberaal 2018), schepen van Jeugd. “Maar sommige termijnen hebben we zelf niet in de hand. Zo duurde het tot januari 2019 voor we over een definitief stabiliteitsonderzoek konden beschikken. Hieruit bleek dat het allemaal nogal meeviel. Er worden naar de toekomst toe qua gebruik enkel beperkingen opgelegd voor de zolderverdieping. Naast het advies van de Provincie moest uiteraard ook het advies van de brandweer op het vlak van brandveiligheid gevraagd worden. Daarop hebben we een aantal keren met een architectenbureau en de KSA samen gezeten waarbij ze hun wensen konden meegeven. Als gemeente zijn we, in het kader van de wet op de overheidsopdrachten, uiteraard verplicht een bestek op te maken om meerdere potentiële aannemers aan te spreken en zo de concurrentie te laten spelen. Vandaar dat het soms allemaal wat lang lijkt te duren”, legt schepen Tina Ledaine uit.

“In ieder geval staat er nu een volledige renovatie in de steigers. Elektriciteit, verwarming, vloeren en plafonds, alles wordt conform de moderne vereisten aangepast. Ook het buitenschrijnwerk en de vochtige muren worden aangepakt. Er komt ook een brandtrap. We hopen inderdaad alles zo snel mogelijk klaar te hebben. Ondertussen proberen we de problemen in de Engelkerk ook te bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier