Krullen van Tommelein worden verwerkt in kunstwerk: “Benieuwd wat het zal worden”

Jeffrey Roos

De krullen van de Oostendse burgemeester Bart Tommelein zullen gebruikt worden in een kunstwerk. Kunstenares in spe Chantal Oreel zal het haar van Tommelein verwerken in een portret van de Oostendse burgemeester. “Tegen het einde van het schooljaar is het af”, klinkt het.

Voor wie het gemist zou hebben: Bart Tommelein was er zaterdagochtend als de kippen bij om zijn krullen te laten knippen. Chantal Oreel uit Oostende stuurde de burgemeester daags voordien een bericht met de vraag of ze zijn afgeknipte krullen mocht komen ophalen.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik al veel vreemde vragen kreeg, maar bij deze vraag fronste ik toch even extra de wenkbrauwen”, vertelt de burgemeester. “Maar toen ik vernam wat Chantal met mijn krullen van plan is, heb ik uiteraard toegestemd.”

Portret

Chantal zit in het derde jaar tekenkunst aan de Kunstacademie aan Zee in Oostende. Met het haar van Tommelein zal ze een kunstwerk maken. “We zijn momenteel bezig met portrettekenen in de les”, vertelt Chantal. “Daarbij moeten we verschillende mensen tekenen. Het toeval wil dat ik verschillende foto’s had opgezocht van bekende mensen en dat Bart daar ook bij zat. Toen ik via de live van de burgemeester op Facebook vernam dat hij zaterdag zijn krullen zou laten knippen bracht me dat op een idee. Het leek ook voor mij een vreemde vraag, maar meneer Tommelein is breeddenkend, dus waarom niet, dacht ik.”

Chantal wil een portret maken van Bart Tommelein en daarin zijn haar verwerken. “Door de media-aandacht ligt er nu een grote druk op mijn schouders, maar het motiveert me extra om ervoor te zorgen dat het een mooi kunstwerk wordt. Ik wil er ook een positieve boodschap aan vast hangen. In deze tijden kan je nog altijd creëren en ondernemen en dat is wat kunst, bovenop verbinden, ook doet. Wanneer het klaar zal zijn? Ik verwacht het zeker tegen het einde van het schooljaar af te hebben”, aldus de kunstenares in spe.

Chantal zal het kunstwerk, nadat het afgewerkt is, schenken aan de Oostendse burgemeester. “Wat ik ermee zal doen, weet ik nog niet. Misschien schenk ik het wel aan een goed doel. Ik ben benieuwd wat het zal worden. Ik ben ook blij dat met iets dat normaal gewoon weggegooid zou worden toch nog iets nuttigs gedaan wordt”, besluit de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.