Kruisweg uit de 19de eeuw hangt terug in Ieperse Sint-Maartenskathedraal

Redactie KW

De zaterdag voor Palmzondag werd de gerestaureerde kruisweg die dateert uit het midden van de 19de eeuw plechtig ingehuldigd.

De 14 staties van de kruisweg hangen in de noordelijke zijbeuk van de Sint-Maartenskathedraal en zijn elk 150 cm hoog en 100 cm breed. Ze werden geschilderd in 1857 door Joseph Van Severdonck. Hij was één van de privéleraren van koningin Maria-Hendrika en ook leraar aan de Academie van Brussel waar hij les gaf aan onder meer James Ensor en Vincent Van Gogh. Omdat hij goed paarden kon schilderen, gaf James Ensor hem spottend de bijnaam ‘Peintre des juments de la cour’. De opdracht in Ieper kreeg hij wellicht omdat men hem hier kende door het huwelijk van zijn dochter met Ieperling Cesaer Cardinael. Hij schilderde ook de kruisweg voor de Eglise de Notre Dame in Namen.

Restauratie

De kruisweg in de Ieperse kathedraal was een schenking van M. De Moucheron. Op de derde en de zevende statie staat in de linker benedenhoek het wapenschild van de adellijke Ieperse familie de Moucheron. Statie 12 en 13 werden tijdens de Eerste Wereldoorlog onherstelbaar beschadigd. De huidige exemplaren zijn geschilderd door Alidoor Lamote uit Koolskamp in 1930 en hebben een mindere waarde. In 2016 werden de schilderijen van de kruisweg gerestaureerd door Rosemie Cheroutre en de kaders door Johan Cheroutre, broer en zus die in Sint-Martens-Latem wonen. Van de 14 kaders waren er drie kaders in goede toestand. Die werden omstreeks 1940 opnieuw gemaakt door Camiel D’haene. De elf overige, oudere kaders waren erg aangetast door houtworm, onoordeelkundige reparaties en vocht, soms zodanig vermolmd dat ze bij het vastnemen verpulverden. De kruisweg is nu terug in volle glorie te bewonderen in de Sint-Maartenskathedraal. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier