Kruispunt Zandvoordestraat moet opnieuw opengebroken worden

Sinds de opening van zijn café werd cafébaas Marc al gedurende vele maanden met wegenwerken geconfronteerd. © JR
Redactie KW

Sinds augustus vorig jaar zijn er werken aan de gang in de Zandvoordestraat in Oostende. Het pas afgewerkte kruispunt van de Zandvoordestraat met de Stationsstraat dient echter opnieuw opengebroken te worden door een verzakking. “Alsof we nog niet genoeg problemen hebben gehad door corona”, zucht Marc Vandeschoor, uitbater van café Den Oek.

Marc Vandeschoor (54) opende vorig jaar op 1 juli zijn café Den Oek, op de hoek van de Zandvoordestraat en de Stationsstraat. Een maand later werd de straat opengebroken. “We waren amper een week open toen we het bericht kregen dat er werken uitgevoerd zouden worden aan de Zandvoordestraat.”

“Men zou het fietspad heraanleggen en op het kruispunt, vlak voor onze deur, zouden er verkeerslichten komen”, vertelt Marc. “Als je als horeca-uitbater enkele weken na opening geconfronteerd wordt met wegenwerken, dan kan ik je verzekeren: daar ga je van zweten. Maar toch probeerden we de moed erin te houden en er het beste van te maken.”

Minder klanten

De werken in de Zandvoordestraat zorgden echter voor veel minder passage, waardoor de moed bij Marc even in de schoenen zonk. “Mensen probeerden de Zandvoordestraat te mijden, maar zolang het kruispunt nog toegankelijk was, viel het allemaal nog wel mee. Al zagen we wel een achteruitgang van de cijfers”, gaat Marc verder.

Tot het kruispunt volledig dichtging. “Pas dan merkten we dat we bijna niemand meer over de vloer kregen. Op zich konden we dat nog overbruggen, want eens de werken voorbij zouden zijn, zouden de klanten de weg terugvinden naar ons café.”

Maar dat was buiten de uitbraak van het coronavirus gerekend. “Verschrikkelijk was dat. Alsof de werken nog geen schade hadden veroorzaakt, konden we in maart meteen de hele zaak sluiten. Weg inkomen … Gelukkig konden we genieten van het overbruggingsrecht.”

Toen Marc op 8 juni eindelijk zijn zaak terug mocht openen, kon hij zijn geluk niet op. “De wegenwerken waren zo goed als voorbij en we mochten, mits de nodige maatregelen, onze zaak terug openen. Het kruispunt was ondertussen sinds eind maart terug open en het verkeer kon terug volop passeren”, aldus Marc.

Verzakking

Normaal zouden de bouwwerken volledig achter de rug moeten zijn tegen het bouwverlof. Maar corona gooide roet in het eten en de wegenwerken liepen vertraging op. “Uiteindelijk vormt de laatste fase van de wegenwerken geen probleem voor ons, het gaat over het stuk ter hoogte van Mainfreigt, zo’n 500 meter verderop. Wat wel een probleem vormt, is het feit dat men nu opnieuw het kruispunt, vlak voor onze deur, moet open gooien.”

Kruispunt Zandvoordestraat moet opnieuw opengebroken worden

Om een nog onbekende reden werd een verzakking vastgesteld op het pas aangelegde kruispunt. “Dat betekent dat wij opnieuw geconfronteerd worden met wegenwerken voor onze deur. En opnieuw zullen mensen deze plaats mijden. Als zelfstandige kan je niet veel meer aan“, besluit Marc.

Broodnodig

Schepen van Openbaar Domein, Björn Anseeuw (N-VA) reageert: “Ik heb uiteraard alle begrip voor de vervelende situatie waarin de man zich bevindt. De plannen voor de werken dateren echter al van lang voor er van corona sprake was. De werken aan het kruispunt waren dan ook broodnodig. Niemand kon echter de coronacrisis voorspellen.”

“Dat er nu een verzakking in het wegdek werd vastgesteld, valt te betreuren. We hebben dan ook onmiddellijk de uitvoerende firma op de hoogte gesteld van het probleem. De werken zullen niet meer dan een week in beslag nemen en het kruispunt blijft open voor verkeer in beide richtingen, weliswaar over een deels versmalde rijbaan.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier