Kruis komt niet meer terug op begraafplaats De Ginst

(foto CLY)
(foto CLY)
Redactie KW

In de periode rond Allerheiligen waren opmerkingen van de Ginstenaars over hun begraafplaats niet uit de lucht. De bewoners van De Ginste vragen zicht af waarom het oude kruis na de ingrijpende werken niet werd teruggeplaatst.

Ook diaken Robert Lammertijn van de nieuwe pastorale gemeenschap Sint Franciscus is vragende partij voor het terugzetten van het kruis zoals dat vroeger altijd was. Diaken Lammertijn gaf toe dat het oude grote kruis dat werd weggenomen voor de grote werken er slecht aan toe was, maar intussen is de diaken erin geslaagd een nieuw kruis te vinden bij een andere gemeente en dat kruis is volledig in orde en klaar om geplaatst te worden. Alleen wordt daarvoor geen toestemming gegeven.

Groene oase

Het mag gezegd dat de gemeente onder het beleid van burgemeester Luc Derudder heel veel geld heeft geïnvesteerd in het opknappen van de begraafplaatsen. Iedereen is het er over eens dat het kerkhof van de Ginste er als een groen oase bijligt, prachtig gerenoveerd, gedraineerd en voorzien van een stijlvolle toegangsweg. Daar zijn de Ginstenaars blijkbaar heel tevreden mee, alleen ontbreekt nog steeds het vertrouwde grote kruis op het einde van het kerkhof. Of er ooit een nieuw kruis komt is maar de vraag, als we diaken Robert Lammertijn mogen geloven.

“Persoonlijk heeft niemand iets tegen het aanbrengen van een kruisbeeld op het kerkhof van de Ginste, maar de wetgeving laat dit niet toe”, verklaart bevoegd schepen Jacques Goemaere (Oostrozebeke.nu). Bij de herinrichting van de begraafplaatsen heeft een werkgroep met vertegenwoordigers van de toenmalige fracties (CDV en N-VA) de herinrichting voorbereid. Ook toen kwam het herplaatsen van het kruisbeeld op de Ginste ter sprake. De werkgroep besliste om het beeld niet te vervangen. Op basis van de ideeën van deze werkgroep ontwierp architect Malengier de plannen van de begraafplaatsen en deze voorzien ook geen kruisbeeld.”

“Op de individuele zerken zijn symbolen wel toegelaten”

“Enkele maanden geleden werd de vraag opnieuw gesteld. Het gemeentebestuur heeft toen via de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) geïnformeerd naar de reglementering vanuit de overheid. Daar was het antwoord duidelijk: op de openbare ruimte van een kerkhof zijn religieuze symbolen niet toegelaten. Dezelfde reglementering geldt trouwens ook voor de openbare ruimtes in sportcentra, ontmoetingscentra en het gemeentehuis. Dit betekent dat Oostrozebeke gewoon de wettelijke regeling volgt. Uiteraard staat het iedereen vrij om op de individuele graven en zerken een levensbeschouwelijk symbool, dus ook een kruisbeeld, aan te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier