Kruis en Christusbeeld aan St.-Elooiskerk in Sint-Eloois-Winkel in ere hersteld

Bijna twee jaar nadat het Christusbeeld van de Winkelse kerk viel, is een nieuw exemplaar ingehuldigd. Het kruis kon hersteld worden, maar het beeld was niet meer te redden. Gelukkig had Roeselare er nog een op overschot, dat door Paul Dejonckheere vakkundig gerestaureerd werd.

Restaurateur Paul Dejonckeere, pastoor Johan Loones en kerkfabriek-voorzitter Carlos Casteleyn. © ©2019 Jan STRAGIER

In augustus 2017 viel het houten Christusbeeld van het kruis en spatte in stukken uiteen. “Eerst dachten we aan een vandalenstreek”, aldus Carlos Casteleyn lid van de kerkfabriek, “maar bij nader toezicht bleek het beeld totaal vermolmd te zijn. Het had de tand des tijds niet doorstaan.”

Vandalisme werd ook uitgesloten door Johan Loones, priester bij de Pastorale Eenheid Damiaan Ledegem. “Het beeld had al flink wat jaren op de teller. In het boek ‘250 jaar St.-Eligius parochie 1947-1997’ wordt vermeld dat het zeker dateerde van voor de brand in 1953. De kerkraad was het roerend eens dat er een nieuw kruis en kruisbeeld moest komen.”

Geschonken door Roeselare

“Het kruis kon hersteld worden” zegt Carlos Casteleyn, “maar een Christusbeeld was oorspronkelijk niet te vinden. Het moest namelijk een beeld zijn dat buiten kon hangen en bestand was tegen alle weersomstandigheden.”

Uiteindelijk kwam er een bericht uit Roeselare. “Door toedoen van schepen Dirk Lievens en priester Robrecht Gheeraert konden we een Christusbeeld gratis krijgen. Het stond al lang in de buurt van de Diksmuidsesteenweg en de Hoogleedsesteenweg in Roeselare. Maar dit beeld moest wel gerestaureerd worden. Enkele roestplekken en de wat verweerde kleur bewezen de herkomst.”

We herstellen vooral landbouwmachines, maar een speciale opdracht zoals deze is een leuke uitdaging

Zo kwamen ze terecht bij Paul Dejonckheere. “Samen met de Firma Callens uit Moorslede deed hij meer dan het nodige. Hij beloofde meteen dat het beeld ten laatste op Goede Vrijdag weer op zijn oorspronkelijk plaats zou hangen. “We zijn Paul uiteraard immens dankbaar voor het geleverde werk.”

Het resultaat mag inderdaad gezien worden. De mooie witte Christus op een nieuw bruin kruis valt meteen op als je naar de kerk toe rijdt.

Paul Dejonckeere

‘Kunstenaar’ Paul Dejonckeere (60) woont in de Rennevoortstraat in Rollegem-Kapelle. Zijn bedrijf is gevestigd op ‘t Lindeke in St.-Eloois-Winkel. “We zijn een bedrijfje met drie werknemers. We herstellen vooral landbouwmachines. Maar alles wat in ijzer gemaakt is, kunnen we aan. Af en toe is er een bijzondere opdracht, zoals deze. Zo maakte we ook al een soort stoelen voor een kunstenaar om er bronzen beelden op te plaatsen. Het is telkens een leuke uitdaging. In de eerste plaats moesten we het kruis herstellen. We lasten alles aan elkaar en moesten ook de verankerplaatsen voor het beeld er op voorzien.”

Het kruis zelf was ook aan vernieuwing toe. Het werd schoongemaakt en terug gelakt. Daarna werd alles op elkaar gezet en met stevige haken vastgezet tegen de kerkmuur. Zoals hij aan de kerkfabriek en de pastoor beloofde, hing het nieuwe Christusbeeld tegen de Goede Week terug op zijn plaats. (LDE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.