https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kruip zelf in de huid van De Mol in Blankenberge

Gilles De Coster, met enkele kandidaten van De Mol en de burgemeester, waren gisteren op het appel. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 1 juli kan je op de Zeedijk in Blankenberge terecht voor een virtual reality-ervaring die in het teken staat van De Mol. Beroof een museum, maak een helikoptervlucht en ontmasker mee De Mol. Wij gingen al een kijkje nemen.

Telenet zet de afgelopen jaren in op The Park, een virtual reality-ervaring die je kan beleven in Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk en Brussel. In Blankenberge verschijnt deze zomer nu een pop-upversie, in het teken van De Mol. Je krijgt er een heus café en een pak nieuwigheden bovenop.

Concreet kan je er een spel van een halfuur spelen met je bubbel van vier tot maximum vijf mensen. In twee grote containers krijg je een VR-bril en een rugzak aangemeten. Daarna zie je op een virtueel tablet of je De Mol bent of niet. Daarna moet je samen met de groep een aantal opdrachten voltooien, en als Mol is het belangrijk dat je niet te veel geld verdient. Na elke level moet je enkele vragen antwoorden. In de finale kan je dan De Mol ontmaskeren. Voor wie nog nooit een virtual reality-spel gespeeld heeft, is dit de perfecte kennismaking.

In het spel moet je onder meer lasers ontwijken. Tenzij je de Mol bent natuurlijk... (Foto Telenet)
In het spel moet je onder meer lasers ontwijken. Tenzij je de Mol bent natuurlijk… (Foto Telenet)

Het verhaal speelt zich af in Nieuw-Zeeland. En met een duik in de ravijn, een bezoek aan een grot en een helikoptervlucht is de sky the limit. “Dat is iets wat in het echt productioneel allesbehalve simpel is”, weet Gilles De Coster, die gisteren al even het spel kwam testen, samen met de kandidaten van De Mol.

“En nee, ik was niet De Mol én ik heb niet gewonnen”, lacht hij. “Het is ook heel vreemd om van jezelf opdrachten te krijgen. Maar ik vind dit een fantastische ervaring. Ik dacht op voorhand: in een andere wereld stappen… het zal wel. Maar van zodra je die bril aan hebt, dan zit je helemaal in die ervaring. Een heel maf gevoel. Je bent echt even weg.”

Ook de West-Vlaamse winnares Jolien was gisteren op het appel, weliswaar wat later dan haar medekandidaten. Het weerzien was meer dan hartelijk. “Ik speel het straks, maar ik ben heel benieuwd. En misschien kom ik deze zomer wel nog eens terug, waarom niet?”

Van 10 tot 22 uur

Nog de hele zomer lang kan je op De Mol jagen in Blankenberge. “Tot halfweg september”, weet sitemanager Max Pouille. “Daarna kan je het nog de laatste twee weekends van september spelen. Je kan hier elke dag terecht, van 10 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds. Het spel spelen kan ook in de andere VR-locaties. Je kan dus ook in Kortrijk terecht (vanaf 2 juli, red.).”

In Kortrijk wordt er ook aan spelontwikkeling gedaan. Dit spel is daar niet ontwikkeld, maar wel in ons land. En het mag gerust een huzarenstukje genoemd worden, want door corona zagen ze de ontwikkelingstijd gehalveerd.

Telenet, Vier en Woestijnvis gaan aan de kust voor een totaalbeleving. Je hebt ook een bar waar je iets kan drinken en eten. Binnen en buiten kunnen zo 158 mensen plaatsnemen. Er wordt met aandrang gevraagd om de witte lijnen op de grond te volgen. Een blauwe lijn leidt je direct naar het spel zelf. Een doordacht systeem zorgt er voor dat de afstand overal en altijd gegarandeerd kan worden, als de mensen zich tenminste aan de regels houden.

Het materiaal wordt nadien automatisch ontsmet. (Foto Davy Coghe)
Het materiaal wordt nadien automatisch ontsmet. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Veiligheid staat ook voorop in het spel. Wie de VR-ruimte betreedt, moet zijn/haar handen ontsmetten. Daarna krijgen ze een mondmasker en een soort papieren oogmaskertje, dat achteraf weggegooid wordt. Zowel de brillen als rugzakken worden na afloop van elk spel in een speciale cabine gestopt waar ze meteen automatisch ontsmet worden.

“Die cabine zou er sowieso komen in al onze VR-locaties”, weet Max. “De coronacrisis heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Concreet willen we ook verder de applicatie uitbouwen waarbij de controllers niet langer nodig zijn. (lees: de bril registreert je handbewegingen en toont die zo ook tijdens je virtuele ervaring). We zetten ook sterk in op een andere nieuwigheid: AR Spectator. Daarmee wordt het beeld dat je zag in je bril opgeslagen, en kan je achteraf via sociale media die beelden delen. Zo kunnen anderen zien wat jij hebt gezien. Dat is ook een nieuwigheid die we willen doortrekken op onze andere locaties. We verwachten dat ergens in juli te implementeren.”

De Mol 2021

En het laatste woord is voor Gilles, bij wie we al even polsten voor een volgend seizoen van De Mol. “We werken hard verder. Natuurlijk moeten we rekening houden met het feit dat er een tweede golf kan komen in het najaar. De opnames vinden steevast dan plaats. Ook nu gaan we daar van uit. Eigenlijk werken we nu verder zoals er niets aan de hand is.”

“Nu is het eigenlijk zelfs een best fijne periode in het productieproces: opdrachten bedenken en uitwerken. Dat geeft ons altijd weer extra goesting om aan dat nieuw seizoen te werken. Tijdens de opnames zelf kunnen we de nodige voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen nemen, maar alles hangt natuurlijk af hoe de situatie evolueert de komende maanden. Het wordt dus nog heel spannend. Maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Een spel boeken in Blankenberge (Zeedijk 1) kan je via vier.be en via theparkplayground.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten