Krottegems buurthuis Inval klaar voor heropstart: “Dit is dé plek om te ontspannen”

Pierre Clarysse, Patricia Carron, Dieter Meeuws, Toon Wybo, Bart Camerlynck en Frederik Gallon willen van het buurthuis een bruisende ontmoetingsplek maken voor alle verenigingen en inwoners van Krottegem. (foto SB)© Stefaan Beel
Pierre Clarysse, Patricia Carron, Dieter Meeuws, Toon Wybo, Bart Camerlynck en Frederik Gallon willen van het buurthuis een bruisende ontmoetingsplek maken voor alle verenigingen en inwoners van Krottegem. (foto SB)© Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Vanaf zaterdag 29 mei kun je in het Krottegemse buurthuis Inval opnieuw genieten van liveoptredens. Er wordt een oproep gedaan aan alle plaatselijke organisaties en inwoners om de mogelijkheden van deze ontmoetingsplek ten volle te benutten.

Buurthuis Inval opende voor het eerst haar deuren in oktober 2019. “De leegstaande huizen op de O.L.-Vrouwemarkt, naast de toegang tot de terreinen van Club Roeselare, stonden al jarenlang te verkommeren”, weet Bart Camerlynck. “Die zijn, net zoals de vroegere bibliotheek ‘De Vriendschap’, eigendom van Stad Roeselare. Samen met enkele buurtbewoners hebben we toelating gekregen om die op te ruimen en – tot ze verkocht worden een tijdelijke invulling te geven. Door corona en enkele onvoorziene omstandigheden hebben we onze start wat gemist maar nu willen we er een bruisende ontmoetingsplek van maken voor alle verenigingen en inwoners van Krottegem.”

Evenementen

De twee huizen bestaan uit verschillende lokalen en er is ook een keuken aanwezig. “Enkele kunstenaars gebruiken de ruimte als atelier, vzw Arktos werkt er met jongeren en Pelzen komt er vaak repeteren. De doelstelling is om er met het bestuur zelf zaken te organiseren. Een Sinterklaasfeestje en kookactiviteiten om de multiculturele keuken van onze wijkbewoners voor te stellen, staan zeker op de planning.”

Langs deze weg doen de bezielers een warme oproep. “We willen de omgeving stimuleren zelf met voorstellen te komen voor de inhoudelijke werking van het buurthuis. Wil je samen koken? Zoek je een oefenruimte voor jouw bandje? Heb je een idee waar je thuis te weinig plaats voor hebt? De gebouwen mogen gratis gebruikt worden. Als je dit op regelmatige basis doet, vragen we gewoon een vergoeding voor het gebruik van elektriciteit en water. Het is niet de bedoeling dat er privéfeestjes gehouden worden. Senioren zouden er op een vaste namiddag kunnen komen kaarten. Via onze nieuwe website kun je zelfs online de agenda raadplegen. De voorbije weken werd de helft van de tuin, die toch een kleine 1.000 m² omvat, opgeruimd. Ideaal voor kunsttentoonstellingen en kleine muzikale evenementen.”

Muziek

Dit wordt volgens Bart deze zomer de leukste plek van Krottegem om te verpozen in het groen. “Kinderen mogen zich achteraan helemaal laten gaan in de avontuurlijke wildernis. De plaatselijke Chirovereniging maakt er nu al gebruik van. De komende maanden plannen we talloze activiteiten rond muziek. Kleinschalig en kwalitatief met de focus op lokaal talent. Op 29 mei geven we alvast de aftrap met een driedubbel tuinconcert. Onder meer de Roeselaarse Majé, die met de release van haar eerste single heel wat airplay kreeg op Studio Brussel en de Belgisch-Kameroense artieste Calya J staan op het programma. Daarna is de hiphopformatie Kunde aan de beurt. Dit concert was binnen enkele uren uitverkocht. Er mogen voorlopig maximum 50 toeschouwers aanwezig zijn. Op zaterdag 10 juli komt De Spil op bezoek met het maatwerkconcert van de Jazzband Ottla.”

Als de coronamaatregelen het weer toelaten, belooft het hier alvast een gezellige bedoening te worden. Creatief Buurthuis Inval bevindt zich op de O.L. Vrouwemarkt 38-40 in Roeselare.

Meer info op www.inval.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.