Kroonprinses Elisabeth doopt nieuw oorlogsschip in Zeebrugge

Meter, Kroonprinses Elisabeth, poseert met de bemanning van de gloednieuwe P902 'Pollux' © Belgian Navy - Jorn Urbain / FN
Redactie KW

Woensdagnamiddag werd in de Marinebasis Zeebrugge om 15.30 uur het gloednieuwe oorlogsschip P902 Pollux gedoopt.

Het meterschap van het schip werd aanvaard door Kroonprinses Elisabeth, Hertogin van Brabant. Op de plechtigheid was zij vergezeld door haar ouders, Koning Filip en Koningin Mathilde. Prinses Elisabeth sprak de geijkte doopformule uit en wenste daarmee het schip en zijn bemanning een behouden vaart. De doop komt er ongeveer tien maand na de indienstname van het zusterschip, de P901 ‘Castor’. Toen nam Koningin Mathilde het meterschap waar.

Ready Duty Ships

De P901 ‘Castor’ en de P902 ‘Pollux’ zijn twee hypermoderne patrouillevaartuigen. Ze zullen onder meer fungeren als ‘Ready Duty Ships’ (RDS) waar mee ze de capaciteiten van de ‘Actie Staat Op Zee’ vervoegen. De schepen, beide gebouwd op de scheepswerf Socarenam in het Franse Boulogne-Sur-Mer, zijn polyvalent inzetbaar. Hun opdrachten kunnen variëren van pollutiebestrijding tot visserijwacht, van redding op zee, tot het ondersteunen van politie- en douaneopdrachten in de Belgische wateren.

Pollux
Pollux© Belgian Navy – Jorn Urbain / FN

De schepen hebben een vijftienkoppige bemanning en zijn 53,5 meter lang, 9,5 meter breed. Ze liggen 3,19 meter diep, de waterverplaatsing bedraagt 485 standaardton. Het totaal geïnstalleerd vermogen van de schepen bedraagt ongeveer 8.000 pk. Twee schroeven geven de schepen een maximale snelheid van bijna 26 knopen (48 km/uur). Onnodig hieraan toe te voegen dat de schepen met de allermodernste communicatie- en navigatie middelen zijn uitgerust. De schepen beschikken over een lichte bewapening (handwapens en één vaste mittrailleur).

Tijdens de doopplechtigheid werd meteen ook Luitenant ter zee eerste klasse Richard Balyu als eerste commandant van het nieuwe schip aangesteld.

(FN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.