Kronenroute vervangt processie in Gistel

Toon Beelaerts (met smartphone) en de leden van het comité Godelieve processie, stelden maandag de Godelieve Kronenroute voor.© Peter Maenhoudt
Toon Beelaerts (met smartphone) en de leden van het comité Godelieve processie, stelden maandag de Godelieve Kronenroute voor.© Peter Maenhoudt
Redactie KW

Helaas geen Godelieveprocessie op zondag 11 juli om de welbekende coronaredenen. Toch organiseert het comité een alternatief: de Godelieve Kronenroute, een tocht dwars door Gistel aan de hand van QR-codes. “In de naam van deze route zit een dubbele referentie: één naar de vier kronen van Godelieve en één naar de Nederlandse vertaling van corona uit het Latijn, de kroon”, duidt comitévoorzitter Toon Beelaerts.

Doel van de Godelieve Kronenroute: de deelnemers kennis laten maken met de figuur van Godelieve. Misschien is het wel een hernieuwde kennismaking, werpt Beelaerts op. “Als je Godelieve al heel je leven kent en volgt, is het wellicht een gelegenheid om haar op een andere manier te leren kennen en haar, zoals ieder jaar tijdens de Godelieveprocessie, te herinneren”, geeft de voorzitter aan.

Maar houdt deze Kronenroute nu eigenlijk in? “De tocht start en eindigt aan abdij Ten Putte en tijdens een wandeling of een rit van 7 kilometer passeer je langs zeventien locaties die je doen stilstaan bij Godelieve, haar leven, de legendes, de overlevering, de link met het heden en het verleden van Godelieve en Gistel.”

Je passeert langs zeventien locaties die je doen stilstaan bij Godelieve

“Maak ook kennis met onder andere de Hoveling, de Courbe, Robert de Beaucourt de Noortvelde, de Vingerhoedput, het schilderij van Ensor in een fietsenwinkel, Gilbert Van Belleghem, Marieke Lucas Rijneveld, abdis Godelieve Payers en zuster Cornelie, boer Camiel en boerin Juliette. De informatieborden met QR-codes en een brochure zullen je gidsen tijdens deze route zijn. Heb je een smartphone of tablet en oortjes bij, dan kan je luisteren naar de informatie én de theaterfragmenten van Fernand Vanhee gespeeld door acteurs van het toneelgezelschap De Gulden Toren Gistel.” Verder is er ook een quiz waarmee je enkele mooie prijzen kan winnen.

Je kunt de Godelieve Kronenroute tussen 1 juli en 31 augustus starten en eindigen wanneer je wil. “Hou er wel mee rekening dat de kerk van Gistel elke dag van 9.30 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur toegankelijk is”, zegt Toon Beelaerts nog.

Gratis brochure

“Indien je merkt dat er tijdens deze uren een kerkdienst plaatsvindt, verzoeken we om op een ander ogenblik terug te komen. We vragen de deelnemers zich aan de geldende coronamaatregelen te houden. Dus, een mondmasker dragen waar het verplicht of aangewezen is en het aantal maximaal toegelaten wandelaars of fietsers in groep niet overschrijden.”

De gratis brochure is af te halen op aan woonzorgcentrum Sint-Godelieve (Sint-Jans-Gasthuisstraat), de Oostmolen (Warandestraat), abdij Ten Putte (Abdijstraat), dagbladhandel Trinh (Kerkstraat 19) en Vrijetijdscentrum Zomerloos (Sportstraat).

(TVA)

Info: www.godelievevangistel.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.