Kroegentocht Izegem Klinkt weer gratis

Organisatoren Jurgen Vierstraete, Bjorn Olivier en Joeri van café Plectrum. © Frank Meurisse
Redactie KW

De jaarlijkse kroegentocht, vorig jaar herdoopt tot ‘Izegem Klinkt’, zal op vrijdag 8 mei voor het tweede jaar op rij gratis zijn. Straks kan je elf bands in elf cafés en op een terras op de Grote Markt aan het werk zien.

De Pekkerskroegentocht was in 2019 aan zijn dertigste verjaardag toe en daarom besloten de organiserende Leutvrienden om het concept wat om te gooien. Het evenement ging voortaan als ‘Izegem Klinkt’ door het leven en voor de gelegenheid was de toegang gratis. “We hebben daar veel goede reacties op gekregen en ook voor onze ploeg was het makkelijker te regelen”, zeggen Bjorn Olivier en Jurgen Vierstraete. “Vroeger moesten we aan elk deelnemend café vrijwilligers posteren die bandjes controleerden en dat was dit keer dus niet nodig. Er waren zeker duizend mensen op ‘Izegem Klinkt’. Achteraf waren we heel tevreden en daarom wordt de gratis formule wegens succes verlengd.”

De Leutvrienden organiseren het evenement naar eigen zeggen uit liefhebberij en als muzikale ontdekkingstocht voor de Izegemnaars. “Dankzij een schare trouwe sponsors komen we nipt uit de kosten en daarom blijven we het op deze manier doen”, aldus Bjorn. “Dit jaar kunnen mensen op 8 mei in elf cafés voor een gratis optreden terecht. Daarnaast zal er opnieuw een terras met concertruimte ter hoogte van het Pekkersbeeldje op de Grote Markt zijn. Dankzij Het Bierkasteel kunnen we elke deelnemer daar één gratis Filou aanbieden. We zullen op een aparte stand ook braadworsten verkopen.”

Hoppie

Vorig jaar waren er nog 14 deelnemende kroegen. “Maar Hoppie stopt met ‘t 25ste Uur en bij In de Oude Sint-Pieter willen ze zich meer als eetgelegenheid profileren”, zegt Bjorn. “We doen nog verder met elf enthousiaste cafés. Het leuke daarbij is dat we voor bijna elke kroeg een nieuwe band hebben geprogrammeerd. We zijn het jaar door alert voor nieuwe ontdekkingen en tonen al eens graag nieuwe bands aan het Izegemse publiek. Enkel in café ‘t Elfde Gebod zweren ze traditiegetrouw bij coverband De Kemels.”

Alle deelnemers

Naast ‘t Elfde Gebod kan je straks in volgende cafés terecht: The Shagadeers – met Izegemnaar Dirk Vandamme in de rangen – treden op in De Vagant, in de Koornmarkt kan je gaan kijken naar de Oost-Vlaamse damesband Sister’s Act, Jean Prez uit Ledegem is te zien in Lagaar, in Toezens is er Cosy Corner, de Playa programmeert Barking Bruce en in Plectrum kan je kijken naar Bruges Swan Patrol, enkele gekke als rijkswachters verklede individuen. ‘t Damberd pakt uit met de bluesband Doghouse Sam and his Magnatones, Plan B verwelkomt Lawen Stark Band en in ‘t Doolkruyd treedt The Hentor Project op. Het Vlaams Huis gaat wederom voor beats met drie dj’s: lokale talenten Artezz, Deniero en Bruggeling Skumic. De Leutvrienden gaan de komende weken flyers in de lokale brievenbussen bedelen om het evenement beter bekend te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier