Kroatische undercoveragenten ingezet om bende rond cocaïne- en wapenhandel op te rollen

© Getty Images
Redactie KW

Een achtkoppige hoofdzakelijk Albanese bende riskeert tot vijf jaar cel voor grootschalige cocaïne- en wapenhandel. Volgens de openbare aanklager gingen voor een half miljoen euro cocaïne en vier kalasjnikovs door hun handen. Drie Kroatische undercoveragenten zijn ingezet om van de beklaagden belastende informatie te ontfutselen.

Het onderzoek naar de bende startte al in 2013 en was vooral gericht op het opdoeken van een bende die tal van cafés en dancings in (West-)Vlaanderen afperste. In ruil voor bescherming bleken tal van horeca-uitbaters in Izegem en Roeselare maar ook ver daarbuiten geld te moeten ophoesten. De politie luisterde tijdens het onderzoek tal van telefoons af. Alban C. (40) uit Kortemark kreeg ongemerkt een microfoontje in zijn Mercedes. Drie Kroatische undercoveragenten, waaronder de bloedmooie Maya, infiltreerde ook in het Albanese milieu. Café ‘t Stil Ende in Izegem – de vaste afspreekplaats van tal van verdachten – stond een tijdlang onder permanente observatie.

Ook drugs en zware wapens

Daaruit bleek dat de Albanezen zich niet alleen met afpersingen maar ook met de verkoop van kilo’s cocaïne en zware wapens zoals kalasjnikov’s bezig hield. De drugs haalden ze in Antwerpen, onder meer op 24 juli 2015 1 kilogram.

Volgens de openbare aanklager gingen de drugs door de handen van Alban C., Agron L. (41) uit Izegem, Kevin B. (40) uit Wervik, Dhimiter G. (43) uit Izegem en Ajet P. (39) uit Izegem. “Tot 2 kilogram cocaïne per maand”, aldus het openbaar ministerie. Het vroeg ruim een half miljoen euro drugsgeld verbeurd te verklaren. De vier Albanezen worden er ook van verdacht vier kalasjnikovs van Albert U. (37) uit Brugge te hebben gekocht en één volautomatisch wapen aan de Franse gangster Abdoulai L. (37) te hebben verkocht.

Verliefd op undercoveragente

In de zomer van 2015 rekenden agenten van de divisie Special Units (DSU) tal van verdachten in. Bij een huiszoeking konden 683 gram cocaïne en 3 kalasjnikovs gevonden worden in een garagebox van Alban C. in Ledegem.

Tal van verdachten minimaliseerden hun aandeel of vroegen zelfs de vrijspraak. “Ik was verliefd op die Maya en vertelde heel wat onzin om indruk te maken”, aldus Agron L. Pas toen hij in de cel zat, kwam hij te weten dat Maya eigenlijk een undercoveragente was die hem in de val had gelokt.

“Uit de telefoongesprekken en de undercoveragenten blijkt vooral veel haantjesgedrag”, pikte advocaat Luc Arnou van Alban C. in. “Ze wilden vooral hun imago in stand houden. Overdreven machogedrag. Er was zelfs sprake van leveringen van 25 kilogram cocaïne maar dat is totaal onjuist.”

Vingerafdrukken

Alban C. bekende de handel van de wapens maar ontkende ten stelligste de drugshandel. Op de gevonden drugs in de garagebox in Ledegem zijn wel zijn vingerafdrukken gevonden. “Er is sprake van straatverkoop, maar niet van internationale drugstrafiek naar bv. Italië of Duitsland”, vond advocaat Thomas Gillis van Agron L. “Schandalig dat Alban C. de drugshandel ontkent”, aldus Agron L. “We hebben samengewerkt, zowel voor de wapens als voor de drugs. Het was niet mooi en ik heb er spijt van.”

Tijdens de pleidooien bleek er tussen verschillende verdachten ondertussen heel wat kinken in de kabel te zijn gekomen. Uitspraak op 8 januari.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier