https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kroatische gastdochter Josipa komt 60ste verjaardag van Filip Vanacker (‘t Elfde Gebod) mee vieren

Een blij weerzien voor café ‘t Elfde Gebod. Je herkent v.l.n.r. Dries Dehaudt en Jennie Vanlerberghe (Moeders voor Vrede), Filip Vanacker, Josipa Kramaric, haar man Vratoslav en zoontje Ivan en Eveline Demierbe.
Wouter Vander Stricht

Josipa Kramaric, de Kroatische gastdochter van Filip Vanacker, kwam de cafébaas verrassen voor zijn 60ste verjaardag. Na 28 jaar is de band tussen beiden nog heel hecht.

We moeten al terug naar 1993. Op dat moment woedt er een hevige oorlog in Joegoslavië. Vrouwen en kinderen zijn er alles behalve veilig. Om die jonge mensen even de oorlogsterreur te laten ontvluchten springt Moeders voor Vrede in de bres. Onder impuls van Jennie Vanlerberghe, nog altijd de dame die haar sterke schouders zet onder het project dat al jarenlang wereldwijd de vrouwenrechten verdedigt, komt een bus met jonge Kroatische mensen naar België. “Ik weet nog dat ik de oproep had zien staan op de voorpagina van De Weekbode”, vertelt Filip Vanacker. “We hebben toen contact opgenomen, want we wilden graag ook iemand een vakantie bieden. In de zomer van 1993 kwamen Josipa (Kramaric, red.), haar broer, neef en nicht en tante bij ons verblijven. Drie jaar later kon ze via de organisatie Eurochildren terugkeren bij ons. In totaal is ze zeker al tien keer naar hier teruggekeerd, ook toen de oorlog al voorbij was.”

Jennie Vanlerberghe weet dat het heel wat voeten in de aarde had om die mensen hier te krijgen. “We lieten ze naar Ieper komen om daarna naar de gastgezinnen te gaan. Maar aan de Belgische grens werden ze tegengehouden omdat ze niet over de nodige papieren beschikten. Maar ze kwamen uit oorlogsgebied… We hebben toen druk moeten zetten bij de bevoegde minister, maar met een dag vertraging arriveerden ze toch.”

Made in Belgium

Vrouwen en kinderen hadden toen erg te lijden onder de situatie in het voormalige Joegoslavië. Wat vroeger bevriende buren waren, bleken in oorlogstijden vijanden omwille van de etnische afkomst. Josipa en haar familie verbleven dan ook lange tijd in een kamp, het ouderlijke huis werd ook volledig vernield. Maar ondertussen bleef ze ook contact houden met haar Belgische familie. Filip Vanacker was met zijn nieuwe echtgenote Eveline Demierbe uitbater geworden van ’t Elfde Gebod. En als de kans zich voordoet keert Josipa nog eens terug naar Izegem. “Maar we hebben ook veel contact via sociale media en we bellen elkaar ook vaak”, doet Filip uit de doeken. “Het was nu wel een tijdje geleden dat Josipa hier geweest was. Corona, je weet wel.”

Josipa kan er meteen ook een exacte datum op kleven. “Het moet 3,5 jaar geleden zijn. Toen is Ivan, onze jongste zoon, hier gedoopt in de Sint-Tillokerk. We vonden het wel symbolisch om hem hier te dopen. Zelf heb ik hier veel mooie herinneringen en eigenlijk is Ivan ook ‘made in Belgium’”, knipoogt ze.

Filip Vanacker vierde vorige vrijdag zijn 60ste verjaardag en als verrassing had echtgenote Eveline Demierbe ook Josipa, haar man Vatroslav en de kleine Ivan laten overvliegen naar België. Ook Jennie Vanlerberghe van Moeders van Vrede kwam nog eens gedag zeggen. “Josipa was 16 toen ze naar hier kwam, nu is ze 44 en hebben we nog altijd een nauwe band”, benadrukt Filip. Jennie Vanlerberghe: “Mooi om te zien dat zoiets na zoveel jaar nog in stand blijft.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.