Kristof Santy maakt portretten van Roeselaarse wereldkampioenen in Koers

Kunstenaar en fietsfanaat Kristof Santy (33) maakte met plezier en gemak deze portretten. We zien v.l.n.r. José Debels, Freddy Maertens, Benoni Beheydt en Kristof Santy. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Naar aanleiding van het wereldkampioenschap wielrennen in ons land in september werd de ‘Zaal der Wereldkampioenen’ in Koers, het museum van de wielersport, aangekleed met portretten van de vier Roeselaarse wereldkampioenen. Deze kunstwerken werden gecreëerd door de Roeselaarse kunstenaar Kristof Santy.

In september vindt het wereldkampioenschap wielrennen in ons land plaats. In Koers, het museum van de wielersport in Roeselare, was er reeds een ‘Zaal der Wereldkampioenen’, die verwijst naar de vier wereldkampioenen die in Roeselare wonen of hebben gewoond (Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens). Naar aanleiding van het wereldkampioenschap in België werden de portretten van deze wereldkampioenen, die de Roeselaarse kunstenaar Kristof Santy (33) drie jaar geleden heeft gemaakt, uitvergroot om de Zaal der Wereldkampioenen in Koers verder aan te kleden.

Velofollies

Kristof Santy ontwierp twee jaar geleden al eens in opdracht van Koers een cover voor het jaarlijks historisch thematisch wielermagazine “Etappe”. De tekeningen die nu in het museum hangen had hij al drie jaar geleden gemaakt op de beurs Velofollies in Kortrijk. In twee dagen was hij klaar met zijn werk. “Het is natuurlijk niet zo comfortabel om te tekenen met publiek erbij”, zegt Kristof. “Maar uiteindelijk vind ik het niet zo moeilijk om een foto te vertalen in een tekening. Toch vormt het een groot contrast met wat ik normaal gezien doe. Ik ben namelijk hoofdzakelijk schilder en haal mijn inspiratie uit de volkskunst. Ik laat me vooral inspireren door volkse, alledaagse thema’s, dingen die iedereen kan verstaan. Vervolgens breng ik die zaken op mijn eigen manier op het doek. Als je dan de portretten van de wereldkampioenen ziet die ik met Chinese inkt heb gemaakt, zou je denken dat het van een andere kunstenaar is.”

Autodidact

Al van kleins af aan is Kristof gebiologeerd om kunst te scheppen. Hij heeft geen specifieke opleiding gevolgd, maar ging wel tot aan zijn achttiende naar de kunstacademie. “Ik vind het jammer dat ik geen professionele opleiding heb gevolgd, maar ik heb wel ontdekt dat ik een autodidact ben. Ik leer veel door onder andere boeken te lezen en musea te bezoeken. Met mijn observerend vermogen kan ik goed bepaalde zaken vertalen op mijn eigen manier.”

Tentoonstellingen

Op zijn achttiende heeft hij zijn schilderwerken even stopgezet, om zijn vrije tijd volledig aan het wielrennen te wijden, aangezien hij zelf ook een fietsfanaat is. Sinds enkele weken mag hij zichzelf echter fulltime kunstschilder noemen. Een paar weken geleden heeft hij zijn werk in Brugge mogen tentoonstellen en in de toekomst zal hij dat ook in Londen en waarschijnlijk zelfs in Hongkong mogen doen. “Plotseling ging het pijlsnel vooruit. In een paar dagen zag ik mijn aantal volgers op Instagram van 200 naar over de 1000 toenemen. Het geeft wel een vreemd gevoel als je publiek plotseling je werk ontdekt. Het voelt voorlopig nog wat surrealistisch aan.”

(Sofie Missiaen)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten