Kristof Noyez en vader Jean-Pierre maken zich op voor 40ste Zonnebatjes

Vader Jean-Pierre en zoon Kristof Noyez hebben duidelijk hun hart verpand aan Zonnebeke en hun Zonnebatjes. (foto ZB)
Redactie KW

Komend weekend vinden in Zonnebeke al voor de 40ste keer de Zonnebatjes plaats. “Hiermee willen we veel volk naar Zonnebeke lokken en de lokale handel steunen”, aldus Kristof Noyez, voorzitter van de Zonnebatjes vzw.

Kristof Noyez (42) is zaakvoerder van Noyez Afsluitingen uit de Albertstraat. “Mijn grootvader was bouwondernemer. In de jaren ’80 was de bouw in crisis. Zoals een goede West-Vlaming met een neus voor ondernemen zocht mijn vader andere mogelijkheden. In vijf jaar realiseerde hij een transitie naar een bouwonderneming die zich specialiseert in omheiningen. Vanaf de jaren ’90 kwamen daar ook poorten bij. Mijn vader is op zijn 65ste gestopt en liet het bedrijf over aan mijn zus en mezelf”, aldus Kristof, die ook actief is als secretaris van Unizo Zonnebeke en lid is van de raad voor lokale economie.

Toffe bende

“Voorzitter zijn van het batjesplatform is een echte hobby. Ik ben als het ware de manager van een toffe bende gedreven bestuursleden die ieder jaar proberen een vlekkeloze organisatie op de rails te zetten en Zonnebeke op de kaart te zetten. Ik ben wel voorzitter, maar eigenlijk zijn er binnen de vzw geen verschillen. In 2013 ben ik lid geworden van het batjesplatform.”

We worden door veel grotere gemeenten benijd om wat we jaarlijks neerzetten

“We zijn dit jaar toe aan de veertigste editie van de Zonnebatjes. Van de eerste edities kan ik me nog moeilijk iets herinneren, al stond ik als kind dicht bij de Zonnebatjes. Mijn vader Jean-Piere was immers een van de oprichters“, zegt Kristof.

“Dat we dit jaar aan de veertigste editie toe zijn, wijst er op dat we met de Zonnebatjes een ijzersterk format hebben. Na veertig jaar trekken we 30.000 bezoekers, sterk toch. Met de Zonnebatjes willen we volk naar Zonnebeke lokken en de lokale handel steunen. Het is immers de bedoeling dat de deelnemers er iets aan verdienen. Volgens mij zijn we daar de laatste jaren wonderwel in geslaagd. Dat we Zonnebeke op de kaart hebben gezet, blijkt uit de vele aanwezigen en positieve reacties die we krijgen. We worden als kleine Westhoekgemeente door veel grotere gemeenten of steden benijd om wat we hier jaarlijks neerzetten. Of de Zonnebatjes ervoor zorgen dat er meer middenstanders in Zonnebeke zijn, durf ik niet beweren, maar het evenement zorgt alvast voor een stimulans.”

Verenigingsleven

“Een positief ondernemersklimaat versterkt het verenigingsleven binnen een gemeente. De gemeentelijke overheid beseft dit nu ook, al is dit niet altijd zo geweest. We kunnen nu rekenen op de medewerking van de gemeente en de raad van lokale economie. Persoonlijk vind ik het nog altijd een huzarenstukje om de diverse centrumstraten te vullen. In de aanvangsjaren duurden de Zonnebatjes één dag. Nu is het evenement uitgegroeid tot drie dagen met foodfestival, schlageravond, braderie en veel animatie.”

(NVZ)

De Zonnebatjes vinden plaats op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 en zondag 2 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier