Kristof Hoornaert uit Gits stelt debuutfilm Resurrection voor in eigen gemeente

Op vrijdag 1 maart toont het Davidsfonds Gits de film Resurrection (Verrijzenis) in de kerk van Gits. Het debuut van regisseur Kristof Hoornaert, een Gitsenaar van oorsprong, kon internationaal op heel wat waardering rekenen. Zelf zal hij ook aanwezig zijn om de film in te leiden.

(foto EV)

Kristof Hoornaert werd geboren in 1980 en groeide op in Gits. Al van jongs af aan was hij gefascineerd door films. Tien jaar geleden verscheen zijn eerste kortfilm Kaïn die onmiddellijk opgemerkt werd op het internationale filmfestival van Berlijn. Die kortfilm werd toen trouwens ook al vertoond in de kerk van Gits. In januari vorig jaar verscheen zijn eerste langspeelfilm Resurrection. Die vertelt het verhaal van een oude kluizenaar (Johan Leysen) die in het bos een jongeman (Gilles De Schrijver) aantreft en hem in huis neemt. Er ontstaat een band tussen beiden maar later blijkt dat de jongeman een moord gepleegd heeft. Dat plaatst de kluizenaar voor een hartverscheurende keuze.

De film werd vertoond in heel wat bioscopen en culturele centra in Vlaanderen en Nederland. “Het voorbije jaar probeerde ik zoveel mogelijk bij de voorstellingen aanwezig te zijn”, vertelt Kristof. “Ik heb met heel wat mensen gepraat over de film en meestal waren de reacties heel enthousiast. Resurrection is sowieso een film die anders is dan de meeste andere films. Het is een heel visuele film die je als kijker moet ervaren en beleven, het liefst op een groot scherm. Als regisseur geef ik de kijker tijd en ruimte om na te denken en verder te kijken dan het verhaal op zich. Sommige mensen begrijpen dat niet goed maar de meeste reacties zijn positief.”

Dat blijkt ook uit de prijzen die de film in de wacht sleepte. Acteur Johan Leysen kreeg in Italië de prijs voor beste acteur en in Marokko ontving de film de ‘Prix de la Critique’. “In Capri mocht ik de prijs voor beste debuut-regisseur in ontvangst nemen. Ik ben nog steeds ongelooflijk trots op die erkenning, zeker als je ziet wie die prijs al in ontvangst mocht nemen”, klinkt het.

Het is mogelijk dat ik jaren energie steek in een project dat uiteindelijk afgeblazen wordt

Komt er na dit succes al snel een nieuwe film, vragen we ons af. “Als filmmaker is het niet evident om een film uit te brengen. De weg tussen het schrijven van een script en het verwezenlijken ervan is heel lang. Zo lag het scenario voor Resurrection al klaar sinds 2003″, vertelt Kristof. “Intussen ben ik al enige tijd bezig met twee nieuwe projecten maar de kans bestaat dat die films er nooit komen. Het is als regisseur altijd wachten en hopen dat de producent de financiële puzzel kan maken. Zeker in Vlaanderen worden kleinschalige, artistieke films minder gesteund. Het is mogelijk dat ik jaren energie steek in een project dat uiteindelijk afgeblazen wordt. Die realiteit is er en ik lig er niet meer wakker van. Ik ben blij dat ik Resurrection heb kunnen draaien en verder blijf ik gewoon de dingen doen waarin ik geloof. Intussen regisseer ik ook promotiefilmpjes voor bedrijven.”

Gits als Inspiratiebron

Kristof woont in Oostende en komt op 1 maart naar Gits om de voorstelling in de kerk bij te wonen. “Af en toe ben ik in Gits om vrienden of familie te bezoeken. Het landschap en het eenvoudige leven is vroeger ook een inspiratiebron geweest. Het Gits dat ik toen kende, is er nu niet meer. Ik ben in elk geval heel benieuwd of er op 1 maart veel mensen zullen zijn die ik ken en hoe die zullen reageren”, besluit hij.

De film start om 20 uur in de Sint-Jacobuskerk van Gits. Davidsfonds-leden betalen zeven euro, niet-leden negen euro. Een plaatsje reserveren kan bij Rik Van Thourhout op 051/72 35 78 of via r.vanthour@telenet.be.

(EV)

Meer informatie via www.kristofhoornaert.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.