Kristof en Charline gaan ecologische shelters uitbaten in Italië

Het gezin Kristof Ghyselinck en Charline Oosterlinck en de kinderen Tess en Jack zijn helemaal voorbereid op hun nieuwe nieuwe avontuur. (foto Xaco)
Het gezin Kristof Ghyselinck en Charline Oosterlinck en de kinderen Tess en Jack zijn helemaal voorbereid op hun nieuwe nieuwe avontuur. (foto Xaco)
Xavier Coppens

Op zaterdag 23 januari verhuizen bouwondernemer Kristof Ghyselinck (45) en architecte Charline Oosterlinck met hun twee kinderen naar Italië. “Het jachtige Belgische leven begon door te wegen”, klinkt het bij het gezin. In het zuiderse land gaan ze samen ecologische vakantiewoningen bouwen en uitbaten. De avonturen zijn te volgen op VTM, al zal die uitzending pas voor volgend jaar zijn.

Hun grote droom begon een tiental jaren geleden. Kristof Ghyselinck en architecte Charline Oosterlinck, fervente Italofielen, gingen op zoek naar een vakantiewoning. “We reisden vaak door Toscane, maar op een dag bezochten we de stad Todi in de provincie Perugia in de regio Umbrië”, vertelt Kristof net voor het vertrek uit uit de Neerweg in Rekkem. Het koppel heeft twee kinderen, Tess (10) en Jack (7). “ We werden op slag verliefd op het oude, middeleeuwse deel van de stad, gelegen op een heuvel en door Amerikaanse onderzoekers uitgeroepen tot meest leefbare stad. Een van de bekendste inwoners is de Belgische journalist Rudi Vranckx die we al enkele keren hebben ontmoet.”

Ontstressen

In de stad Todi gingen Kristof en Charline op zoek naar een lap bouwgrond en kregen hulp van makelaars en een geometra. “Dat is een Italiaanse architect die eigenlijk ook een landmeter is. Vlak buiten de stad vonden we een prachtig stuk grond met een olijfgaard met zicht op Todi. Toen we de akte ondertekenden in Rome trokken we met onze caravan naar onze nieuwe grond en bleven er een nacht slapen en werden meteen verwelkomd door enkele buren”, pikt Charline in.

Charline en Kristof waren oorspronkelijk van plan om op hun lap grond een buitenverblijf te bouwen. Die plannen staan ondertussen op papier, maar werden on hold geplaatst. “Gaandeweg broedde het idee om permanent in Italië te wonen. Ik moet toegeven dat het jachtige ritme in België zwaar begon door te wegen. Ontstressen, onthaasten, anders gaan leven, daar raakte ik meer en meer van overtuigd. Zo kwamen mijn man en ikzelf op het idee om op verschillende locaties Eco Design Shelters te bouwen. Dat zijn eigenlijk containers, maar dan in hout die alle comfort hebben en waar de nadruk op basisvoorziening ligt. Tegen de zomer zouden we graag onze eerste shelter verhuren op een heuvelrug in de buurt van onze woning”, gaat Charline verder.

Bouwonderneming

Op zaterdag 23 januari verhuist het gezin Ghyselinck naar Italië. Op hun grond hebben ze ondertussen zelf een shelter geplaatst en ingericht. “ We gaan van een huis in Rekkem van 350 vierkante meter naar een container van 40 vierkante meter ”, zegt Kristof. “De eerste jaren hebben we niet de intentie om ruimer te bouwen. Onze voorbije vakanties hebben bewezen dat we genieten en tot rust komen op een gezellig, maar klein oppervlak.”

“Terwijl mijn vrouw en kinderen definitief verhuizen naar Italië, blijf ik wel zaakvoerder van mijn bouwonderneming”, gaat Kristof verder. “Ik wil 25 jaar harde werk niet zomaar verloren laten gaan. Een extra projectleider zal mij vervangen , maar zelf zal ik geregeld nog in Rekkem de projecten opvolgen. Ondertussen hebben we met corona wel geleerd dat er vanop afstand digitaal heel veel mogelijk is. Die digitale omschakeling komt ideaal uit voor ons”, geeft Kristof toe.

Plannen voor derde locatie

In Italië zal Charline de Eco Design Shelters runnen, maar ze volgde al een opleiding tot herborist en wil met de kruiden en olijfolie eigen zepen, kaarsen en onderhoudsproducten maken. “ Er komt een eigen webshop en ik wil ook verschillende ‘trage’ workshops aanbieden zoals yoga, mediteren, wandelroutes uitstippelen of als mental coach groepjes begeleiden. Wie kiest voor onze vakantiewoning, kiest om bewust te genieten en trager te leven.”

Onze shelters worden ook gebouwd met respect voor de natuur met een ecologisch zwembad, zonnepanelen, een waterzuiveringsinstallatie… Op die heuvelrug kunnen tot 16 mensen logeren in de shelter. Op een tweede locatie, in een olijfgaard, komen vier units van 6 tot 8 personen en er zijn al plannen voor een derde locatie. Hoewel de shelters in de natuur gelegen zijn, zijn ze vlot bereikbaar, niet ver van winkels en op een half uur rijden van de luchthaven van Perugia.”

Schildpad en haas

Kristof zal actievere activiteiten aanbieden zoals fietstochten. “Onze kinderen noemen hun mama de schildpad en mij de haas”, lacht Kristof. “Ook de kinderen zijn trouwens helemaal voorbereid op het nieuwe avontuur. Ze volgden Italiaanse les in Gent en krijgen tot het einde van het schooljaar verder les van hieruit . We zijn blij dat de school zo meeleeft met onze plannen. Zo kunnen de kinderen in schoonheid hun schooljaar afronden om in september in een Italiaanse school te starten.”

De avonturen van het gezin worden de komende maanden gevolgd door het VTM-programma ‘Ik vertrek uit Vlaanderen’. Het huis van Kristof en Charline in de Neerweg staat ondertussen te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier