Kristof en Birgit wonen al 13 jaar in Krombeke: “Ooit willen we inde bergen wonen”

Kristof Callewaert en Birgit Desot met hun drie zonen en pleegkindje.© MD
Kristof Callewaert en Birgit Desot met hun drie zonen en pleegkindje.© MD
Redactie KW

Nog geen duizend inwoners, maar toch een dorp uit de duizend. Dat is Krombeke voor Kristof Callewaert (34) en Birgit Desot (35). “Maar eigenlijk dromen we ervan om later in de bergen te gaan wonen”, vertelt het koppel.

In de zomer van 2007 kwamen Kristof Callewaert en Birgit Desot al wonen in hun pas aangekochte te verbouwen huis langs de Hapjesstraat in Krombeke. Drie zonen verder en met ook een pleegkindje willen ze daar nooit meer weg, al bindt er hen eigenlijk weinig aan Krombeke. Kristof is opgegroeid in Stavele terwijl zijn vader als metser van Pilkem bij Boezinge afkomstig was. Altijd wilde hij actief bezig zijn, en als kind hielp hij al mee in het dorpswinkeltje. Hij leerde voor timmerman en na eerst wat werken in loondienst, is hij nu zelfstandig schrijnwerker geworden in Krombeke.

Onthaalmoeder

Birgit is een telg uit het bekende geslacht Desot in Boezinge dat grondwerken en dergelijke uitvoert. Zij studeerde informatica in Poperinge en na een actieve loopbaan in een expertisebureau en bij een bank, besliste ze om onthaalmoeder te worden in Krombeke. Na een korte verkering, gingen beiden al samenwonen in een rijhuis in Pervijze en nadat ze in de zomer van 2007 naar Krombeke verhuisd waren, trouwden beiden op 2 februari 2008. Het jonge gezin telt met Lucas (12), Thomas (8) en Jonas (5) drie zoontjes en ook is er nog een pleegkindje van anderhalf jaar oud. Lucas loopt school in het VTI in Poperinge, terwijl de twee andere kinderen het lager onderwijs volgen in Roesbrugge.

“Een prachtig uitzicht met veel groen en zonder al te veel verkeer in onze dichte buurt”

“Toen we elkaar leerden kennen in de zomer van 2005 wisten we vlug dat we voor elkaar bestemd waren en al in december gingen we samenwonen in een rijhuis in Pervijze, terwijl we beiden gingen werken. Maar we wisten direct wel wat we wilden. Een woning in een niet al te groot dorp en dan liefst op de buiten met groen erbij. Natuurlijk moest het betaalbaar zijn en zo hebben we dan deze oude krotwoning met wat koterijen gevonden. Dat zou onze nieuwe thuis worden. En nadat we deze eigendom gekocht hadden in juli 2007 zijn we hier ook snel komen wonen. We beslisten om een nieuwe woning te bouwen en ook aan ons gezin te beginnen, evenwel nadat we eerst trouwden. Ondertussen zijn we bijna 14 jaar verder, en ondertussen zijn we beiden zelfstandig geworden en hebben we enkel nog wat buitenbouwwerk. We wonen nu wel in Krombeke, maar dat kon dus evengoed elders geweest zijn, indien we maar onze goesting vonden. Maar we wonen hier heel graag, in een heel goede buurt, en vooral met veel werk voor allebei. En dan is er vooral ook nog het prachtig uitzicht met veel groen en zonder al te veel verkeer in onze dichte buurt”, klinkt het bij Birgit en Kristof.

Roesbrugge

Het gezin is vooral georiënteerd op Poperinge voor de aankopen, maar voor de rest is er eigenlijk niet al te veel tijd om iets extra te doen buiten het werk en het gezin. “En in Krombeke is er ook amper iets te vinden, zodat we daar heel weinig komen. Dat onze beide jongste zonen in Roesbrugge school lopen en niet in Krombeke, is echt wel toeval. Eigenlijk komen we alleen maar in Krombeke voor de verkiezing en wanneer er kermis of rommelmarkt is. Eigenlijk is het wel heel spijtig dat er nog zo weinig is, maar we komen er wel nog heel graag wandelen omdat het in zowat alle straten heel rustig is. En er is ook veel groen, wat we echt willen. Zo dromen we ervan om later ooit in de bergen te gaan wonen, waar nog veel meer groen is.” Het koppel ziet zich dus niet oud worden in het Witsoonedorp. (PC)