https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kristof Audenaert: “Ik wil voor Torhout een steen in de rivier verleggen”

Burgemeester Kristof Audenaert op de plaats op het stedelijk sportstadion waar hij ooit aan rugby heeft gedaan. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De vrijdag is zijn favoriete dag in de week en een Karmeliet een biertje naar zijn goesting. En ja, de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert zou al eens tot in de vroege ochtend oorlogje durven te spelen. Hij mag de spits afbijten in onze nieuwe wekelijkse reeks ‘De keuze van’. Tien thema’s, tien voorkeuren.

“Prille ochtend is ideaal tegen stress”

“De prille ochtend is ideaal tegen de stress. Ik sta graag vroeg op. Dan is het helemaal stil in huis. Een bijzondere morgen is die op zondag. Dan fiets ik mee met WTC Triple, een vriendengroep uit de wijk De Goede Herder. Het doet zo’n deugd om twee tot drie uur te kunnen fietsen. Dat betekent intussen een beetje bijbabbelen en als je een West-Vlaamse helling of een kasseistrook onder de wielen krijgt, er volle gas tegenaan. Dan ga ik af en toe zwaar in het rood en kan ik me meten met mijn compagnons. Na de rit gaan we er dan natuurlijk eentje drinken in parochiezaal Sparrenhove.”

“Favoriete dag van de week is de vrijdag”

“Mijn favoriete dag in de week is de vrijdag. Voor mij is dat een speciale dag. Hij luidt het einde van de werkweek in, die dan overgaat in het bijwonen van recepties, jubilea en andere activiteiten. Als burgemeester heb je een heel gevarieerde job. Met in de week veel vergaderingen en beleid voeren en in het weekend tussen de mensen zijn. Dan kun je horen wat er leeft: de polsslag van de Torhoutenaar voelen. Ik ben bijzonder blij dat het verenigingsleven weer op gang komt en het sociaal contact herleeft na moeilijke coronatijden. Ik vind dat enorm belangrijk.”

“Jaarlijks opgaan in spel Axis & Allies”

“Ik hou van een goed gezelschapsspel. Mijn absolute favoriet is Axis & Allies, een bordspel waarin ik helemaal kan opgaan. Ik speel het met vrienden één keer per jaar in de kerstvakantie. Dan starten we om 14 uur in de namiddag en houden er de jongste jaren nooit vroeger mee op dan om 5 uur in het holst van de nacht. Zo’n spel kan dus vlotjes 15 uur duren. We spelen heel intens. Ik kijk daar telkens ongelofelijk naar uit. Door corona hebben we vorig jaar een editie moeten overslaan, maar voor straks staat het weer met stip in mijn agenda genoteerd.”

“Het spel start in 1942, in volle Tweede Wereldoorlog dus. Het draait om de troepenmacht en de economische mogelijkheden van zowel de Allies onder de leiding van de Amerikanen als de Axis onder de leiding van de nazi’s. Je bouwt je legers op en probeert de andere hoofdsteden in te nemen. In 1942 was alles nog mogelijk, ook een overwinning van nazi-Duitsland. Het is in het spel al verschillende keren gebeurd dat Moskou en Londen gevallen zijn. Dat maakt duidelijk dat de wereld zoals wij die nu kennen, er totaal anders had kunnen uitzien.”

“Liefst vakantie in het eigen Europa”

“Ik kijk elk jaar uit naar de vakantie en breng die het liefst door in het eigen Europa. Een vaste bestemming hebben we niet, want tal van Europese landen en plaatsen hebben veel te bieden. Ik vind het fantastisch om in gezinsverband een streek te verkennen. In het najaar trek ik graag naar het Spaanse Andalusië met zijn schitterende steden Granada, Cordoba en Sevilla. Die hebben een rijke, maar bloedige geschiedenis. Een bezoek aan Mostar, een stad in Bosnië en Herzegovina, is me bijgebleven. De weg ernaartoe met de grensovergang, de verwoeste brug en de nog altijd aanwezige oorlogskraters blijft op mijn netvlies gebrand. Maar sinds we met de kindjes reizen, kiezen we voor meer luchtige formules.”

“Graag een biertje, al is ook water lekker”

“Mijn favoriete drank is een biertje, met een voorkeur voor Karmeliet. Dat heeft ook te maken met het mooie glas. Ons nieuwe stadsbiertje van de Houtlandse Brouwers smaakt me eveneens en een doodeenvoudig pintje sla ik niet af. Maar ook gewoon water vind ik écht lekker. Ik drink er met gemak twee liter per dag.”

“Altijd laarzen in mijn autokoffer”

“Ik draag het liefst casual kleren, die goed zitten. Soms kies ik weleens voor een kostuumjasje of zelfs een maatpak. Ik probeer me te schikken naar de gelegenheid. Ik heb altijd laarzen en een regenjas in mijn autokoffer liggen. Die komen in ons klimaat van pas.”

“Amerikaanse band Tool spreekt me aan”

“Op het vlak van muziek ben ik grote fan van rock. Mijn absolute topper is het nummer Schism van de Amerikaanse groep Tool. Dat is een speciale band met muziek die iets mysterieus heeft en mij daardoor aanspreekt. Ook de groepen Foo Fighters en Channel Zero staan hoog op mijn lijstje. In de auto luister ik dan weer graag naar Klara. Zeker als ik in mijn eentje een autorit maak, kan ik genieten van klassieke muziek. De tijd en de afstand vliegen dan voorbij.”

“Sport verzet je zinnen en is gezond”

“Ik doe actief aan sport: fietsen en joggen. Ik heb me voorgenomen om ook weer te zwemmen. Vroeger heb ik volleybal en zelfs een periode rugby gespeeld. Altijd heb ik graag aan sport gedaan. Het verzet je zinnen en is gezond. En tijdens het fietsen kom je bijvoorbeeld op plaatsen waar je zelden komt. Rugby was met de schoolploeg van het Torhoutse college in het vijfde en zesde jaar. En later in het universitaire team. Je moest er niet écht veel voor kunnen om geselecteerd te zijn.” (lacht)

“Opgegroeid met de Rode Ridder”

“Ik ben een fan van strips. Ik verzamel mooie stripreeksen zoals XIII, De Adelaars van Rome en Largo Winch. Maar mijn favoriete stripfiguur is er eentje uit mijn jeugd, met name de Rode Ridder. Een moedige held, die een rol van betekenis speelt op tal van historische momenten. Met paarden, kastelen en jonkvrouwen. Ik heb als kind met Lego en samen met vrienden veel Rode Riddertje gespeeld. En de boeken verslonden.”

“De toekomst van Torhout vormgeven”

“Mijn motto? Leef! Uiteraard is het menselijke bestaan niet altijd gemakkelijk en weet je nooit wat de toekomst brengt. Je moet roeien met de riemen die je hebt, maar wel proberen om elke dag zin te geven en de juiste dingen te doen. Als burgemeester wil ik de toekomst van Torhout helpen vormgeven. Elke keuze heeft voor- en nadelen en vaak is een beslissing betwistbaar, maar dat mag je niet verlammen. Je moet je informeren, goed luisteren en samen met je ploeg beslissen. Het is erg belangrijk dat je er niet alleen voorstaat, maar in team werkt. Niet alles loopt zoals je het wilt, maar soms draaien zaken ook beter uit dan je had gedacht. Sowieso moeten we met z’n allen proberen om onze tijd optimaal te gebruiken en een baken te zijn in woelige tijden. Als burgemeester wil ik voor onze stad een steen in de rivier verleggen. Ik ben dankbaar dat ik deze kans krijg van de Torhoutenaren.”

Privé

Kristof Audenaert, 38 jaar, Schrijversveld, getrouwd met An Segaert (bijna 36), ze hebben een zoontje Arthur (5) en een dochtertje Louise (2).

Loopbaan

Master in de politieke en sociale wetenschappen en in de bedrijfseconomie, burgemeester van Torhout.

Vrije tijd

Lezen, sporten, lid van wielertoeristenclub WTC Triple, actief in het comité van Herderrock.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten