Kristien Hansebout stelt 365 plekken in Wallonië te boek

De uit Torhout afkomstige Kristien Hansebout met haar nieuwe boek vol mooie Waalse trajecten: een aanrader voor wandel-, fiets-, motor- en autoplezier.©Johan Sabbe
De uit Torhout afkomstige Kristien Hansebout met haar nieuwe boek vol mooie Waalse trajecten: een aanrader voor wandel-, fiets-, motor- en autoplezier.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De uit Torhout afkomstige Kristien Hansebout heeft er negen coronamaanden hard aan gewerkt en nu is het af. Op vrijdag 23 april verschijnt haar nieuwe boek ‘Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken’. Voor wie er te voet, met de fiets, de motor of de auto op uit wil.

Het schitterende boek is uitgegeven bij Sterck & De Vreese en telt 432 pagina’s. Bijna tegelijkertijd verschijnt er nog een tweede turf van Kristien over gezonde recreatie in de andere landshelft. Met name het Groot Fietsboek Wallonië , uitgegeven bij Lannoo. Met 512 bladzijden over 50 exclusieve knooppuntroutes, verspreid over de vijf Waalse provincies.

Met haar ouders ging ze destijds ook al naar d’Ardennen

Kristien (58) mag dan al ruim 35 jaar uit Torhout zijn weggetrokken, ze blijft de stad van haar jeugd in haar hart sluiten. Haar ouders Roger Hansebout en Margriet Demeulenaere, die beiden in 2015 gestorven zijn, runden er in vervlogen tijden een drankenronde en haar enige zus Tine (62) woont er nog altijd. Kristien heeft intussen al jaren haar thuis op twee plaatsen: enerzijds in Leuven, anderzijds in het dorpje Hastière-Lavaux in de provincie Namen. Daar stilt ze haar hunker naar rust in een oase van ongerepte natuur. “Mijn hart ligt in Wallonië, mijn verstand in Vlaanderen”, verwoordt ze het. “Vanuit Torhout trokken mijn ouders met hun gezin bijna nooit met vakantie naar de nabije zee, maar quasi altijd naar d’Ardennen . Zo hebben ze voor mij het zaadje geplant.”

Mijn hart ligt in Wallonië, mijn verstand in Vlaanderen

Kristien heeft 21 jaar haar eigen succesvolle reclamebureau Amazing Advertising geleid, met tot elf mensen in dienst. Maar in 2012 was ze de stress beu en verkocht het bedrijf. Sindsdien combineert ze onder de koepel Parkoers twee van haar grote liefdes: schrijven en toerisme. De publicatie van boeken vloeide eruit voort. Met die niet te temperen voorliefde voor de authenticiteit van Wallonië. “Ik blijf er dolgraag wandelen en fietsen”, zegt ze. “Voor mijn nieuwe boek Wallonië en de Ardennen ging ik op zoek naar 365 buitengewone plekken in het zuiden van ons land. Dat hoeven niet per se spectaculaire locaties te zijn, maar wel plaatsen die origineel en meestal onontgonnen zijn. In de zin van: bestaat zoiets anno 2021 nog? Ik ben er in de zomer en de herfst van 2020 voor op pad geweest. Ik heb die 365 buitengewone plekken, een per dag, met elkaar verbonden.”

Voorwoord door Waalse journalist Christophe Deborsu

“Het resultaat is een verzameling van 22 originele fietstochten, 32 uitgewerkte wandeltips en 10 auto- of motortochten, verspreid over de Waalse provincies. De 365 unieke plaatsjes zijn per route weergegeven op handige kaarten. Het boek kost 35 euro. De bekende Waalse journalist Christophe Deborsu schreef het voorwoord.

“Ik heb de plannen voor mijn boek in mijn gezellige buitenverblijfje in Hastière gesmeed en uitgewerkt”, aldus Kristien. “Ik hoop dat mijn boek voor veel mensen de aanzet mag zijn voor optimale beleving van de Waalse regio.”

Info: Parkoers

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.