Krista uit Aartrijke levert al 20 jaar groenten en fruit aan huis

Krista Vander Meulen met haar hondje Zakkie. © foto BC

Krista Vander Meulen gaat twintig jaar de boer op met haar leurhandel. Ze levert dagverse vitamines aan huis in de vorm van groenten, fruit, zelfgemaakte confituren en soep. “Ik besef dat ik de laatste der Mohikanen ben. Ik denk niet dat ik een opvolger zal vinden. Maar ik ga nog even door, daarvoor doe ik dit veel te graag.”

Krista Vander Meulen (53) runt met haar echtgenoot Ivan Van Landschoot een groente- en varkensbedrijf langs de Ichtegemstraat in Aartrijke. Alhoewel, ze telen niet alleen groenten, maar ook aardappelen en aardbeien. De boekhoudster van opleiding is afkomstig van Wingene, Ivan van Sint-Kruis. Ze hebben twee dochters, Elke en Famke, en een kleindochter Laura. “Hoe wij in Aartrijke terecht zijn gekomen? Simpel, wij waren op zoek naar een boerderij en plaatsten een advertentie in de krant. Camiel Pollet, die hier toen boerde, heeft daarop gereageerd. We zijn 31 jaar geleden in Aartrijke beland en kenden hier werkelijk niemand.”

Dat is nu wel even anders, want ondertussen is Krista een heel bekend gezicht. Ze is niet alleen actief in het verenigingsleven en de politiek, ze heeft ook het hart op de tong en vertelt honderduit. Maar ze is ook een luisterend oor. “Mijn klanten en ik, wij delen lief en leed. Ik doe ook niets liever dan iemand helpen. Daarom ben ik ook in de politiek gestapt. Ik ben gemeenteraadslid sinds deze legislatuur voor CD&V. En had ik het geweten, ik was al veel eerder in de politiek gestapt. Ik doe dit ontzettend graag. Ik kan nu nog meer mensen helpen en hen de weg wijzen. Ik leef daar van op. Ik regel liever iets voor iemand anders dan voor mezelf. Ik ben eigenlijk altijd bezig voor iemand anders. Ik haal enorm veel voldoening uit het helpen van anderen. Neem nu bijvoorbeeld de nieuwe oversteekplaats aan het Provinciaal Opleidingscentrum voor de Veiligheidsdiensten in Zedelgem. Die was zo smal, dat grote landbouwvoertuigen er niet meer konden passeren. Mensen uit de landbouwsector kwamen daarover bij me aankloppen. Samen met de bevoegde schepen en ambtenaar hebben we voor een oplossing gekeken.”

Job op uitsterven

Maar nu even terug naar de leurhandel. “Ik ben geen mens om hele dagen alleen op een boerderij te werken. Ik moet onder de mensen kunnen komen. Ik zou letterlijk wegkwijnen zonder voldoende sociale contacten. Daarom zijn wij hier destijds een winkel gestart en heb ik de leurhandel overgenomen van Aartrijkenaar Jean-Pierre De Groodt. Net als ik zetelt hij ook in de gemeenteraad, maar dan voor N-VA. Jean-Pierre heeft zelf 24 jaar rondgegaan met groenten en fruit aan huis, ik vind dat ik niet kan onderdoen. (lacht) Ik doe er dus zeker nog enkele jaren bij. Maar ik besef dat ik dit een job op uitsterven is. Ik ben wellicht de laatste der Mohikanen, ik denk niet dat ik mijn leurhandel zelf zal kunnen overlaten.”

Krista heeft in die 20 jaar nooit een dag tegen haar goesting aangezet. “Al puf ik wel eens als het echt héél slecht weer is hoor, maar eens dat ik in mijn camionette zit en vertrokken ben, is dat gevoel meteen weer over.”

“Ik doe mijn ronde in Aartrijke, Veldegem, Zedelgem en Torhout. Er zijn klanten die mij al 20 jaar trouw zijn. Ik ken de meeste van mijn klanten zelfs zo goed dat ik meestal op voorhand weet wat ze zullen bestellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier