Krista Baekelandt is de dame achter ijspol.com in Tielt

Krista Baekelandt glundert voor haar ijstruck met haar man Pascal en de tweelingsdochters Elisa (links) en Tessa. © (foto WME)
Redactie KW

Krista Baekelandt zette haar passie voor lekker eten en genieten om in het opstarten van een nieuwe zaak. Ondertussen is ze al ruim een jaar de dame achter ijsPol.com. En in deze zwoele tijden gaan haar ijsjes vlot van de hand. In de Dosseweg in Schuiferskapelle, op de ouderlijke hoeve van haar man Pascal, kun je dit weekend ook de ijsjes gaan proeven. ” Ik sta bekend om mijn toppings”, lacht Krista de tanden bloot.

Krista Baekelandt werkt in het dagelijkse leven in de keuken van het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis, maar sinds ruim een jaar koestert ze een nieuwe passie. Ze maakt zelf ambachtelijk hoeve-ijs en onder de noemer van ijsPol. com trekt ze er met behulp van haar man ook op uit met de ijstruck.

De Pol in de naam verwijst naar je schoonpa. Leg eens uit?

“Mijn schoonvader heette Paul Van Bruwaene. Anders geschreven, maar hij ondertekende altijd met Pol. Waarschijnlijk omdat dat korter en krachtiger was. Als landbouwer had hij al een melkronde. Toen hij nog klein was, gebeurde dat zelfs samen met zijn pa met paard en kar. Hij nam het op zijn beurt over van zijn vader. Mijn schoonma Jacqueline Peck doet overigens nog altijd een ronde met melk, boter, kaas, yoghurt… De melk komt van de eigen boerderij. Bij mijn schoonpa hadden we al gepolst of we hier ook hoeve-ijs mochten maken. Hij hielp hier nog de ijsmachine installeren, maar was ziek en is in 2016 overleden. Als eerbetoon hebben we onze zaak naar mijn schoonpa vernoemd.”

Ondertussen was je al druk bezig met het creëren van je eigen ijs. Hoe gaat dat in zijn werk?

“Dat is veel proberen en bijsturen en vooral ook goed luisteren naar de klanten. Ik wou bijvoorbeeld wat meer melksmaak, maar op advies van de klanten werd ons ijs romiger. Ook mijn man Paul laat ik veel proeven. Het duurt wel even voor het helemaal juist zit. Maar we blijven op de ambachtelijke manier werken. Ons aardbeienijs maken we met echte aarbeien, in ons kiwi-ijs gaan heel wat kiwi’s…”

“Volgend jaar beschikken we hier ook over een terras”

Paul vult aan: “Zo hebben we ook smurfenijs. En dan maak ik de kinderen wijs dat het gemaakt is van echte smurfen, die we die morgen in de maïs hebben gevangen.” (lacht)

IJs maken blijkt ook een intensief werkje?

“Zeker en vast. We doen alles op de ambachtelijke manier. We laten het ijs ook een nacht rusten. Maar dat vele werk loont dan wanneer je je ijsjes mag verkopen. Het is vooral leuk om te zien hoe kinderen een levende reclame zijn voor ons ijs. Sommigen willen geen ander ijs meer eten. En als we er met de ijstruck op uit trekken, dan heb ik ook altijd mijn toppings mee. Dat zijn allelei snoepjes waarin het ijshoorntje gedopt wordt. Je ziet dan dat de kinderen ook veel aandacht aan de topping besteden en ze soms vergeten hun smaak van ijs te vermelden.”

Voel je in deze coronacrisis dat mensen ook meer lokaal willen kopen?

“Zeker en vast. Maar hier op de hoeve en in onze ijstruck verkopen we enkel losse ijsjes. Het ijs kun je ook kopen in literdozen, maar daarvoor werken we samen met ‘t Een en ‘t Ander en ‘t Vitamientje, twee handelszaken hier in de buurt en ook in ‘t Elsthof, een boerderij met een hoeveslagerij kun je onze producten kopen. We willen ook bewust niet de grote commerciële toer op gaan. We blijven ambachtelijk werken met een ijsmachine die zes liter per keer kan produceren.”

Wat is momenteel je favoriete ijsje?

“Het ijs met sinaasappelsmaak en chocoladestukjes. Het is dus een soort stracciatella, maar dan met sinaasappel. Je kan het wat vergelijken met de smaak van Pim’s-koekjes. Maar we ontwikkelden ook al het Poesbierijs. Dat was ook wat proberen en herbeginnen om de smaak juist te krijgen. En voor restaurant De Lieve in Zwevezele creëerden we ook het Vlierbloesemijs dat daar geserveerd wordt. En er is ook onze sorbet van watermeloen. In deze te hete dagen erg verfrissend.”

Je zag waarschijnlijk ook al heel wat afspraken voor jullie ijstruck geannuleerd worden?

“Met onze ijstruck trekken we vaak naar feestjes, huwelijken en communies. Maar het overgrote deel werd afgelast. Daarom dat we hier nu aan de ouderlijke hoeve een pop-up ijsbar hebben gecreëerd. De ijstruck staat in een weide waar je onder de bomen kan genieten van de schaduw. We plaatsen ook heel wat strobalen om de afstand tussen de bubbels te bewaren, maar die dienen ook voor de de kinderen om op te klauteren. Hoewel we hier heel landelijk gelegen zijn en vanop de straat nauwelijks zichtbaar door de hoge maïs, vinden de mensen vlot hun weg naar hier. We hadden hier zelfs al mensen van Heestert. Op Facebook kun je volgen wanneer we open zijn. Met het halfoestweekend zijn we dit keer zaterdag en zondag open.”

Hebben jullie nog plannen?

“Mijn man Pascal is eigenhandig de oude schuur aan het ombouwen tot een ijssalon. Buiten zullen we ook over een terras beschikken. En hopelijk is dat af tegen 2021.”

Privé

Krista Baekelandt (39) is getrouwd met Pascal Van Bruwaene. Ze zijn de ouders van de tweeling Elisa en Tessa (12). Het gezin huist langs de Schuiferskapelsesteenweg.

Loopbaan

Krista werkt in de keuken van het Sint-Andriesziekenhuis. Ze volgde een opleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge waar ze specifiek focuste op de bereiding van ijs. In april 2019 startte ze met ijsPol.com.

Vrije tijd

Ze houdt van koken en taarten bakken. In de keuken experimenteert ze veel. Momenteel werkt ze aan een gamma van sorbets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier