Krist Vandemoortele en Paardenkoerscomité zitten barstensvol ideeën voor Winkel Koerse

Krist Vandemoortele in de Steene Molenstraat. (foto Jan Stragier) © ©Jan STRAGIER
Wouter Vander Stricht

Zaterdag wordt de eerste steen gelegd van het Project Steene Molen, een inbreiding van de Gullegemsestraat. Het is een project van Belipro van Krist Vandemoortele. En hij is ook de voorzitter van het paardenkoerscomité dat in diezelfde Gullegemsestraat straks ook in 2020 opnieuw Winkel Koerse organiseert. “En daarvoor koesteren we tal van nieuwe ideeën.”

Tijd voor een babbel met Krist Vandemoortele (50). Samen met zijn echtgenote Nadine Witdouck was hij jarenlang de drijvende kracht achter het Kleine Meer. Eind 2016 deed men daar de deuren spreekwoordelijk dicht en kan de zaal verder gehuurd worden voor events, nu onder de noemer De Meerhoek. Als we er te gast zijn, is dochter Emmelien alles in gereedheid aan het brengen voor Valentijn. Met ‘Maison Plume’ organiseert ze nu in bijberoep events, ook buiten De Meerhoek.

Ondertussen heeft Krist zich ook op de vastgoedsector gegooid. “Nog toen ik hier de handen vol had met het Kleine Meer was dat al een soort hobby van mij. Ik begon met een klein project in Bissegem. Ik had op een bierkaartje neergepend hoeveel alles me zou kosten en wat ik daarvoor kon vragen en toen ik na afloop van de oplevering van het project het bierkaartje ter hand nam, bleek ik er niet ver naast te zitten.”

Krist werkte in de regio nog enkele vastgoedprojecten uit. “Maar uiteindelijk kun je dat niet als hobby blijven doen, daarom richtte ik met mijn stille vennoot Johan het bedrijfje Belipro op. En al snel kwam daar Beliter bij. Die laatste staat in voor de aankoop van de gronden, Belipro realiseert dan het project.”

Met zijn nieuwe project Steene Molen realiseert men tussen de Gullegemsestraat en de WVI-verkaveling De Hoogte een mooie vorm van inbreiding. “In totaal komen er 12 woongelegenheden. In een eerste fase worden dat er zeven en voor de eerste steen gelegd is zijn er al zes van verkocht.”

Fiets- en wandelpad

Krist Vandemoortele gaat er ook prat op dat het om BEN-woningen gaat. “Ben staat voor ‘Bijna Energie Neutraal’. Dat betekent dat je onder het E-peil 30 blijft. Niettemin slagen we er in om via warmtepompen, niet enkel verwarming, maar ook koeling te brengen. Elke kamer van elk huis kan op 18 graden gekoeld worden. Persoonlijk vind ik dat heel belangrijk. Want ik heb nog nooit wakker gelegen van de koude, wel als het veel te warm is om te slapen.”

Krist ging ook in dialoog met de buren die op de ‘pijpekop’ van De Hoogte wonen en die nu dus aansluiten op de nieuwe verkaveling. “Ik besef dat die mensen nu nieuwe buren krijgen, maar na heel wat praten kwamen we overeen om tussen De Hoogte en De Steene Molen nu ook een fiets- en wandelpad te voorzien. De mensen van De Hoogte kunnen dan vlot naar de Gullegemsestraat, bijvoorbeeld als er paardenkoers is. De kinderen van de Steenemolenstraat kunnen zo met hun fiets door de wijken richting school. Dan vermijden ze veel grote wegen.”

Krist Vandemoortele en Paardenkoerscomité zitten barstensvol ideeën voor Winkel Koerse

De eerstesteenlegging is voorzien voor zaterdag 22 februari om 11 uur. Beliter en Belipro krijgen er straks ook nog een zusje Belistate bij. “Daarin gaan we alle vastgoedactiviteiten onder brengen. Nu is het zo dat wij als we een appartement of huis verkopen we in 70 procent van de gevallen er de vraag bij krijgen om een andere eigendom mee te verkopen. Nu moesten we ons daarvoor tot andere immokantoren richten. Waar vroeger café ‘t Smiske was en later het lokaal van de paardenkoers zijn we nu een project aan het bouwen waar wij ons kantoor zullen vestigen. Daarvoor wordt ons team ook uitgebreid met Thibaut Dochy. Een Winkelse jonge kerel die nu nog zijn stage aan het afwerken is, maar die alle skills in de vingers heeft die wij ontbeerden. Zo konden wij nog heel wat progressie maken op het vlak van website en sociale media. We kregen ondertussen een totaal nieuwe branding en Thibaut – de zoon van burgemeester Bart zal nadat hij zijn stage heeft afgewerkt en zijn BIV heeft behaald zaakvoerder worden van Belistate.”

Vips blijven verwennen

Het bouwvallige ‘t Smiske is niet meer, maar dus moest het paardenkoerscomité op zoek naar een ander lokaal. Een tussenoplossing is nu gevonden doordat het comité één avond per maand Jeugdhuis Chaplin mag ‘kapen’.

Ondertussen zit men ook met de paardenkoers niet stil om van de editie van 2020 weer een topper te maken. “In de loop der jaren is nog heel wat veranderd. Vroeger haalden we onze grootste inkomsten uit de huis-aan-huisophaling van sponsoring van particulieren. Maar dat is niet meer van deze tijd. Nu hebben we een mooie groep vips, die met hun sponsoring Winkel Koerse in leven houden. Maar we voelen dat onze formule daar wat aan een upgrade toe is. Wij lieten onze vips eten in zaal Passim (Cleen Schardauw, red.). Er was niets aan te merken op de service die we daar kregen. Maar wij moesten wel werken met een shuttledienst, zodat de genodigden hun auto dicht bij het circuit konden parkeren. Bovendien was Winkel Koerse de jongste jaren al een tijdje aan de gang, wanneer de meeste genodigden op het parcours geraakten. Daarom hebben we nu het idee opgevat om een grote viptent te installeren naast de feesttent, op Den Ast dus. Bedoeling is dat die feesttent langs de straatkant een glazen wand heeft en dat de vips van daaruit het hippisch gebeuren kunnen bewonderen.”

Winst met vijf cijfers

Dat is een van de voorstellen die nu ter tafel liggen binnen het comité. “We zouden dan ook graag met allemaal Winkelse cateraars die vips bedienen. Maar we vergeten ook onze verengingen niet. Recent hebben we ze uitgenodigd naar Brouwerij De Brabandere in Bavikhove. Van die brouwerij hebben we een voorstel gekregen. Met de financiële ademruimte die we daarvoor krijgen zouden we het standgeld van de verenigingen kunnen laten vallen, kunnen we hen gratis de mobiele toiletten aanbieden, kunnen we hen allemaal voorzien van herbruikbare bekers en hebben we middelen om ook voor animatie en activiteiten hogerop in de Gullegemsestraat. We weten ook wel dat na de invoering van het Feestdorp de activiteit zich na de koers snel ‘naar beneden in de straat’ verlegd heeft. Ik maak daarbij ook graag de kanttekening dat we sinds die invoering ook een ander publiek aangetrokken hebben. Want de verkoop van drank is met 30 vaten de hoogte in gegaan. En bij deze ook nog eens een oproep aan Ledegemse verenigingen om post te vatten in het Feestdorp. De vier verenigingen samen halen er winst uit dat een getal met vijf cijfers bestaat. Dat kan toch al een mooie opkikker zijn voor de kas van een vereniging.”

“We dromen van een viptent op het parcours van Winkel Koerse”

Tijdens een gezellige avond met de verenigingen in Bavikhove, die werd afgesloten in Sint-Eloois-Winkel, voelde Krist Vandemoortele toch wel een voedingsbodem voor het voorstel. “Onze twee cafébazen van De Meiboom en ‘t Arbeidershuis hebben uiteraard hun contract met hun brouwer te respecteren. En ook de Brave Hond heeft er zijn lokaal. Maar misschien kunnen ze voor de gelegenheid ook een speciaalbier van De Brabandere schenken. We hopen nog meer verenigingen warm te maken om een tentje te plaatsen. Dus tussen de NAR en Chaplin en de twee cafés, zodat er om de vijftig meter iets te eten of te drinken zou vallen. Zo zou het volk wat hoger in de straat blijven. En qua animatie kwam bijvoorbeeld al het voorstel om vuurwerk af te steken. Dat zou een mooie afsluiter kunnen zijn van een schitterende Winkel Koerse 2020. Maar vast staat dat allemaal nog niet”, besluit Krist Vandemoortele.

Nieuwbouw voor JH Chaplin

De gemeente heeft een mondeling akkoord met eigenaar Karl Gheysen voor de aankoop van jeugdhuis Chaplin en het belendend stuk grond. “De aankoop moet nog afgerond worden, maar het akkoord is er al. We zouden Chaplin kunnen renoveren, maar dat zou wellicht meer kosten dan een nieuwbouw. Wellicht wordt het dus afbraak en kunnen we dankzij de extra grond ook een groter gebouw zetten”, aldus burgemeester Bart Dochy. Het jeugdhuis zal de voornaamste gebruiker worden. “We gaan eens een kijkje nemen in andere jeugdhuizen. Bedoeling is om via schuifdeuren of wandelen het lokaal op te kunnen delen. Op de verdieping kan er een vergaderruimte komen voor alle verenigingen die er wensen gebruik van te maken. Het gebouw kan gezien het centraal in de Gullegemsestraat ligt ook de veiligheidsdiensten (CP-OPS) tijdens Winkel Koerse onderdak bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier