Krist uit Lendelede nog steeds verbolgen over actie van Gaia bij kalkoenkwekers

Krist Vanoverberghe met de zonen Odiel (links) en Michiel (rechts): "Onze kalkoenen zitten 16 weken in onze stallen op droog stro, gemiddeld niet meer dan vijf kalkoenhennen per vierkante meter." © Frank Meurisse
Redactie KW

Krist Vanoverberghe uit de Winkelsestraat ligt nog altijd wakker van de kerstkalkoenactie van Michel Vandenbosch van Gaia. “Gaia nam in drie West-Vlaamse bedrijven filmpjes op die moeten aantonen hoe slecht de dieren verzorgd worden bij onze kalkoenkwekers. “Die filmpjes zijn gewoon misleidend!”

Krist Vanoverberghe en zijn echtgenote Griet Ghekiere runnen met zonen Michiel en Odiel een melkveebedrijf en twee kalkoenkwekerijen.

“In 1989 nam ik een stuk land en het melkvee over van mijn vader die op dat moment ook begon met de kalkoenenkweek. In 2001 nam ik ook de rest van het landbouwbedrijf van mijn ouders over en ondertussen was de kalkoenkweek een belangrijk deel van onze bedrijfsactiviteit geworden. In 2007 kocht ik een landbouwbedrijf in Geluwe waar mijn zoon Michiel en schoondochter Emmy Dendauw kalkoenen kweken. Zoon Odiel, nu nog net geen 18 jaar, zit in zijn laatste specialisatiejaar aan de landbouwschool Vabi in Roeselare, maar werkt ook al mee op het bedrijf hier in de Winkelsestraat. Nu doen we nog alles samen, maar later wordt Michiel de baas in Geluwe en Odiel in de Winkelsestraat”, legt Krist uit.

Zwakke prijzen

Het melkveebedrijf telde 20 melkkoeien in 1989, nu zijn er 150. “Daarvoor zetten we destijds een ruime nieuwe stal. Men zegt wel eens dat landbouwers het niet altijd onder de markt hebben en dat kan ik als voorzitter van de Landelijke Gilde alleen maar beamen. Neem nu de melkprijs. In 1989 kregen de boeren 45 eurocent per liter, vandaag krijgen ze slechts 34 eurocent. De groothandelaars bepalen wat ze willen betalen voor landbouwproducten. En dat ondanks de stijgende kosten, de toenemende automatisering op de landbouwbedrijven, de te hoge kosten van de mestbank en tal van vergunningen… Veel landbouwers hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Zelf mogen wij niet klagen en dat zal wel voor een deel dankzij onze kalkoenenkweek zijn.”

De kerstkalkoenenactie van Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosch van half december vorig jaar is bij Krist en zijn zonen nog altijd niet verteerd. “Er zijn een 25-tal kalkoenkwekerijen in België die bijna allemaal in onze provincie liggen. Dat de dieren in onze stallen onvoldoende ruimte hebben, dat ze op ‘slecht’ stro zouden zitten, dat de wetgever strengere criteria voor onze sector moet hanteren volgens Gaia is onzin!”

“Onze kalkoenen zitten 16 weken in onze stallen op droog stro, gemiddeld niet meer dan vijf kalkoenhennen per vierkante meter (wij kweken alleen kalkoenhennen) én in de ideale klimaatomstandigheden (toen de redactie ging kijken was het 21 graden in een stal waarin 5.000 kalkoenen zaten).”

Geen exacte weergave

De filmpjes die Gaia postte op de sociale media en op tv kunnen volgens Krist Vanoverberghe niet door de beugel. “Ze toonden opeengepakte kalkoenen in stallen van collega’s-kwekers in onze provincie, maar ze toonden niet de lege plekken in de stal. Als wij in een van onze stallen, waar 5.000-tal kalkoenen rondlopen, gaan kijken, dan zullen die dieren allemaal naar ons toe komen als we de poort opendoen en hen filmen. Maar achteraan zal je een lege ruimte zien.”

“Veel kwekers bakenen in een grote stal een hoek af waar ze hun gekwetste of minder goed groeiende dieren steken. Volgens mij heeft Gaia zo’n afzonderlijke hoek gefilmd. Zelf wil ik dat niet in onze stallen. Gekwetste kalkoenen of dieren die niet aan de normen voldoen die de kopers aan ons stellen, verwijder ik onmiddellijk uit de stallen.”

“Michel Vandenbosch beïnvloedt met zijn Gaia-filmpjes mensen die niet met het kweken van kalkoenen vertrouwd zijn. Ik beweer niet dat er helemaal geen misbruiken zijn, maar met zo’n actie benadeelt de dierenrechtenorganisatie de hele sector waar de meeste kwekers het wel goed voorhebben met de dieren. Kalkoenen zijn tenslotte toch onze broodwinning.”

Nog een pittig detail: Krist en zonen leveren hun kalkoenen aan het Duitse vleesconcern Heidemark en niet aan het nabije Volys. “Enkele jaren geleden kregen we te horen dat we niet meer moesten leveren aan Volys, terwijl we net twee jaar ervoor nog een nieuwe stal hadden gebouwd… Maar we zijn wel tevreden dat we nu aan een van de grootste producenten van Europa kunnen leveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier