Krist Malisse uit Dentergem kwalificeert zich met jachthond voor eliteproef in Beieren

Dentergemnaar Krist Malisse (54) heeft zich met zijn Duitse staande korthaar gekwalificeerd voor de Internationale Kurzhaar-Prüfung (IKP) in 2019. Die eliteproef voor dat jachthondenras wordt om de twee jaar georganiseerd.

Krist Malisse met zijn trouwe viervoeter Pruts Vom Pfahldorf, een Duitse staande korthaar. © Foto TVW

“De Duitse staande korthaar behoort tot de meest veelzijdige continentale staande jachthonden die overal ter wereld worden gewaardeerd. Hij is niet alleen sterk, atletisch en snel, het dier is ook edel, sociaal én heeft een erg fijne neus”, licht Krist Malisse toe. “Nadat de tweejarige Pruts Vom Pfahldorf me al een eerste prijs bezorgde bij de derby, een talentproef voor jonge honden van haar ras, deed ze hetzelfde tijdens de ‘Solms Prüfung’, een veld- en waterproef die recent plaatsvond in Saarland. Die wedstrijd, die echt het kaf van het koren scheidt, was de laatste horde om toegelaten te worden tot de gerenommeerde Internationale Kurzhaar-Prüfung (IKP) in Beieren. Pruts kan als geen ander een veld afspeuren, neus in de wind, op zoek naar kleinwild. Bovendien is ze ook niet vervaard om zelfs door grote rietkragen vijvers in te duiken om geschoten eenden op te sporen en aan te brengen.”

Half jaar voorbereiding

Om er te staan op de IKP, georganiseerd van 10 tot en met 12 oktober volgend jaar, wacht straks een half jaar van intensieve voorbereiding. “We trainen veel op private domeinen van jagers die over grote vijvers beschikken. Dat kost me heel wat tijd en kilometers, ja, maar dit is al dertig jaar mijn grote passie”, aldus de Dentergemnaar.

“Pruts duikt onvervaard in vijvers op zoek naar wild”

Pruts is de achtste Duitse staande korthaar waarmee hij aan wedstrijden deelneemt. Krist fokt ook nu en dan een nest uit streng geselecteerde bloedlijnen. Hij zag al honden uitzwermen naar onder meer Frankrijk, Nederland en zelfs Denemarken en Zweden. “In 1995 werd ik al vice-wereldwinner bij de verkiezing van de mooiste Duitse korthaar ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Brussel. De halfbroer van mijn viervoeter behaalde goud, wat bewijst dat we de goede bloedlijn te pakken hebben. Maar als je echt wil uitblinken en zoek- en werkproeven, mijn echte specialiteit, moet je trainen en nog eens trainen. Ik ben daarin uiterst zelfkritisch. Daarom steekt het soms dat de gehanteerde selectiecriteria en vooral het keuringsniveau een stuk softer geworden zijn dan twintig jaar geleden, toen er naar mijn gevoel en ervaring meer geëist werd van hond en voorjager. Een afspiegeling van de maatschappij zeker?”

Tot veertien landen

Aan de IKP-wedstrijd, ook wel Internationale Feld- und Wasserprüfung genoemd, doen in oktober volgend jaar 200 honden uit twaalf tot veertien landen mee. Wat is de ambitie van Krist en Pruts? “In zo’n select gezelschap, het neusje van de zalm zeg maar, wordt het heel moeilijk om een eerste of tweede prijs te behalen. Van de minste fout die je hond maakt, ben je uitgeschakeld. Maar een bevriende trainer uit Eksaarde won ooit de IKP, het bewijs dat dat zelfs voor een kleine Belg doenbaar is. Pruts zal op de top van haar kunnen moeten presteren, maar ze straalt een en al passie uit en dat kan ons ver brengen.”

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.