Kris Vandersloten verzamelt sjaals van voetbalploegen: “Sommige exemplaren dragen handtekening van spelers”

Kris Vandersloten bij een deel van zijn voetbalsjaals: “Ondertussen heb ik sjaals van over vrijwel de hele wereld.”©type=
Kris Vandersloten bij een deel van zijn voetbalsjaals: “Ondertussen heb ik sjaals van over vrijwel de hele wereld.”©type="Seq" annie callewaert ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Kris Vandersloten verzamelt voetbalsjaals. Van Belgische maar ook van internationale ploegen. Die koopt hij niet via internet maar bij de ploegen zelf. Ondertussen heeft hij er zo’n 176, te veel om in één kamer uit te stallen.

Magazijnier Kris Vandersloten (47) is al van kindsbeen af grote supporter van KWS Houthulst. “Ik woonde toen met mijn ouders in Leuven, pas in 2017 ben ik naar Houthulst verhuisd”, begint Kris zijn verhaal.

“Ik was en ben nog altijd supporter van Club Brugge, mijn vader was supporter van Beveren. Vaak zei mijn vader smalend ‘het is niet moeilijk supporter te zijn van een grote club’. Mijn antwoord daarop was dat er geen enkele club was met mijn lievelingskleuren zijnde paars en oranje.”

Destijds bestond er een adressenboek van de Belgische voetbalbond waar alle ploegen met adres, clubkleuren en dergelijke meer in te vinden waren. Daarin vond Kris dat er in België maar één voetbalclub was die paars en oranje als clubkleuren had en dat was Woudsport Houthulst.

“De eerste match van KWS Houthulst heb ik gezien toen ik zo’n elf 11 jaar was, het was een match Kortemark Houthulst”, mijmert Kris. “Sindsdien kwam ik regelmatig naar de wedstrijden van KWS kijken, meestal met het openbaar vervoer, af en toe kon ik eens bij iemand blijven overnachten maar ik ben ook nog met de fiets naar Houthulst afgezakt.”

“De laatste vier jaar van mijn schoolcarrière liep ik school in Brugge. Vaak ging ik in het weekend niet naar huis maar nam de trein van Brugge richting Houthulst om te supporteren voor mijn favoriete ploeg. Na een aantal jaren heb ik dan besloten om de liefde voor KWS Houthulst te volgen en naar Houthulst te verhuizen.”

Speciale matchsjaal

“Intussen ben ik gestart met het verzamelen van voetbalsjaals. Ik heb een soort loting uitgedokterd om een match te kiezen en om het even waar dat dan is, rijd ik ernaartoe. Ongeacht in welke afdeling de ploeg speelt. Zo combineer ik drie hobby’s: het rijden met de motor, de voetbal en het verzamelen van voetbalsjaals.”

Kris verzamelt niet enkel sjaals van Belgische ploegen maar ook van heel wat internationale ploegen. “De meeste Belgische ploegen heb ik ook zelf aan het werk gezien, de sjaals van buitenlandse ploegen worden vaak meegebracht door familie, vrienden en collega’s als ze ergens met vakantie gaan.”

“Ik heb zelfs een sjaal van een wedstrijd die niet kon doorgaan, een speciale matchsjaal ontworpen voor een EK-wedstrijd België-Denemarken 2020 met de datum 18/6 erop. Het EK werd toen verplaatst naar 2021, net daarom is deze sjaal zo speciaal.”

“Ondertussen heb ik sjaals van over vrijwel de hele wereld. Van ons land, de buurlanden, maar ook van Spanje, Portugal, Noord-Macedonië, Italië, Polen, Letland, Griekenland, Zweden, IJsland, Australië, Uruguay, Argentinië, Peru, Bolivia, Roemenië, Turkije, de nationale sjaal van Ierland, Malta en Tsjechië. Er zijn zo’n 25 landen in mijn verzameling vertegenwoordigd.”

“Westhoek trok mij aan”

“Ik koop geen sjaals via internet maar ter plaatse bij de ploeg. Verschillende sjaals zijn ook gehand tekend door spelers van de ploeg.”

Met een totaal van 176 sjaals komt Kris al niet meer toe met één kamer om ze allemaal uit te stallen en heeft hij ondertussen een tweede plaats ingenomen om alle sjaals een plaats te geven.

“Ik heb al altijd het gevoel gehad dat ik hier thuis hoor, al sinds ik een kind was, trok de Westhoek mij aan. Dat KWS, gekozen op kleur, toch zo diep in je hart kan kruipen dat zegt veel over de mensen van Houthulst die mij met open armen hebben ontvangen”, besluit Kris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier