Kris en Stefanie met tweeling voor 5,5 maanden naar Midden-Amerika: “Samen nieuwe werelden ontdekken”

Stefanie Cappuyns en Kris Latruwe vertrekken met tweeling Fran en Noor op 27 oktober naar Midden-Amerika. © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Binnenkort begint voor Kris Latruwe (38) en Stefanie Cappuyns (33) een nieuw reisavontuur. Dat doen ze niet alleen, want hun tweeling Fran en Noor (5) nemen ze mee. Op 27 oktober start hun avontuur in Mexico. Ondertussen organiseren ze ook een crowdselling om daar een project te ondersteunen.

“Vrijwel onmiddellijk na onze aankomt in Mexico zullen we worden ondergedompeld in het feestgedruis, want op 1 en 2 november vindt Día de Muertos plaats. In Mexico een heel feestgebeuren en we kijken er dan ook naar uit om dit zelf mee te kunnen maken”, blikt Kris Latruwe vooruit, die ook reisbegeleider is bij Joker.

Veel plannen hebben ze voor hun reis nog niet gemaakt, aldus Stefanie Cappuyns. “Het enige wat vastligt is het startpunt Mexico, om 5,5 maand later in Costa Rica aan te komen. De rest daartussen is nog in te vullen. Al willen we graag landen als Honduras, Nicaragua, Guatemala en Belize aandoen.”

Duurzaamheid

Het gezin is alvast niet aan zijn proefstuk toe. “7 jaar geleden trokken we nog zonder de kinderen voor 7 maanden naar Azië. Onze reizen staan steevast in het teken van duurzaamheid. Dit uit zich in het feit dat we zoveel mogelijk het lokale vervoer nemen alsook lokale restaurants aandoen en ook kiezen voor een kleiner hotel. Op die manier hebben we meer contact met de lokale bevolking.”

Weinig plannen heeft ook veel voordelen, aldus het gezin. “Als alles gepland is, maak je geen onverwachte dingen mee. Hiermee wil ik niet zeggen dat er iets mis is met geplande reizen, maar ik hou ervan om off road te gaan. Zo waren we eens in Thailand op zoek naar een hotel. Alle hotels waren volzet, terwijl wij ‘s avonds laat buiten liepen met onze rugzak. Een lokale bewoonster vroeg ons of we nog op zoek waren naar een hotel. We antwoordden volmondig ja, waarop ze ons uitnodigde om bij haar thuis de nacht door te brengen”, vertelt Stefanie Cappuyns.

Project steunen

Tijdens het reizen zal het gezin ook de handen uit de mouwen steken, want in Mexico gaan ze anderhalve maand een project mee ondersteunen. “Omdat we geloven dat alle kinderen recht hebben op onderwijs, hebben we een samenwerking opgestart met Canica en The Key of Education. Behalve dat wij het project financieel willen ondersteunen door middel van verkregen sponsoring voor onder andere de aanschaf van speelgoed, boeken en andere onderwijsleermiddelen willen we ons ook inzetten op kwaliteitsverbetering van het onderwijs en gaan we de lokale leerkrachten trainen. We gaan dit doen aan de hand van een boek die is geschreven om het Engels begrijpend te leren”, blikt Stefanie vooruit op het project.

“Reizen bracht ons bij elkaar. We leerden elkaar kennen op vakantie in Sicilië”

“De sponsoring halen we op onder de vorm van crowdselling. Geïnteresseerden kunnen nog tot en met woensdag 20 oktober terecht op https://crowdselling.eu/canica om een bestelling te plaatsen. Met deze gelden zullen we bij lokale handelaren daar ter plaatse zaken kopen om op die manier het onderwijs daar een kwaliteitsverbetering te kunnen geven, en tevens de lokale economie te steunen”, aldus Kris Latruwe.

Warm eindejaar

Om het plaatje compleet te maken zullen ze de eindejaarsperiode ook in het buitenland meemaken. “Dit is toch een raar gevoel. Omdat de eindejaarsperiode toch traditioneel gepaard gaat met koude temperaturen en eventueel sneeuw. Nu zullen we de kerstperiode dus beleven op een warme plaats samen met het eigen gezin”, vertelt Kris Latruwe.

Het gezin startte ook een Facebookpagina Reisgezind, waarbij geïnteresseerden hun avonturen kunnen volgen. “Geregeld krijgen we vragen of we dat wel zouden doen met de kinderen en waarom we zo ver gaan, terwijl je ook dichtbij mooie vakanties kan hebben. Er zijn inderdaad dichtbij ook heel leuke plaatsen te ontdekken, maar wij vinden de verre reizen met de kinderen een grote waarde hebben. De open blik waarmee onze kinderen naar de wereld kijken is zo waardevol”, vertelt Stefanie. “Elkaar beter leren kennen, van elkaar leren en samen nieuwe werelden ontdekken is voor ons heel bijzonder. Het is gewoon heerlijk om met de rugzak rond te trekken en ondergedompeld te worden in nieuwe culturen en de locals te leren kennen. Kortom: het gevoel te hebben dat je echt leeft”, vult Kris aan.

Het reizen bracht de twee ook samen. “Klopt. We leerden elkaar kennen tijdens een reis in Sicilië”, zeggen Kris en Stefanie in koor. (KeMa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier