Kris en Isabelle present tijdens achtste Bicropijl in Tielt: “Leuk dat er geen tijdslimiet is”

Isabelle Vervaeke en Kris Vandaele: "We leerden al veel nieuwe plekken kennen." © LDW
Redactie KW

Fietsclub Bicro Tielt organiseert op zondag 23 juni de achtste editie van de Bicropijl. Leden Kris Vandaele en Isabelle Vervaeke fietsen alvast mee. “Het parcours is een echte aanrader en ook de bevoorrading tijdens de tocht is fantastisch.”

Kris Vandaele (46) en Isabelle Vervaeke (42) uit Tielt trekken er graag eens op uit met de koersfiets. “Ik heb vroeger veel gefietst”, opent Isabelle. “Toen ik 12 jaar was, kreeg ik zelfs een koersfiets cadeau van mijn ouders. Ik kom dan ook uit een sportieve familie, met een fietsende vader en ook neven die een koersfiets hadden. Ik speelde ook volleybal en zeker in de examens had ik dat fietsen nodig om alles er gewoon af te rijden. Toen ik ging samenwonen met Kris hebben we regelmatig samen de fiets genomen. Maar met de komst van de kindjes is dat fel verminderd. We gingen dan wel lange wandelingen maken met de buggy, maar fietsen lukte niet meer. Mijn fiets verdween zelfs 13 jaar lang op zolder.”

Ideale club

“Met kleine kindjes is het inderdaad veel moeilijker om dat fietsen te onderhouden”, gaat Kris verder. “Ik heb het wel wat kunnen voortzetten, maar evident was dat niet. Nu zijn onze kinderen al wat ouder en zo kwam het idee om ons bij een club aan te sluiten.”

“Via via zijn we bij de fietsclub van Bicro beland”, vult Isabelle aan. “Een ideale club voor ons, omdat je zelf kan kiezen bij welke groep je wanneer wil fietsen. Er is een mooie mengeling van mannen en vrouwen. Ook als fietsen eens niet lukt, is dat geen probleem. Vorig jaar in mei hebben we ons dan aangesloten.”

Optrekken na elke bocht en extra alert zijn bij het remmen: fietsen in groep is flink wennen

Dat bevalt Kris en Isabelle enorm. “We leerden al heel wat toffe mensen kennen en werden er snel aanvaard. Iedereen praat ook met iedereen. Het leuke is dat we elke keer een ander tochtje fietsen en dus al veel nieuwe plekken leerden kennen. Zo is er een leuke ijshoeve die we ontdekten. Ook de mooie zichten nemen we er heel graag bij.”

“We kregen al een heleboel goede tips”, vertelt Kris. “Want fietsen in groep is voor ons wel flink wennen. Zo moet je leren optrekken na elke bocht en extra alert zijn bij het remmen.”

Isabelle fietst veelal bij de B-groep, Kris bij de A-groep. “Soms fietsen we ook samen, maar ons niveau is wel verschillend. De groep fietst elke woensdagavond en zondagvoormiddag in de zomerperiode”, geeft Isabelle mee. “In de winter wordt er enkel op zondag gefietst en dan trekken we er al eens in één groep op uit.”

Uitlaatklep

Het koppel kiest heel bewust voor de koersfiets. “Dat is toch een pak sportiever dan gewoon gaan fietsen”, legt Isabelle uit. “Ik heb dat gevoel van een sportieve prestatie ook wel nodig. Overdag heb ik een bureaujob met soms wel wat stress, dus sport is voor mij een echte uitlaatklep.”

“Het is in groep sowieso ook aangenamer fietsen dan alleen”, vult Kris aan. “De combinatie met ons gezinsleven lukt heel goed. Net als Isabelle heb ik overdag een job die overwegend zittend is, dus dat sporten heb ik zeker nodig.”

De kinderen van Kris en Isabelle staan voorlopig nog niet te springen om in de voetsporen van hun ouders te treden. “Onze zoon Jarno is 12 jaar en kan zich vooral uitleven in het basketbal. Dochter Tessa is 15 jaar en zij speelt volleybal. We trekken er samen wel eens met de fiets op uit, maar ze hebben nog geen interesse om net als wij te gaan koersen.”

Eerste kennismaking

Isabelle en Kris staan straks ook aan de start van de Bicropijl. “Ik fiets de 85 kilometer en Kris de 110”, geeft Isabelle mee. “Het is een mooi parcours met goede bevoorrading. Ik vind het ook heel aangenaam dat er geen tijdslimiet op zit en dat het parcours heel haalbaar is voor iedereen om op eigen tempo te fietsen. Het is sowieso een gezellig evenement en het kan voor sommige mensen misschien een eerste kennismaking met de fietsers van Bicro zijn.”

Praktisch

Op zondag 23 juni vindt de achtste editie van de Bicropijl plaats. Vertrekken gebeurt aan het JOC van Tielt, gelegen aan het Generaal Maczekplein. Er zijn afstanden van 45, 85 en 110 kilometer. Er is ook een gezinsfietstocht voorzien van 25 kilometer. Inschrijven voor de tochten kan van 7.30 tot 11.30 uur. Voor de tocht van 110 kilometer stoppen de inschrijvingen om 10.30 uur. Voor de gezinsfietstocht kan je je tot 14 uur aanmelden.

Info: fietsclubbicro.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier