Kris Declercq over zijn favoriete leerkracht: “Geert is inspiratiebron voor speech”

Kris Declercq en zijn leraar Geert Van Coillie bewandelen Memory Lane tot in het tweede jaar Latijn-Grieks. (foto Stefaan Beel) © (foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Vaak hebben onderwijsmensen een bepalende rol gespeeld in een mensenleven. In deze eerste schoolmaand vragen we vier Roeselarenaars wie een blijvende indruk heeft nagelaten op hen en hun levensloop. Burgemeester Kris Declercq heeft zijn leraar Grieks van het tweede jaar uitgenodigd. Geert Van Coillie inspireert de Roeselaarse burgemeester immers nog steeds.

Afspraak dinsdagavond op het kabinet van burgemeester Kris Declercq. De burgemeester en zijn vroegere leraar Grieks, Geert van Coillie komen samen de trap op, pratend en discussiërend. Dit wordt meteen de toon van de avond: na een halve vraag van de interviewer nemen beide ‘Grieken’ over en redeneren, analyseren en discussiëren erop los. “De Grieken aanvaarden nooit zomaar iets, er moet altijd ruimte zijn voor reflectie en ja, ook voor kritiek”, bedenkt Kris Declercq.

Wanneer hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet?

Kris Declercq: “Dat was in 1986, ik zat in het tweede jaar in het Klein Seminarie en volgde Latijn-Grieks. Geert was mijn leraar Grieks. Voor mij was het tweede jaar middelbaar trouwens een kanteljaar. Geert bleek voor mij een belangrijke, inspirerende figuur. Als je veertien jaar bent, beland je als leerling in de tijd van de grote verhalen, de grote dromen. Je wil de wereld op zijn minst verbeteren en alles aan een kritisch onderzoek onderwerpen.”

Dan moet je als leraar dergelijke leerlingen Grieks bijbrengen?

Kris: “Geert was een atypische leraar. Hij was misschien de eerste leraar die gewoon op de hoek van de bank zat en ons liet praten. En ook nog eens luisterde naar ons en ons au sérieux nam. Enfin, toch deed alsof (lacht).”

Geert Van Coillie: “Ik heb een opname teruggevonden van een interview dat Kris van mij afnam voor het klaskrantje Alfaga. Dat was bij mijn weten het allereerste klaskrantje in het Klein Seminarie. En Kris was daar de bezieler van. Als veertienjarige kwam hij al op de proppen met échte vragen, hij vroeg naar de essentie van de dingen. Hij vroeg me zelfs wat ik vond van het eerste nummer van Alfaga. Ik vertelde hem dat het voorlopig beter was op het vlak van de intentie dan van de definitieve uitwerking. Hij heeft het mij nooit kwalijk genomen.”

Hoe laat een leraar Grieks een blijvende indruk na?

Kris: “Geert leerde ons de grote Griekse verhalen lezen, sprak ons over de Griekse filosofen en bracht ons zelfs de eerste beginselen van filosofie bij. Grieks is een zeer nuttige taal: je ontdekt dubbele lagen en de subtiliteit van een taal, je leert analyseren en door het bos de bomen te zien. Geert was daar een meester in, we hingen aan zijn lippen.”

Geert: “Ik heb een tijdje geleden een artikel geschreven voor Tertio waarin Andrea Marcolongo stelt dat Grieks een geniale taal is. Ik vind het treffend dat Kris dat nu zo eenvoudig kan voorstellen.”

Velen denken nochtans dat Grieks een dode taal is?

Geert: “Dat is toch onvoorstelbaar ! Grieks en Latijn worden voortdurend in vraag gesteld. Die talen zijn al vaak dood verklaard maar dat zijn helemaal geen dode talen. Men stelt de STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics, red.) in het onderwijs nooit in vraag ? Men heeft het steevast over de kennismaatschappij maar dat klopt niet helemaal. Eigenlijk leven wij in een informatiemaatschappij en informatie kan pas kennis worden als men zich op een persoonlijke manier tot die informatie verhoudt.”

Het tweede Latijn-Grieks van 1986 met bovenaan v.l.n.r. Stefaan Windels, Dieter Vanpoucke, Ruben Vandevyvere, Lorenzo Aerbeydt, Koen Kindt, Hans Carbon, Edmond Vanhoutte, Peter Roelens, Frederik Roseel, Wouter Dessels en Pieter Vermandere. Op de tweede rij zien we vlnr. Bart Ceenaeme, Kris Declercq, Philippe Degryse, Tom Deceuninck, Peter Maeseele, Lieven Roels, Stefan Vandeputte, Jan Muylle, Piet Vandergunst en titularis Bart Vercruysse. Onderaan zien we v.l.n.r. Klaas kindt, Xavier Vandamme, Stefaan Geraert, Christophe Lybeer, Jeroen Baekelandt, Jeroen Gobbin, Bernard Debaillie, Samuel Vander Per en Joachim Samyn. (foto SB)
Het tweede Latijn-Grieks van 1986 met bovenaan v.l.n.r. Stefaan Windels, Dieter Vanpoucke, Ruben Vandevyvere, Lorenzo Aerbeydt, Koen Kindt, Hans Carbon, Edmond Vanhoutte, Peter Roelens, Frederik Roseel, Wouter Dessels en Pieter Vermandere. Op de tweede rij zien we vlnr. Bart Ceenaeme, Kris Declercq, Philippe Degryse, Tom Deceuninck, Peter Maeseele, Lieven Roels, Stefan Vandeputte, Jan Muylle, Piet Vandergunst en titularis Bart Vercruysse. Onderaan zien we v.l.n.r. Klaas kindt, Xavier Vandamme, Stefaan Geraert, Christophe Lybeer, Jeroen Baekelandt, Jeroen Gobbin, Bernard Debaillie, Samuel Vander Per en Joachim Samyn. (foto SB)© Stefaan Beel

Kris: “Niet de dingen staan centraal maar het humane handelen en zo probeer ik ook aan politiek te doen. Er is geen speech die ik geef of ik maak gebruik van een citaat van een Griekse filosoof die ik van Geert heb opgestoken (lacht).”

Geert: “Soms citeert hij niet altijd de juiste Griekse filosoof en dan laat ik hem dat op een subtiele manier weten.”

Was er plaats voor politieke gesprekken in de lessen Grieks?

Kris: Heel zeker, maar niet voor partijpolitiek. Maar wij leerden spreken, nadenken en zoals Geert zegt, is dat de basis van democratie.”

Zijn jullie het ooit grondig oneens geweest?

Kris: “(denkt na) Neen, dat geloof ik niet. We hebben vaak discussies gevoerd, zelfs heftige maar altijd met het volste respect voor elkaar. Maar dat kun je pas als er een klik is met de leraar.”

Heeft Kris je nooit gepolst om politieke verantwoordelijkheid op te nemen?

Geert: Neen, maar zijn voorganger wel. Maar ik zou een beroerd politicus zijn. Geef mij maar een lezend, schrijvend en lesgevend leven. Laat mij maar in dialoog gaan met mijn leerlingen. En er mag in klas ruimte zijn voor een beetje creatieve chaos maar de structuur moet ook altijd bewaard blijven.”

Kris: “Een gestructureerde chaos ? Dat is de perfecte definitie van politiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier