De Kringwinkels tellen 22 autonome vzw's met 145 tweedehands- en outletwinkels. Voor hun 5.400 medewerkers zal men nu tijdelijke werkloosheid aanvragen. "Er komt maar geen duidelijke beslissing door de overheid en zolang dat niet gebeurt moeten wij zelf een verscheurende keuze maken", Eva Verraes, directeur van HERWIN. "Of we blijven open en stellen onze kwetsbare werknemers en klanten bloot aan een mogelijke besmetting of we sluiten en lopen zo het risico dat dit niet als overmacht wordt erkend, en de sector geen beroep kan doen op de overheidssteun voor werkloosheid door overmacht. We kozen ervoor om voorrang te geven aan de gezondheid van onze medewerkers en onze klanten. We roepen daarbij de overheid op om snel klaarheid te scheppen."

Voor de regio kust gaat het om de Kringwinkels van Oostende, Bredene, Middelkerke, Gistel en Ichtegem. De Kringwinkel Kust met hoofdzetel in de Karperstraat in Oostende telt heel wat werknemers. Ze zijn de tweede grootste werkgever, na de Oesterbank, binnen de Sociale economie. "Al 23 jaar zijn we een begrip in de regio, maar het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak", vertelt directeur Bart Kerremans. Er werken een honderdtal werknemers bij ons, waarvan maatmedewerkers, medewerkers via de verschillende OCMW's, leerlingen via duaal leren, begeleiders en mensen die via stages tewerkgesteld worden. Die mensen kunnen vanaf woensdag niet meer aan de slag." Ook het opleidingscentrum in de Karperstraat gaat dicht. (JRO)

De Kringwinkels tellen 22 autonome vzw's met 145 tweedehands- en outletwinkels. Voor hun 5.400 medewerkers zal men nu tijdelijke werkloosheid aanvragen. "Er komt maar geen duidelijke beslissing door de overheid en zolang dat niet gebeurt moeten wij zelf een verscheurende keuze maken", Eva Verraes, directeur van HERWIN. "Of we blijven open en stellen onze kwetsbare werknemers en klanten bloot aan een mogelijke besmetting of we sluiten en lopen zo het risico dat dit niet als overmacht wordt erkend, en de sector geen beroep kan doen op de overheidssteun voor werkloosheid door overmacht. We kozen ervoor om voorrang te geven aan de gezondheid van onze medewerkers en onze klanten. We roepen daarbij de overheid op om snel klaarheid te scheppen."Voor de regio kust gaat het om de Kringwinkels van Oostende, Bredene, Middelkerke, Gistel en Ichtegem. De Kringwinkel Kust met hoofdzetel in de Karperstraat in Oostende telt heel wat werknemers. Ze zijn de tweede grootste werkgever, na de Oesterbank, binnen de Sociale economie. "Al 23 jaar zijn we een begrip in de regio, maar het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak", vertelt directeur Bart Kerremans. Er werken een honderdtal werknemers bij ons, waarvan maatmedewerkers, medewerkers via de verschillende OCMW's, leerlingen via duaal leren, begeleiders en mensen die via stages tewerkgesteld worden. Die mensen kunnen vanaf woensdag niet meer aan de slag." Ook het opleidingscentrum in de Karperstraat gaat dicht. (JRO)