De Kringwinkel vanaf 6 april in gebouw van RSL Op Post in Roeselare

Tine en Laurent in de nieuwe vestiging van De Kringwinkel.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Tine en Laurent in de nieuwe vestiging van De Kringwinkel.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois

Vanaf dinsdag 6 april moet je in RSL Op Post zijn voor een bezoekje aan De Kringwinkel. Je vindt de winkel er samen met tal van andere diensten, weliswaar op afspraak voorlopig. “We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om alles efficiënter in te richten”, vertelt commercieel directeur Laurent Van Weehaeghe.

Om naar De Kringwinkel te gaan, moet je langs de grote ingang van RSL Op Post, op de hoek van de Brugsesteenweg met de Hugo Verrieststraat. “Via het Eco Café, dat voorlopig nog even gesloten blijft, kom je dan in de vernieuwde kringwinkel terecht. We zijn heel blij dat we hier terecht kunnen. Onze huidige locatie in de Désiré Mergaertstraat is goed, maar ondertussen toch ook al flink verouderd. Hier krijgen we de kans om het efficiënt in te richten.”

De verhuizing van spulletjes is al een hele tijd bezig en ondertussen blijft de oorspronkelijke winkel ook nog open. “Zaterdag 27 maart sluit De Kringwinkel Roeselare definitief in de Désiré Mergaertstraat. Dat betekent dat we dus vier dagen hebben om alle spulletjes van daar ook te verhuizen. We vinden het belangrijk dat de mensen tot zoch lang mogelijk bij ons terecht kunnen”, stelt Tine Huyghebaert, uitbater van de Kringwinkel in Roeselare. “Niet alleen om te komen shoppen, maar ook om spullen te geven. Alleen zo kunnen we de afvalberg verkleinen en hergebruik stimuleren.”

“In de nieuwe winkel is er een ruimer aanbod aan textiel en huisraad en minder aan meubels. Doordat het om een echte stadswinkel gaat, merken we dat textiel en huisraad frequenter worden gekocht dan meubels. Al hebben ze allebei evenveel een plaats in de winkel. Onze bezoekers zijn divers. Enerzijds heb je de mensen die naar ons komen omdat het een pak goedkoper is, anderzijds heb je de mensen die echt bewust de kringwinkels afschuimen op zoek naar unieke of hippe spulletjes. Het is de ideale plaats om laagdrempelig rond te nezuen op zoek naar uniek gerief en vergeten parels.”

De medewerkers, zo’n 15 à 20 als het Eco Café open is, kijken alvast uit naar de opening. “Het oude postgebouw van Roeselare staat al een aantal jaar leeg. We zijn blij dat De Kringwinkel, samen met stad Roeselare en andere partners, het gebouw een zinvol tweede leven kan geven. Leuk is dat we tekeningen van Soetkin Dewulf op de muur hebben, die zijn een weerspiegeling van de maatschappij.”

“We kregen alvast heel wat vragen over parkeren in de buurt. Dat kan perfect in de ondergrondse parking waar twintig plaatsen voorzien zijn voor bezoekers aan RSL Op Post. Wie zelf nog spulletjes heeft en die aan ons wil schenken, kan dat ook op de nieuwe locatie. De geefzone is tijdens de openingsuren terug te vinden naast de ondergrondse parking”, aldus Laurent.

De Kringwinkel is van dinsdag tot zaterdag open van 10 tot 17.30 uur.

Een kijkje binnenin RSL Op Post

Heel wat verschillende partners nemen hun intrek in het vernieuwde RSL Op Post gebouw. In de geefzone van De Kringwinkel kan men terecht met allerhande spullen die een tweede leven kunnen gebruiken. Bij de Sociale Kruidenier gaat een driewekelijkse voedselbedeling door. De Dienst Activering neemt twee ateliers in beslag waar ze burgers die op zoek zijn naar werk helpen bij het ontdekken van hun vaardigheden.

In een aangename onthaalruimte bevindt zich het ‘Makerslab’. Hier kan men elke woensdagavond en tweede zaterdagvoormiddag van de maand gebruik maken van een vinylcutter, en lasercutter en een 3D-printer. Dit gebruik wordt begeleid door een ‘labmanager’. Dat is een vrijwilliger die een opleiding volgde om de machines te kunnen bedienen. De huidige Covid-19 maatregelen verbieden momenteel het gebruik van het lab maar hier komt hopelijk snel verandering in.

Het Open Atelier is vrij toegankelijk, kan voor allerlei activiteiten gebruikt worden of voor wie zin heeft om zelf iets te organiseren. De computers met internetverbinding in de PC-hoek kunnen vrij gebruikt worden. Samen met de partners organiseren we ook vormingen om je digitale vaardigheden te verbeteren. Particulieren of organisaties kunnen Atelier 1, Atelier 2 en de Keuken huren.

De Ontmoetingsruimte is een aangename open ruimte, met zithoek en terras. Deze ruimte kan gehuurd worden om er bijvoorbeeld een praatclub te organiseren, een lezing te houden of een reisverslag te geven,… Kom Af komt er wekelijks langs en biedt een laagdrempelige ontmoeting aan onder begeleiding van Samenlevingsopbouw, CAW en OCMW. Overdag wordt de ontmoetingsruimte gebruikt als Eco Café. Bij Eco Café kan iedereen terecht voor een deugddoende kop koffie, een smakelijke pannenkoek of een lekkere maaltijd. Zin in iets fris? Kom dan zeker het Fairtrade aanbod bier, wijn en frisdrank proeven. Eco Café maakt deel uit van De Kringwinkel en één van hun hoofddoelen is het creëren van extra sociale tewerkstelling, met extra aandacht voor kansengroepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.