Krijgt Oostends kleinkunstfestival een vervolg? “Zonder subsidie lukt het niet”

Ambiance in de tent met 'Die Verdammte Spielerei'. © FRO
Redactie KW

Was het de twaalfde editie van het Kleinkunstfestival meteen ook de laatste? Niko Geldhof van vzw Wijkwerking Hazegras vreest ervoor en heeft veel vragen: “Wat is het alternatief?”

Ondanks het slechte weer is de twaalfde editie van het Kleinkunstfestival, een organisatie voor Wijk in Beweging van de vzw Wijkwerking Hazegras, uitgegroeid tot een overdonderend succes met tot 6.000 aanwezigen. Het feestweekend op de wijk Hazegras, in de feesttent naast ‘t Bosjoenk, begon op vrijdag met een geslaagd concert van Stan Van Samang waarbij vooral de vrouwelijke fans massaal uit de bol gingen. Op zaterdag werd 45 jaar Muzikale Kring Spoor gevierd met een nationaal NMBS-Muziekfestival, zeven optredens van zangers, dansers en bands. ‘s Avonds volgde nog een reuze barbecue met meer dan honderd eters, die uitliep tot in de kleine uurtjes.

Goed gevulde tent

Op zondag, dag van het 12de Kleinkunstfestival, mocht de muzikale poëet Willem Vermandere weer de spits afbijten. Ook na het optreden van de Vlaamse bard bleef de tent goed gevuld tot aan het laatste optreden van Rick De Leeuw & Band. Intussen waren Die Verdammte Spelerei, Meermens, Buurman en Augustijn het podium gepasseerd. De sfeer en opkomst was dus weer top, maar komt er ook een 13de editie?

Organisator Niko Geldhof genoot alvast met gemengde gevoelens. “De voorbije twaalf jaar hebben we iets opgebouwd dat de mensen aanspreekt. Twaalf keer zijn er duizenden muziekfans op de afspraak om te genieten van ons jaarlijks, gratis kleinkunstevenement. Wat ons betreft willen we ook volgend jaar doorgaan. Sponsor Ethias heeft zijn steun verzekerd voor de volgende twee jaar. Grote vraag is natuurlijk of het festival nog zal ‘mogen of kunnen’ doorgaan. Het nieuwe stadsbestuur heeft besloten om het project ‘Wijk in Beweging’ af te voeren en te vervangen door een nog onbekend alternatief. Vraag is wat het zal worden en wat wordt er behouden?”, zucht Niko.

Dit festival drijft op tradities en ik ben fier dat ik daar één van ben – Rick De Leeuw

“Voor de organisatie, toch snel 45.000 euro, zijn we voor een groot deel afhankelijk van de subsidie van stad, die 20.000 euro bedraagt. Dat geldt ook voor Zandrock in Zandvoorde en het Drumbandfestival in Mariakerke. Zonder de subsidie van de stad mogen we een kruis maken over ons festival. Het zou spijtig zijn, niet alleen voor duizenden muziekfans, maar ook voor de 120 vrijwilligers en wijkbewoners.”

Niko Geldhof met Willem Vermandere.
Niko Geldhof met Willem Vermandere.© FRO

Rick De Leeuw, zanger en mediafiguur, stond al twaalf keer op het podium van het Hazegras. “Voor mij is het festival jaarlijks een thuiskomen bij de vrienden. Dit festival drijft op tradities en ik ben fier en blij dat ik daar één van ben. Ik voel me goed in Oostende, niet alleen als muzikant, maar ook als voetbalfan. Vanavond mis ik wel de match tegen Antwerp, maar met de band zorg ik hier in de feesttent voor een spetterend alternatief. Ik wil er niet van uitgaan dat het dit jaar de laatste editie is. Dit evenement zit zo diep geworteld in de wijk en bij de bewoners, dat het zonde zou zijn mocht het verdwijnen. In al die jaren is hier een band gegroeid die je niet mag doorknippen. Een beroemd dichter in Nederland zegt daarover: ‘Niet het snijden doet pijn, maar het afgesneden zijn’. Het is formidabel dat hier, ondanks het rotweer, toch meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn om te genieten van een wereldster als Willem Vermandere.”

(FRO)

“Geen reden om nu al te panikeren”

Na de open vraag van organisator Niko Geldhof gingen we ons licht opsteken over de toekomst bij de verantwoordelijke schepen voor Wijkwerking, Maxim Donck. “Jaarlijks wordt 160.000 euro subsidie verdeeld over de acht wijken. Dat betekent 20.000 euro voor elke wijk. In sommige wijken gaat die steun integraal naar één evenement of project, in andere wijken wordt dat verdeeld over deelprojecten. Het nieuwe stadsbestuur heeft beslist om het project ‘Wijk in Beweging’ in zijn huidige vorm niet verder te zetten. Er komt zeker een waardig alternatief. Eerst willen we de balans opmaken. Bij de evaluatie zal vooral gekeken worden naar de kwaliteit, de betrokkenheid van de wijkbewoners, de openheid qua financiën en organisatie van het evenement. Binnenkort worden de budgetten toegewezen aan de verschillende kabinetten en afhankelijk daarvan zullen we zien hoe we ‘Wijk in Beweging’ gepast kunnen vervangen. Wat succesvol is, zullen we uiteraard proberen voort te zetten, maar alles is afhankelijk van kwaliteit en centen. Er is nog niets beslist. Er is nog geen reden om nu al te panikeren!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier