Krijgt Nesten eigen straat of plein in Kuurne?

Meer dan 300 mensen zakten af naar de pui voor het gemeentehuis voor de hommage woensdagavond. © BRU
Redactie KW

Het overlijden van Kuurns karikaturist Rik ‘Nesten’ Delneste liet weinigen de voorbije twee weken onberoerd. De familie houdt het bij een intieme uitvaart, maar de ezelsgemeente wilde haar artiest toch eren, met een sobere, maar emotionele wake woensdagavond. De gemeenteraad buigt zich ondertussen over een eigen straat- of pleinnaam.

Ruim 300 mensen brachten woensdagavond hulde aan Nesten. Onder de aanwezigen ook tekenaar Marec en wielrenner Nico Mattan. Sioen en Luc De Smedt van O De Vie zorgden voor kippenvel met hun muziek, Ella Vanhaverbeke deed alle haren rechtop staan met een pakkende woordperformance. Gommaar en Leonie, de zoon en dochter van Nesten, spraken vol lof over hun vader en brachten er dank uit aan iedereen die hen de voorbije dagen en weken steunde.

Zoon Gommaar en dochter Leonie vertegenwoordigden woensdag de familie van nesten.
Zoon Gommaar en dochter Leonie vertegenwoordigden woensdag de familie van nesten.© BRU

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) nam kort het woord en bejubelde Nesten voor zijn vriendschap. “De schilder van het volk, een Vlaamse klassieker op zich, de ziel van Kuurne”, zei hij. Het rouwregister dat binnen in een speciaal gecreëerd Nestenhoekje ligt, werd al door meer dan 750 mensen getekend.

Kouterstraatje

Het plein voor het gemeentehuis werd eerder al officieus omgedoopt tot ‘Nestenplein’, maar veel inwoners zien ook een officiële straatnaam voor de overleden kunstenaar wel zitten. Op de gemeenteraad van oktober bracht Carl Vereecke, fractieleider van (H)Eerlijk Kuurne, het voorstel ter sprake.

Het plein voor het gemeentehuis werd eerder al officieus omgedoopt tot Nestenplein.
Het plein voor het gemeentehuis werd eerder al officieus omgedoopt tot Nestenplein.© OV

“In overleg met de familie van Nesten lijkt het ons uiterst zinvol om iets te ondernemen. Dat kan een gedenksteen zijn, of een buste in de nabijheid van Evariste Carpentier, maar evengoed een straat- of pleinnaam. De inwoners van de Kouterstraat stelden al voor om hun straatnaam in te ruilen voor Nestenstraat.” Burgemeester Francis Benoit (CD&V) is het idee wel genegen, maar stelt dat het omdopen met de naam van een verdienstelijk persoon niet zo eenvoudig is. “Wij plannen allereerst een gesprek met de familie. Daarna willen we vanuit het gemeentebestuur een voorstel formuleren en advies inwinnen bij de cultuurraad en de heemkundige kring.” (OV/BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier