Krijgt Bulskampveld internationale uitstraling? “Middelen krijgen om troeven verder uit te bouwen”

© (Foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Tijdens en na de lockdown van vorig jaar vonden heel wat mensen de weg naar de provinciale natuurdomeinen, waaronder ook het provinciaal domein Bulskampveld. De Vlaamse Regering wil die parken nu een internationale uitstraling geven door ze te bestempelen als ‘landschapspark’.

Daarin gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand. Het is Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir die middelen wil vrijmaken om de landschapsparken te omkaderen. In totaal wil de regering tegen 2024 maximaal vier parken aanduiden als ‘nationaal park’. Nog eens vier andere domeinen maken kans op het parkstatuut ‘landschapspark’.

Bij een nationaal park staat landschapskwaliteit en natuurbehoud centraal. Bij landschapsparken wordt meer gemikt op toeristisch-recreatieve streekontwikkeling, bijkomende werkgelegenheid en zowel publieke als private investeringen, een totaalplaatje dus.

Zo’n statuut biedt heel wat mogelijkheden voor Bulskampveld

Volgens Gijs Degrande, fractieleider van oppositiepartij N-VA en parlementsmedewerker in het Vlaams Parlement, biedt zo’n statuut heel wat mogelijkheden voor Bulskampveld. “Het domein zelf zet intussen al deels sterk in op de waarden waar landschapsparken voor staan. Maar in de buurt hebben we ook nog Beverhoutsveld, de Assebroekse meren. Als we die domeinen samen zouden aanpakken, kunnen we de blinde vlekken opwaarderen.”

Gebiedscoalitie vormen

De Vlaamse regering deed intussen een oproep waarbij elke regio projecten voor zo’n landschapspark mag indienen. Op de gemeenteraad van juli polste N-VA naar het standpunt van de meerderheid. Daaruit bleek dat het schepencollege de vraag van de Vlaamse regering positief beantwoorde maar wel opmerkte dat de landbouw als een van de trekkende factoren actief moet blijven.

“Dat wordt ook in het project zelf bevestigd. Het is niet de bedoeling om landbouwers met extra vergunningsaanvragen en dergelijke op te zadelen” reageert Gijs Degrande. Als het project rond het Bulskampveld positief wordt beoordeeld, wordt 100.000 euro vrijgemaakt om een gebiedscoalitie te vormen. Daarbij wordt personeel ingezet om een kader voor het landschapspark uit te werken. Eens dat dossier is uitgewerkt, maakt minister Demir een selectie van vier landschapsparken die de nodige middelen krijgen om hun troeven op verschillende vlakken verder uit te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier