Krijgen 65-plussers voorrang voor sociale appartementen in Ingelmunster?

SP.A+-gemeenteraadslid Enigo Vandendriessche voor één van de appartementsblokken in de Bollewerpstraat. (foto FODI)©FODI
SP.A+-gemeenteraadslid Enigo Vandendriessche voor één van de appartementsblokken in de Bollewerpstraat. (foto FODI)©FODI
Redactie KW

De sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen bouwt 24 sociale huurappartementen in de Bollewerpstraat. Het gemeentebestuur wil ze allemaal toewijzen aan 65-plussers. Hoewel dit sympathiek lijkt, gaat SP.A+ niet akkoord en komt de partij met een tegenvoorstel.

SP.A+ gemeenteraadslid Enigo Vandendriessche tot 2018 zelf schepen van Wonen legt uit. “Er staan 254 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in Ingelmunster. Slechts 27 van hen zijn 65-plussers, dat is 10%. Die mensen verdienen uiteraard onze aandacht, maar de overige 90% van de wachtenden mogen we ook niet uit het oog verliezen.”

“We dienen een tegenvoorstel in waarbij senioren en mensen met een beperking voorrang krijgen in de acht gelijkvloerse appartementen, die zijn immers aangepast aan mensen met een beperking. In de overige 16 appartementen willen we dat de wachtlijst gerespecteerd wordt.”

In de Bollewerpstraat bouwt sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen twee appartementsblokken. Dankzij het project zullen er 24 sociale huurwoningen bijkomen in onze gemeente. Dat is geen overbodige luxe, als je weet dat er een wachtlijst is van 254 mensen. Sommigen wachten al zeven jaar op een woning.

De meeste kandidaat-huurders zijn op zoek naar een kleine woning met één of twee slaapkamers. En laat dat nu net het type zijn dat de maatschappij aan het bouwen is in de Bollewerpstraat. Goed nieuws dus voor de mensen op de wachtlijst zou je denken. Maar het gemeentebestuur is blijkbaar vastberaden om deze 24 nieuwe appartementen allemaal toe te wijzen aan 65-plussers.

Enigo Vandendriessche is bezorgd: “Door in álle 24 nieuwe appartementen voorrang te geven aan 65-plussers maken de andere kandidaat-huurders (bijna) geen kans meer. Onder hen zijn er bijvoorbeeld ook alleenstaande mama’s met kinderen of jonge gasten die het moeilijk hebben om een woning te vinden op de private markt.”

Toewijzingsreglement

Normaal gezien worden sociale woningen van een maatschappij als IZI Wonen toegewezen op basis van de inschrijvingsdatum op de wachtlijst. Wie al het langst wacht, krijgt als eerste de kans. Om 65-plussers voorrang te geven voor bepaalde woningen moet de gemeenteraad een ‘Lokaal Toewijzingsreglement’ goedkeuren. Dat ligt nu voor op de gemeenteraad van 22 december.

“In de verslagen van het Lokaal Woonoverleg konden we de motivatie van de burgemeester lezen: de gemeente wil een goede mix van verschillende bevolkingsgroepen en de appartementen liggen pal in het centrum, ideaal dus voor senioren. Met het eerste argument heb ik toch wat moeite”, zegt Enigo. “Als je een goede mix van verschillende bevolkingsgroepen wil, dan is het laatste wat je moet doen alle appartementen toewijzen aan dezelfde bevolkingsgroep. Met het tweede argument, dat een appartement in het centrum ideaal is voor senioren, ben ik het wel eens. Dat klopt, maar het is evengoed ideaal voor een alleenstaande mama of voor een jonge gast die zich geen auto kan permitteren.”

“Verder zou dit reglement de kans bieden om senioren die in te grote sociale huurwoningen wonen te laten verhuizen naar de nieuwe appartementen. De woningen die vrij komen, kunnen dan opnieuw verhuurd worden aan de rest van de kandidaat-huurders. In de praktijk zal het natuurlijk zo zijn dat die woningen aangeboden zullen worden aan gezinnen van vier of meer personen (want het zijn grote woningen). Maar de wachtlijst bestaat voor 80 % uit alleenstaanden. Dit zou dus betekenen dat wie alleenstaand is en geen 65 jaar is nog veel langer zal moeten wachten op een betaalbare woning.”

Mocht straks blijken dat niet alle 24 appartementen verhuurd geraken aan 65-plussers, dan krijgen de overige kandidaat-huurders normaal gezien toch nog een kans. In het verslag van het Lokaal Woonoverleg staat echter dat de burgemeester in dat geval promotie wil maken voor de appartementen bij 65-plussers.

“Sociale woningen bouw je voor mensen die er nood aan hebben en die zijn er genoeg”

Enigo: “Promotie maken om sociale woningen verhuurd te krijgen, terwijl er 254 mensen op de wachtlijst staan? Dat is zo veel als zeggen dat die mensen niet welkom zijn. Sociale woningen bouw je voor mensen die er nood aan hebben en die zijn er helaas genoeg. Bij wie wil de gemeente trouwens reclame maken? Er zijn weliswaar veel 65-plussers in Ingelmunster, maar 82 % van hen is eigenaar van zijn woning. En eigenaars kunnen zich geen kandidaat stellen voor een sociale woning.”

Tegenvoorstel indienen

“Kritiek geven op een maatregel is gemakkelijk”, gaat Enigo verder. “Daarom gaan we op de gemeenteraad een tegenvoorstel indienen, waarbij we enkel in de acht appartementen op het gelijkvloers die aangepast zijn voor mensen met een beperking voorrang geven aan 65-plussers en mensen met een beperking. De overige 16 appartementen mogen voor ons gewoon toegewezen worden aan de mensen die al het langst wachten op een betaalbare woning. Dat lijkt ons het eerlijkst. We hopen dat de collega’s in de gemeenteraad ons voorstel willen steunen, zodat geen enkele kandidaat-huurder in de kou blijft staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier