Kreeft Wesley overleden in Sea Life

De oudste kreeft van het land is niet meer: amper tien dagen na zijn aankomst in Sea Life, ruilde kreeft Wesley het tijdelijke voor het eeuwige.

© WK

Het overlijden van de negentigjarige en bijna tien kilo wegende kolos dateert al van 24 mei. “Onze interne policy schrijft voor dat we zelf enkel met positief nieuws naar buiten komen. Iedereen vindt het hier heel spijtig dat Wesley hier zo kort na zijn aankomst al overleed. De dierenverzorging is onze allergrootste zorg en het schept ook wel een band als je de dieren elke dag ziet en ze alle dagen eten geeft”, zegt Astrid Vertongen van Sea Life, dat een onderzoek startte naar de doodsoorzaak van het dier.

“Bij de autopsie werden in een labo in Engeland weefselstalen onderzocht van zijn organen. Zo’n autopsie gebeurt bij elk overlijden in ons park, want het kan ons iets leren. Maar in het geval van Wesley heeft het stalenonderzoek geen specifieke oorzaak uitgewezen.”

Of het dier dus een natuurlijke dood gestorven is door zijn hoge ouderdom, dan wel overleed na de stress van het verhuizen, is daardoor moeilijk te zeggen volgens Sea Life. “Indien stress effectief de oorzaak was, had dat wellicht wél zijn sporen nagelaten. Maar oudere dieren zijn sowieso kwetsbaarder”, zegt Astrid Vertongen.

Wesley van Club Brugge

Hoe dan ook was het volgens haar toch de juiste reflex om kreeft Wesley naar ginder te brengen. “Bij ons was hij het beste af. Zo’n oude kreeft hier uitzetten in zee was zeker geen optie”, klinkt het.

Kreeft Wesley – genoemd naar de aanvaller van Club Brugge – heeft in Sea Life dus al bij al niet lang meer van zijn oude dag kunnen genieten: pas op 15 mei kregen ze hem daar cadeau van het restaurant De Oesterput. Daar hadden ze het dier gekregen van hun importeur Lobster Fish uit Deerlijk. Een gedenkhoekje met rouwregister komt er wellicht niet. “Maar we hebben hier toch wel een momentje stilte gehouden.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.