Krantenwinkel Liberetto is aan platina jubileum toe

Rik Flamand is trots dat zijn krantenwinkel al 70 jaar een vast begrip is in Aarsele.© foto TV
Rik Flamand is trots dat zijn krantenwinkel al 70 jaar een vast begrip is in Aarsele.© foto TV
Redactie KW

Ondanks de digitalisering verkoopt de familie Flamand al 70 jaar kranten in Aarsele. De Liberetto is bovendien de oudste winkel in het dorp. In tijden van de grote technologische vooruitgang is het 70-jarig bestaan van de krantenwinkel best wel uitzonderlijk te noemen. Als het van uitbater Rik Flamand (52) afhangt, doet hij er met plezier nog heel wat jaren bij.

In de winkel hangen oude foto’s die de levensweg van de krantenwinkel kort samenvatten. Exact 70 jaar geleden begon Riks vader, Rogier Flamand, met zijn krantenronde op aanraden van de plaatselijke pastoor. “Mijn moeder werkte als huishoudster bij meneer pastoor”, steekt Rik Flamand (52) van wal. “Op zijn advies begon mijn vader met het uitdelen van de krant ‘Het Volk’ in de gemeente. Samen met mijn moeder richtte mijn vader in 1951 zijn eigen winkeltje op. Mijn ouders verkochten er niet alleen kranten, maar in de winkel was ook een drukkerij en werden foto’s ontwikkeld.”

In spoor van pa en zus

“Toen mijn vader in 1979 met pensioen ging, zette mijn zus Mia de traditie verder en opende in een ander pand haar eigen krantenwinkeltje, dat de toepasselijke naam ‘Bij Mia op ’t hoekje’ kreeg. In 2007 ging Mia met pensioen en nam ik op nog een andere locatie haar winkel over. Ik koos voor de naam ‘Liberetto’, wat Italiaans is voor ‘klein boekje’. Ondertussen houd ik al 14 jaar de winkel open en geniet ik nog altijd evenveel van het beroep. In het begin moest ik wel wennen aan de vroege openingsuren. Mijn winkel opent al om 6.30 uur, wat niet evident is voor een avondmens zoals ik. Maar ondertussen ben ik het vroege uur al gewoon”, lacht Rik.

“Het menselijk contact is een troef waarop de technologie geen antwoord heeft”

De jongste jaren kent het aantal krantenwinkels in Vlaanderen een sterke daling. Toch gelooft Rik dat hij met Liberetto over troeven beschikt waaraan de digitalisering niet kan tippen. “Heel wat klanten zijn generatieklanten”, zegt Rik. “Sommigen bezochten de winkel al van toen ze klein waren of ze gingen mee met hun ouders naar de winkel die toen nog van mijn vader of mijn zus was. Als ze dan bij ons komen, maken we graag tijd voor een praatje. Veel mensen zijn op zoek naar warmte en menselijke contacten. Daar draait het bij ons al al die jaren om. Onze vaste klanten komen hier hun krant kopen of hun Lottobiljet halen.”

Hoewel Rik niet te ver vooruit wil kijken, beseft hij dat de lokale krantenwinkels onder druk staan. “De verkoop van kranten daalt al een tijdje. We krijgen dankzij ons postpunt voor pakjes wel wat meer opdrachten binnen die het verlies van de dalende krantenverkoop kunnen compenseren. Er komen meer en meer jongere mensen in Aarsele wonen. Zij gaan veel minder papieren kranten kopen omdat ze het nieuws digitaal op hun smartphone volgen. Bovendien daalt ook de verkoop van sigaretten, omdat er minder gerookt wordt of mensen kopen de sigaretten elders in grote hoeveelheden. Aan de andere kant zijn de weddenschappen dan weer een belangrijke bron van inkomsten.”

Troef

“Als voorzitter van Ondernemend Aarsele besef ik maar al te goed hoe snel het koopgedrag van de mensen verandert. De technologie kan je niet tegenhouden. Ik maak af en toe de vergelijking met de videotheken. Die zijn ook een stille dood gestorven. We moeten ons ervan bewust zijn dat andere branches hetzelfde lot beschoren zijn. Ik blijf er wel bij dat het menselijk contact een troef kan zijn waarop de technologie geen antwoord heeft. Zelfs jonge mensen maken graag tijd om even te praten. Fysieke contacten mogen we zeker niet onderschatten. Ik hoop dat ik nog tot mijn pensioen in de winkel kan staan. Aarsele is een levendig dorp en het is leuk om in contact met de inwoners te blijven. (lacht) De belettering op mijn ruit moet ik wel nog aanpassen: van 65 jaar naar 70 jaar”, besluit Rik. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier