Krantenverkoper wordt cafébaas in Wakken

Nico Follens ruilt zijn kranten en magazines voor frisse pinten.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Nico Follens ruilt zijn kranten en magazines voor frisse pinten.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

’t Gazettewinkelke op de Wapenplaats in Wakken verkocht op donderdag 22 april zijn laatste krant. Nico Follens (52) achtte zijn zaak niet langer leefbaar en bouwt ze om tot een bruine kroeg. A la cour de Ste Cécile, genoemd naar een vroeger café op dezelfde locatie, zal klaar zijn voor opening op 8 mei.

Van krantenwinkel naar horecazaak: is dat in deze coronatijden niet de pest inruilen voor de cholera? “Zeker niet, want eens deze vervelende periode achter de rug wordt het zoeken naar een plek waar je gezellig een pint kunt drinken. Wat zal er nog overblijven? Er liggen dus zeker kansen voor wie de sprong durft te wagen, dat hoor ik ook van kennissen uit de horeca”, zegt Nico Follens.

“Mijn winkel was wel een aflopend verhaal. De Lotto en alle geschreven pers gingen jaren geleden al online en toen ik tijdens de eerste lockdown niemand meer binnen mocht laten in de hoek van de sportweddenschappen, betekende dat voor mij de spreekwoordelijke druppel.”

Kaalslag in de sector

Volgens Yannick Gyssens, voorzitter van de vereniging voor pers-, tabak- en kansspelverkopers Perstablo, is de kaalslag in de sector niet te overzien. “Van de 5.000 zelfstandige perswinkels die er zes, zeven jaar geleden nog waren in ons land, schiet er amper een kleine 2.000 over waarvan ruim de helft in Vlaanderen. Ooit verkocht ik 1.000 kranten per dag via mijn winkel en krantenronde in Dendermonde, nu zijn het er met moeite nog 50”, zegt hij.

Follens’ toog wordt dan ook niet langer de thuishaven van dagbladen, maar van pinten. “Hij wordt verlengd en verhoogd en erft het bovenblad van het vroegere jeugdhuis Zjupzjup, waar ik een vijftal jaar achter de toog stond.”

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bestond er op dezelfde locatie al een café A la cour de Ste Cécile.©TOM VAN HOUTTE Archief Jules Desmet
Tot aan de Tweede Wereldoorlog bestond er op dezelfde locatie al een café A la cour de Ste Cécile.©TOM VAN HOUTTE Archief Jules Desmet

Brok nostalgie

Niet toevallig koos hij voor dezelfde naam als het café dat zich tot het begin van de Tweede Wereldoorlog op dezelfde locatie bevond. “Het wordt een brok nostalgie, die ons terug katapulteert naar de tijd van De Paradijsvogels. Ik merk dat mijn zonen van begin de twintig ook naar dat soort kroeg neigen. Er komen vintage tafeltjes en stoelen. Ik vond alles op Marketplace. Het enige nieuwe dat hier binnenkomt, is een elektronisch dartsbord.”

(Streek)bier uit het flesje

Een tapkraan zal je ook niet zien in A la cour de Ste Cécile. “Alles wordt in flesjes geserveerd en er zullen natuurlijk ook streekbiertjes als Sint-Canarus verkrijgbaar zijn.”

Het café zal niet minder dan vier terrassen tellen: vooraan, een overdekt stuk, een binnenkoer en binnentuin achteraan. “In een latere fase maken we van de paardenstallen een zomer- of winterbar.”

A la cour de Ste Cécile is vanaf 8 mei dagelijks open, behalve op maandag. Dinsdag, ter gelegenheid van de wekelijkse markt, ben je er vanaf 8 uur al welkom. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.