Krak van Zuienkerke: “Winnaarsmentaliteit heeft er altijd ingezeten”

Gianni Vanden Broucke: "Ik win nu eenmaal graag." © (foto Davy Coghe
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Zuienkerke krijgt dit jaar een sportieve Krak: triatleet Giani Vanden Broucke pakte in 2019 een hele reeks medailles, en verzilvert die nu ook nog eens met deze titel.

“Natuurlijk ben ik blij met de erkenning. Een sportman wint nu eenmaal graag”, reageert Giani Vanden Broucke, die voor de Krak campagne voerde via Facebook. “Ik deelde het bericht, maar verder ben ik er eigenlijk niet zo erg mee bezig geweest. Toen we voor mijn deelname aan het EK en WK een eetfestijn organiseerden en ik voor de aanwezigen een bedankingsspeech moest houden, zag ik daar echt tegenop. Ik wil vooral goede prestaties neerzetten.”

Een sportman pur sang dus. “De winnaarsmentaliteit heeft er inderdaad altijd wel ingezeten. Op school wilde ik ook in alles de beste zijn”, glimlacht Giani, die al op zijn zesde begon te voetballen. “Ik speelde bij KSC Blankenberge. Voetbal deed ik ook wel graag, maar na tien jaar had ik het daar een beetje mee gehad en vond dat het tijd werd voor een nieuwe sportieve uitdaging. In mijn huidige sport vind ik ook meer de afwisseling die ik nodig heb.”

Glansprestaties

2019 werd het jaar van Giani Vanden Broucke: hij zette glansprestaties neer op het EK en WK, werd tot verdienstelijke inwoner van Zuienkerke gebombardeerd en schitterde in onze krant tussen de ‘Sterren van Morgen’. “Dat ik op het WK derde zou worden, had ik zeker niet verwacht. Ik wilde gewoon eens meedoen om te zien waar ik al stond, want normaal duurt het toch wel een aantal jaar vooraleer je in de triatlon echt iets hebt bereikt. Dit was tenslotte nog maar pas mijn tweede seizoen”, aldus Giani, die aangesloten is bij Triatlon Brugge Team. “Ik voel me daar goed. We zijn een zeer hecht team en de groepstrainingen peppen me op. Waar je in je eentje misschien zou opgeven, push je elkaar in groep altijd nog naar een hoger niveau. Mijn teamgenoten van TBT spelen dus zeker een rol in wat ik als triatleet al allemaal heb bereikt.”

Grote wedstrijden

“Mijn eerste wedstrijd in 2020 wordt het EK duatlon op 7 maart in Punta Umbría. Vorig jaar ben ik op het EK gestart met de beloften en de elites, en toen eindigde ik net na de derde belofte. Een podiumplaatsje bij de beloften zou er dus eigenlijk wel in moeten zitten”, zegt Giani. “Mijn voornaamste werkpunt is nu het zwemmen. Ik grijp daarvoor iedere gelegenheid aan, zo spring ik na het werk geregeld nog eens in het zwembad in Sportoase Duinenwater. Ik ben daar dertig uur per week redder, net geen fulltime om nog voldoende tijd over te hebben om te trainen. De eerste week van februari vertrek ik met de ploeg op stage naar Benidorm. We verblijven in de omgeving van Calpe, want daar is het mooi fietsen. En er is een zwembad in het hotel.”

Giani wil tot slot ook nog zijn trainer Mike Bogaert, zijn ouders en z’n vriendin bedanken. “Want ook zij spelen allemaal een belangrijke rol in mijn prestaties. Zonder Mike was ik nooit zo ver geraakt, en mijn ouders en vriendin wil ik bedanken voor hun steun en vertrouwen.” (Wim Kerkhof)

Bio

Giani Vanden Broucke

Privé

Giani ging naar de lagere school in Zuienkerke, volgde twee jaar het middelbaar in het Sint-Jozef Sint-Pieter in Blankenberge, daarna houtbewerking aan het VTI in Brugge en een jaar integrale veiligheid als voorbereiding op de politietesten.

Loopbaan

Redder in Sportoase Duinenwater en verder reeks sportieve zeges in 2019: 1ste plaats op het BK duatlon in Ruddervoorde, 3de plaats junioren op het WK duatlon in Pontevedra, 2de plaats junioren op het EK duatlon in Targu Mures, 1ste plaats junioren op het BK triatlon in Mechelen, 1ste plaats junioren op het BK crossduatlon in Farciennes.

Vrije tijd

Naast de trainingen nog weinig vrije tijd.

“Omgeving is hier perfect om te trainen”

Hoe Zuienkerks is Giani Vanden Broucke?

“Ik woon er graag omdat het een beetje weg is van de drukte, later zou ik liever zelfs nog iets meer afgelegen wonen. De omgeving is hier ook perfect om te trainen: je kan kiezen welke kant je uit trekt om te fietsen, en ook om te lopen zijn er verschillende routes mogelijk. Verder ken ik in Zuienkerke niet zoveel mensen, maar ik ken wel de Krak van vorig jaar: Marie-Anne Deloddere herstelt mijn kapotte sportkledij. Mijn jeugdjaren in ‘t gemeenteschooltje waren heel plezant, en ik ben hier vroeger ook nog bij de Chiro geweest. Ik had er achteraf trouwens spijt van dat ik dit jaar niet naar de nieuwjaarsreceptie gegaan ben: kennelijk had de burgemeester het over mij in zijn toespraak… Beetje awkward“, glimlacht Giani.

Wat brengt de toekomst op professioneel vlak?

“Ik blijf graag op hoog niveau verder sporten, maar moet ook toekomstgericht denken. Het is zo goed als onmogelijk om van mijn sport te kunnen leven en politieman lijkt mij een dynamische job. Ik deed vorig jaar een opleiding integrale veiligheid als voorbereiding op de politietesten.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.KW.be/krak2019

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.KW.be/krak2019