Krak van Zuienkerke: “Ik sta symbool voor alle Kraks met wie ik werk”

Sonja Cornillie en haar echtgenoot Noël Delaere © BC

Sonja Cornillie (62) is de kersverse Krak van Zuienkerke. Al wil ze die titel delen met haar teamleden van de parochiale eenheid Maria Ster der Zee. “Ik sta symbool voor al die kraks waarmee ik màg samenwerken”, benadrukt ze.

Sonja viel compleet uit de lucht toen ze hoorde dat ze genomineerd was voor onze Krakverkiezing. “Ik had dit niet verwacht, want ik vind niet dat ik zeer uitzonderlijke dingen doe. Uiteraard ben ik blij dat ik tot Krak van mijn gemeente verkozen ben. Al wil ik die titel niet op mezelf betrekken, maar delen met alle teamleden van parochiale eenheid Maria Ster der Zee Blankenberge-Zuienkerke met wie ik màg samenwerken”, benadrukt de trotse, maar bescheiden Krak.

Sonja staat voor een nieuw hoofdstuk in haar leven. Op 1 mei gaat ze met pensioen. “Op 19 september 1981 ben ik afgestudeerd aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut in Gent. Ik heb gesolliciteerd bij Spermalie in Brugge en op 29 september van datzelfde jaar ben ik er gestart als godsdienstleerkracht. Al die jaren heb ik lesgegeven aan blinde en slechtziende jongeren tussen 13 en 21 jaar.”

“Je moet weten, ik hoor het mezelf nog zeggen tegen mijn moeder, dat ik toen nog nooit in contact gekomen was met een blinde persoon. Heel snel kreeg ik het brailleschrift onder de knie en mijn eerste toetsen heb ik al in braille opgemaakt. Ik was daar best wel trots op”, glimlacht Sonja.

Lievelingsstad Parijs

Ze heeft altijd met heel veel liefde voor de klas gestaan en nam er ook naschoolse taken bij. Zo ging ze 30 jaar mee als vrijwilliger op kamp om slechtzienden te begeleiden, hielp ze tal van projecten mee uitwerken en organiseerde ze een driejaarlijkse reis naar haar lievelingsstad Parijs.

“Ik heb me ontzettend geamuseerd in mijn job en kon me volledig ontplooien. Ook heb ik enorm fijne contacten gelegd met mijn leerlingen. Ik heb twee keer een reünie georganiseerd voor mijn oud-leerlingen en ik hoop enorm om na de coronacrisis nog eens een reünie te kunnen organiseren. Daar kijk ik echt naar uit.”

Dat Sonja godsdienstleerkracht zou worden, stond nochtans niet echt in de sterren geschreven. “Toen ik 17 jaar was, werd ik door de pastoor van onze parochie De Tassche gevraagd of ik geen vormselcatechese wou geven, want ze zochten iemand. Ik vond dat zo boeiend, waarop ik besliste om godsdienstwetenschappen te gaan studeren in Gent.”

Soep op de Stoep

De engagementen die Sonja opneemt binnen Maria Ster der Zee liggen in het verlengde van haar job. “Tien jaar lang heb ik met zuster Lu vormselcatechese gegeven in Nieuwmunster. Toen we in Zuienkerke kwamen wonen en Joris Weyts pastoor werd, kwam hij me vragen om mee te werken in de vormselcatechese van Zuienkerke. Toen werden de parochies een federatie.”

“Geleidelijk groeide dat uit tot één vormselgroep van de vier parochies. In onze pastorale eenheid ben ik samen met Mieke Marrannes en Martine De Bree teamlid. Wij komen maandelijks samen met de pastoor en de mensen van Blankenberge. We werken onder meer samen met anderen initiatieven uit, zoals de adventsactie Soep op de Stoep en Koffiestop, een actie van Broederlijk Delen.”

Hoe Zuienkerks zijn jouw roots?

“Ik ben eigenlijk afkomstig uit Roeselare. Het is pas toen ik begon les te geven in Spermalie, dat ik naar Brugge ben verhuisd. Via via kwam ik terecht in het zangkoor van Nieuwmunster. Daar leerde ik mijn toekomstige schoonmoeder kennen. Al wist ik dat toen natuurlijk niet. Zij vertelde me wel eens over Noël. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, dat was in de pastorie, had ik meteen kriebels in mijn buik. Het was liefde op het eerste gezicht. Noël zijn roots liggen hier en ik ben naar hier verhuisd. We wonen ondertussen al 26 jaar in de Leeglandstraat.”

Binnenkort verhuizen jullie naar deelgemeente Nieuwmunster, wat brengt jullie daar?

“Noël zijn vader was onderwijzer in Nieuwmunster en woonde in het schoolhuis. Later werd dat ontmoetingszaaltje De Bommel. Zijn ouders hebben toen een huis gekocht in de Doelhofstraat. Wij hebben altijd gezegd dat we nog naar daar wilden verhuizen. We hebben heel graag gewoond in de Leeglandstraat en hebben heel fijne buren, maar ons huis is nu verkocht. We zullen ons zeker snel thuis voelen in Nieuwmunster. We leven daar meer op de buiten, dat trekt ons aan. Onze buren daar, zijn koeien in de wei.” (lacht)

BIO

Privé

Sonja Cornillie (62) woont met haar man Noël Delaere (60) in de Leeglandstraat in Zuienkerke. Noël werkt bij Samana en is schepen in Zuienkerke. Binnenkort verhuist het echtpaar naar deelgemeente Nieuwmunster. Sonja haar roots liggen in Roeselare.

Loopbaan

Sonja werkt al 40 jaar als godsdienstleerkracht in Spermalie in Brugge. Ze geeft les aan blinden en slechtzienden. Op 1 mei gaat ze met pensioen.

Vrije tijd

Sonja is actief binnen de pastorale eenheid Maria Ster der Zee Blankenberge-Zuienkerke. Ze houdt daarnaast van lezen, maar ook van alles wat met wooninrichting te maken heeft.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.