Krak van Zonnebeke: “Mensen helpen, geeft een zeer fijn gevoel”

Wouter Lapon heeft alles over voor 'zijn' Chiro. (foto ZB)
Redactie KW

Wouter Lapon is een sociaal bewogen jongeling die met volle teugen geniet van het leven. Hij wil zoveel mogelijk ervaringen opdoen om uit te maken welke richting hij zijn leven wil geven. Onze jonge Krak heeft een grote boon voor de jeugdbeweging.

“Toen ik genomineerd werd als Krak was ik totaal verrast, maar ook heel blij. Verrast omdat ik mij afvroeg waaraan ik de nominatie te danken had, vooral blij omdat ook jongeren de kans krijgen om Krak te worden. Persoonlijk vind ik dat een heel grote eer. Campagne heb ik niet echt gevoerd wel heb ik een beroep gedaan op mijn vrienden- en kennissenkring en bij het voetbal en de Chiro. Ik ben dan ook supergelukkig de Krak van Zonnebeke te mogen zijn. De vorige laureaten waren stuk voor stuk fantastische mensen”, zegt Wouter enthousiast.

Chiro in de kijker

“Waar ik ook blij om ben, is dat door mijn verkiezing het werk van de Chiro en eigenlijk ook andere jeugdbewegingen in de kijker wordt gesteld. Zelf ben ik lid vanaf het eerste leerjaar en doorliep er alle afdelingen en nu zit ik al vijf jaar in de leiding en ben ik verantwoordelijk voor de Ribbels (kinderen van het eerste en tweede leerjaar, red.). Een jeugdbeweging is voor mij plezier en ontspanning en dat als groep beleven maakt er dubbel plezier van.”

Buiten ravotten

“In Zonnebeke hebben we echt een toffe bende. In onze huidige samenleving staat technologie centraal, maar het samen plezier maken en samen buiten ravotten is nog veel belangrijker. In een jeugdbeweging bouw je een vriendenkring op, leer je sociale contacten leggen, leer je samenwerken… Samenwerken ook met andere jeugdbewegingen. Zo ben ik onlangs nog bijgesprongen in Beselare omdat ze iemand te kort hadden. Ik ben nu 21 jaar en wat de toekomst zal brengen weet ik niet. Ik ben nog zoekende, ben iemand die moeilijk kan kiezen. Daarom wil ik zoveel mogelijk ervaringen op doen om te vinden wat me het best ligt. Wat ik wel weet, is dat het in de sociale sector zal zijn. Ik wil samenwerken met mensen, mensen leren kennen, andere culturen ontdekken.”

Artsen zonder Grenzen

“Tijdens mijn stage was ik drie maanden in Gambia en ik heb me daar fantastisch geamuseerd. Daar de mensen kunnen helpen, hen gelukkig zien, geeft een bijzonder fijn gevoel. Wij in het westen zijn met niets meer tevreden, in Gambia zijn ze wel tevreden met het weinige dat ze hebben en daar was ik ook gelukkig. Bij een organisatie als Artsen zonder Grenzen werken, zou me ook wel liggen. Samen met Roeland Pattyn geven we een voordracht voor het Davidsfonds over onze belevenissen in Gambia.”

Wereldreis maken

“Mijn grote droom is eigenlijk een wereldreis maken en telkens een tijdje verblijven in verschillende landen. Met de plaatselijke bevolking in contact komen, hen leren begrijpen er een beetje werken en leven. Ik besef dat het wat chaotisch klinkt, maar zo ben ik nu eenmaal. In eerste instantie wil ik me verder blijven inzetten voor Chiro Zonnezee en genieten van mijn Krak zijn.”

Welke gevoel hou je over aan De Warmste week?

“Echt een supergevoel! Wat we daar als kleine Chiro-afdeling gerealiseerd hebben, was groots. Het idee van het maken van die vlammetjes, de verkoop ervan en een opbrengst van 35.000 euro… Heel Vlaanderen kent nu de Chiro van Zonnebeke. Supertof was dat mijn oproep om met zoveel mogelijk Chiro-afdelingen aanwezig te zijn in Wachtebeke zo goed werd opgevolgd. Wachtebeke kleurde echt Chiro en toen ons bivaklied klonk, had ik een kippenvelmoment. Het was een hoogdag voor onze jeugdbeweging.”

Schuilt er in Wouter een mannequin?

“Dat was een grap. Mama had me uitgedaagd door te zeggen dat ik niet durfde deelnemen. En dan doe ik het uiteraard zeker. Ik scheef me in, geraakte in de finale en werd mannequin 2017 in Roeselare. Opnieuw een ervaring rijker.”

Voetbal of Chiro?

“Ik doe het allebei heel graag, maar het is totaal verschillend. Ik train graag de U12, maar dat is dan meer competitiegericht terwijl het bij mijn Ribbeltjes en andere afdelingen in de Chiro puur recreatief is. Met volle overtuiging kies ik voor Chiro.”

Bio

Privé

Wouter Lapon werd geboren in Ieper op 9 september 1997. Hij woont in de Maagdestraat in Zonnebeke. Hij is de zoon van Kris Lapon (+) en Christine Lewyllie en broer van Stijn (18) en Kaat (17).

Loopbaan

Na zijn lagere school in VBS De Wijzer in Zonnebeke trok hij naar het College in Ieper en daarna naar Vives in Roeselare, waar hij verpleegkunde studeerde. Eind deze maand weet hij of hij zijn diploma haalt.

Vrije tijd

Bij Chiro Zonnezee behoort hij al vijf jaar tot de leiding. Daarnaast voetbalt Wouter ook bij de beloften van SC Zonnebeke, waar hij ook trainer is van de U12.

(NVZ)