Krak van Zonnebeke: “Ik ben gelukkig als ik anderen kan helpen”

Christine van Exem vormt een tandem met gewezen Krak en echtgenoot Johnny Blanckaert, zelfs voor de huishoudelijke taken. © foto ZB
Redactie KW

Christine Van Exem is verkozen tot Krak van Zonnebeke. Haar sociale inzet is enorm groot. Uniek is wel dat haar man Johnny Blanckaert twee jaar geleden ook tot Krak werd verkozen.

“Natuurlijk ben ik blij met de titel van Krak van onze gemeente. Eerlijk? Ik had het totaal niet verwacht. Promotie maken hoefde zeker niet. Ik loop immers niet graag in de kijker. Bij werken achter de schermen voel ik me veiliger. Om eerlijk te zijn heb ik via Facebook en e-mail wel enkele mensen warm gemaakt en gevraagd om eventueel voor mij te stemmen, maar iedereen is natuurlijk vrij te doen wat hij wil. Ik wil dan ook iedereen hartelijk bedanken die op mij heeft gestemd, het doet echt heel goed”, vertelt Christine.

In de Komenstraat in het Breldorp wonen nu twee kraks, want echtgenoot Johnny Blanckaert werd twee jaar geleden al eens verkozen. “Soms wordt er thuis wel een beetje geplaagd. We houden immers een wedstrijdje om om ter meest in de krant te verschijnen. Nu ik ook Krak ben, staan we terug op gelijke hoogte. Dat plagen houdt ons jong”, lacht Christine Van Exem, de nieuwe Krak van Zonnebeke.

Sociaal

“Ik werd geboren in Wervik, maar mijn roots liggen in Geluveld. Daar werd mijn moeder geboren. Mijn 44ste verjaardag vergeet ik nooit, want op die beruchte 11 september was er de aanslag op de WTC-torens in New York”, gaat Christine verder. “Van thuis uit kreeg ik de boodschap en de motivatie mee om me sociaal in te zetten. Het sociale leven en mensen in nood bijstaan zit in mijn genen. Ik ben gelukkig als ik kan helpen. Mijn beroep als gezinshelper was daar een uiting van.”

Een opsomming van haar inzet is werkelijk indrukwekkend. Ze is voorzitter van Femma, zit in het bestuur van de welzijnsschakel ‘t Zunnetje en de fietsbieb in Beselare. Ze is ook parochiaal contactpersoon, zit in de federatie Sint-Augustinus, gaat de strijd aan tegen het sluikstorten als mooimaker, zit in het bestuur van beweging.net, in het AGB en gaat soms helpen bij de jaarlijkse schoonmaak in het museum. “Het is dus meer dan nodig dat Johnny en ik onze agenda’s goed bijhouden. Toch is er af en toe een dubbele boeking en dan wordt het kiezen. Veel vrije tijd is er niet, maar we vinden ontspanning in wat we doen en we doen het ook graag.”

Geen vangnet

“Jammer genoeg moeten we soms mensen in nood helpen. Het sociale vangnet is er voor velen niet en dat is eigenlijk onrechtvaardig. In onze huidige samenleving zijn de mensen zeker niet socialer geworden. Bij velen is het een ik-maatschappij geworden en in plaats van allen samen, is het ieder voor zich. Natuurlijk mag je dat niet veralgemenen. Er zijn ook mensen die zich enorm inzetten. Meestal halen die de media niet en wordt hun werk doodgezwegen. Het positieve mag ook eens gebracht worden”, aldus Christine.

Het behalen van de titel van Krak zal het engagement van Christine en Johnny niet veranderen. “We doen verder zoals we bezig zijn”, verzekert Christine. En of ze gelijk heeft. De verkiezing toont immers aan dat de mensen hun inspanningen ten volle waarderen. De kleinste Zonnebeekse deelgemeente met een 500-tal inwoners mag trots zijn op haar twee Kraks. (NVZ)

Bio Christine Van Exem


Privé


Christine Van Exem is geboren in Wervik op 11 september 1957. Ze is gehuwd met Johnny Blanckaert en woont in de Komenstraat in Zandvoorde. Ze is de moeder van Björn (37), die gehuwd is met Els Vanmoortel en in Zandvoorde (Oostende) woont, en Eveline (34), die gehuwd is met Davy Bintein en in Zillebeke woont. Ze is de trotse oma van Vaike, Ajme, Ymke, Kasey en Layla.


Loopbaan


Eerst liep Christine school in Wervik om te leren naaien en later ging ze naar Immaculata in Ieper voor een meer sociale richting. Beroepshalve werd ze gezinshelpster.


Vrije tijd


Geen echte hobby’s. In de tijd die rest na de vele activiteiten vult ze enquêtes in.

“De mensen moeten meer respect hebben voor elkaar”

Welke droom wil je nog realiseren?

“Mijn grootste droom is dat mensen verdraagzaam zijn, in vrede leven, meer respect hebben voor elkaar en steeds klaar staan om anderen te helpen die in nood zijn. Dat wij samen, onze kinderen en kleinkinderen, mogen gelukkig en gezond blijven zonder veel zorgen.”

Zou je Zandvoorde, onze kleinste deelgemeente, nog willen en kunnen verlaten?

“Zolang wij gezond en actief zijn, willen wij in Zandvoorde blijven. Een rustig en mooi dorp met veel natuur en bossen waar men kan wandelen en genieten. Wat ik mis, is het leven van vroeger. De mensen kwamen buiten voor een babbel, buren hielpen elkaar waar nodig. De familieband was ook iets die vroeger in ere werd gehouden. De maatschappij is op dat gebied enorm veranderd. Dat is wel heel jammer.”

Waaraan erger je je het meest?

“Sluikstorten. Waarom doen mensen zoiets? Vandaag alles opgeruimd, morgen liggen er opnieuw blikken, flessen, zakken met afval, matrassen… Jammer dat de daders nooit gevat worden.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019.