Krak van Wielsbeke: “Papa zou apetrots geweest zijn”

Hannelore Hugelier (vooraan), samen met haar familie. © NVR
Redactie KW

Hannelore Hugelier (33) is de nieuwe Krak van Wielsbeke. In maart vorig jaar overleed haar vader Martin aan kanker. Tot het einde van het jaar verkocht Hannelore, samen met haar broer en plusmama lintjes ten voordele van Kom op tegen Kanker. “We hebben de dood van onze papa omgezet in iets positiefs”, aldus Hannelore.

“Ik had nog nooit gehoord van de Krakverkiezing en voelde me wat onwennig in het kransje genomineerden. De andere mensen betekenden echt iets voor onze gemeente. Zelf voelde ik me een beetje de vreemde eend in de bijt. Maar uiteindelijk deed ik ook wel iets voor de medemens”, vertelt Hannelore.

Het overlijden van haar vader Martin zette Hannelore, haar broer Jelle en haar plusmama Kathy aan om actie te ondernemen. Ze ontwierpen een witgeel lintje: de Martin Ribbon was geboren. “Onze actie had twee doelen. Vooreerst wilden we geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker. Voor onze vader was het te laat, maar we kunnen nog andere mensen helpen. Daarnaast wilden we de mensen leren dat elke soort kanker zijn eigen kleur heeft. Zo staat wit voor longkanker en geel voor botkanker. Onze papa leed op het einde aan deze beide ziektes”, legt Hannelore uit.

We hebben de dood van onze papa omgezet in iets positiefs

Op de begrafenis van Martin verkochten ze al lintjes voor een vrije bijdrage, maar de vraag bleef niet uit. De reacties op de inzamelingsactie van de familie van Martin lokte veel bewondering uit. “Daarom besloten we het hele jaar door lintjes te verkopen tot we op het einde van het jaar naar De Warmste Week van Studio Brussel konden gaan. We verkochten in cafés, winkels, sportclubs, scholen en zo veel meer plaatsen. We kregen ook hulp van mijn schoonouders en tante. Uiteindelijk haalden we 1.700 euro op. Ook de collega’s van onze papa bij Logi-technic uit Wevelgem verkochten vrijwillig voor 500 euro lintjes en de directie verdubbelde dit bedrag.”

Verwerkingsproces

Iets meer dan tien maanden na het overlijden van Martin is het verwerkingsproces nog in volle gang. De afgelopen kerstdagen waren heel moeilijk voor de familie. “Er was iemand te kort tijdens de eindejaarsfeesten en dat doet heel vreemd. We wisten dat het eerste jaar heel zwaar kon zijn. Mijn vader was ook niet zomaar aanwezig. Hij was een leutemaker die altijd zijn stempel op zo’n avond kon drukken. We weten dat wij niet de enige zijn die iemand missen aan de kersttafel. Daarom dat wij deze actie ook deden”, vertelt Hannelore.

Mooi bedrag

De actie hielp Hannelore, Jelle en Kathy in de rouwperiode. “Doordat we lintjes verkochten, konden we vaak spreken over de gebeurtenissen in onze familie. We zijn blij met wat we gedaan hebben. We hebben de dood van onze papa omgezet in iets positiefs. Hij zou apetrots geweest zijn op onze inzet. Hij zou alle krantenartikels uitgeknipt en uitgehangen hebben. De titel van Krak is niet voor mij alleen, maar zeker ook voor hen. Zonder hen zou de actie niet zo’n mooi bedrag opgeleverd hebben”, glimlacht Hannelore tot besluit.

Zijn jullie blij met de opbrengst?

“We hadden niet verwacht dat we 1.700 euro zouden kunnen ophalen voor Kom op tegen Kanker. We deden het om andere kankerpatiënten te helpen. Voor onze papa was het al te laat. Maar we gaven niet alleen steun in geld, zo bleek. Een medestudent van Jelle leed ook aan kanker. Hij vertelde mijn broer dat hij veel kracht kon putten uit onze actie omdat hij zag hoe we ermee omgingen.”

Trokken jullie zelf naar Domein Puyenbroek in Wachtebeke om de opbrengst af te geven tijdens de Warmste Week?

“Eind december gingen we met meer dan twintig mensen naar Wachtebeke. We kwamen niet op de radio, maar we kwamen wel aan bod in een Facebookfilmpje. Dat was toch wel een unieke ervaring.”

Komt er nog een vervolg op de actie?

“De actie is inderdaad afgelopen. Het is tijd voor een nieuwe stap in ons rouwproces. Er zullen zeker nog moeilijke momenten komen. We hebben er eigenlijk nog niet over nagedacht om nog iets te doen voor Kom op tegen Kanker. Momenteel zijn we tevreden over wat we nu al gerealiseerd hebben.”

BIO

Privé

Hannelore (33) is afkomstig uit Marke. Ze verhuisde naar Ooigem omdat haar man Mike Van Robays een rasechte Ooigemnaar is. Samen hebben ze twee kinderen: Matteo (9) en Margaux (5). Het gezinnetje woont in de Hulstersestraat.

Loopbaan

Hannelore is schoonmaakster aan huis. Ook de mensen bij wie ze poetst, hadden veel bewondering voor haar initiatief.

Vrije tijd

Als moeder van twee kinderen heeft de nieuwe Krak weinig vrije tijd. Als er dan wat tijd is, maakt ze graag een knutselwerkje.

(Niels Vromant)