Krak van Wielsbeke: “Ik hou ervan om mensen enthousiast te maken”

Van links naar rechts Nancy Destatsbader, Stephaan De Backer, Tania Schelfhout, Frédéric Depypere, Joost Stevens en zittend Jolien Segaert. © foto NVR
Redactie KW

Frédéric Depypere (41) is de nieuwe Krak van Wielsbeke. Hij dankt die titel aan zijn onuitputtelijke inzet voor de samenleving in Ooigem. De supervrijwilliger heeft er een uitzonderlijk parcours opzitten en zetelt in tal van organisaties. “Ik krijg enorm veel voldoening van vrijwilligerswerk”, zegt de ingeweken Lauwenaar.

Bijna twintig jaar geleden streek Frédéric neer in Ooigem. Hij volgde zijn vriendin naar de Fabiolalaan. In Ooigem zocht hij zijn weg en probeerde hij zich onder te dompelen in de gemeentelijke activiteiten. In 2004 kreeg hij een flyer van het Rode Kruis in de bus. “De afdeling organiseerde een cursus helper. Ik vond het interessant om dit te volgen. Niet veel later stapte ik in het bestuur van de Wielsbeekse afdeling als penningmeester. Enkele jaren geleden werd ik voorzitter. In die 15 jaar heb ik ondertussen meer dan honderd preventieve diensten op evenementen uitgevoerd en groeiden de bloedinzamelingen en cursisten”, legt hij uit.

Door Frédérics inzet in het Rode Kruis volgde een nieuwe stap. “Het sociaal aspect dat aan dat engagement hangt, opent deuren. In 2010 werd ik lid van CD&V, waar ik voorzitter werd. In 2012 stond ik nog niet op de lijst, want ik vond dat ik nog moest groeien. Liever eerst met wat werk achter de schermen bijdragen tot het beleid in onze gemeente”, verklaart Frédéric. In 2018 veroverde hij een zetel in de gemeenteraad met meer dan 500 voorkeursstemmen. Op 1 januari 2021 wordt hij de gemeenteraadsvoorzitter.

Prachtig team

Daar hield het niet op voor de energieke Ooigemnaar. Drie jaar geleden stond hij aan de wieg van de eerste Ooigemse Feesten. “In de winter hebben we een mooie kerstmarkt. Mensen zeiden dat de kermis in de zomer doodbloedde. Dan denk ik: pak dat vast en doe er iets mee. Samen met drie andere gemotiveerde krachten richtten we het bestuur op. Met dank aan een heleboel vrijwilligers konden we al twee keer succesvolle Ooigemse Feesten organiseren. Als je een vol plein ziet dansen op muziek van Gene Thomas, dan geeft dat toch voldoening”, glimlacht de nieuwe Krak.

Op de duur kan je je afvragen waar Frédéric zich niet voor inzet? Als Mooimaker van Imog ruimt hij vrijwillig zwerfvuil op, hij is lid van het oudercomité van de Ooigemse school Het Vlinderbos, organiseert elk jaar een straatfeest en zetelt ook in de milieuraad. “Maar bij elke organisatie kan ik rekenen op een prachtig team met mensen die er elke keer weer voor gaan. Het Rode Kruis boekte vooruitgang. En toen ik als Mooimaker begon waren we met vijf, nu zijn we met twintig. Ik denk dat ik mensen kan enthousiasmeren door mijn positieve levensmentaliteit”, vermoedt hij.

Voor Frédéric was de nominatie tot Krak al een mooie eer. Nu is hij het daadwerkelijk. “Misschien doe ik wel veel, maar voor mij is dat normaal. Ik doe gewoon wat ik graag doe. Ik ben blij dat de mensen dit blijkbaar appreciëren, anders word je geen Krak. Ik denk dat iedereen van de vijf genomineerden deze erkenning verdiende”, besluit hij. (NVR)

Bio Frédéric Depypere


Privé

Lauwenaar Frédéric Depypere (41) volgde 20 jaar geleden de liefde naar Ooigem. Met zijn vrouw Elien kozen ze hun stekje in de Fabiolalaan. Het koppel heeft een dochter Anna-Lucia.


Loopbaan

Frédéric doctoreerde als bio-ingenieur en gaf les aan de Universiteit Gent. In 2012 ruilde hij die job voor een functie bij chocoladeproducent Barry-Callebaut. “Mijn doctoraat ging ook over chocolade.” Hij is er verantwoordelijk voor de global research and development.


Vrije tijd

Hij ziet zijn vrijwilligersactiviteiten als zijn hobby. Maar een beetje beweging miste Fréderic nog. “Daarom ben ik een wandelaar geworden. Zo kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik wandelde al twee keer de Dodentocht.”

Je bent betrokken in enorm veel organisaties. Ben jij eigenlijk nog thuis?

“Velen denken inderdaad dat ik nooit thuis ben, maar ik kan de balans vinden tussen een reizende job, mijn privéleven en mijn vrijwilligerswerk. Maar soms is er een onevenwicht en dan moet ik dat herstellen. De belangrijkste mensen in mijn leven zijn mijn vrouw en dochter. Ik ben Elien en Anna-Lucia heel dankbaar dat ze me die ruimte geven.”

Wat brengt 2020 voor jou?

“Ik heb geen concrete zaken op mijn bucketlist staan, al zitten er wel enkele ideetjes in de pipeline. Mijn periode bij het oudercomité zit erop, want mijn dochter vertrekt in juni naar het middelbaar. Maar dat maakt misschien tijd vrij voor andere dingen?”

Volgend jaar word je gemeenteraadsvoorzitter. Wat verandert er?

“Het wordt er de komende vijf jaar zeker niet kalmer op. Dat besef ik heel goed. Die functie brengt wel restricties met zich mee: zo mag ik geen voorzitter van het Rode Kruis meer zijn. Uiteraard blijf ik wel hulpdienstvrijwilliger en kan ik misschien een andere bestuursfunctie opnemen.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/kraks2019