Krak van Wevelgem: “Alles wat ik deed, deed ik samen met vele vrijwilligers”

Stefaan Lernout

Zich inzetten voor anderen, voor Chris Loosvelt is het een vanzelfsprekendheid. Toen afgelopen jaar de 30ste verjaardag van de lokale afdeling van Kom op tegen Kanker gevierd werd, werd ze persoonlijk bedankt door de koning voor haar vele jaren inzet. Chris Loosvelt benadrukt dat alles wat ze deed in samenwerking was met vele vrijwilligers.

Haar hele professionele, politieke en persoonlijke leven heeft altijd in het teken gestaan van ‘de medemens helpen’. Van haar vader erfde Chris Loosvelt de politieke microbe en het sociaal engagement maar ook haar moeder stimuleerde haar daarin. “Zij was sinds haar zevende wees”, vertelt Chris. “Ze stond voor alles open en was heel sociaal. Als mijn moeder op straat een sukkelaar tegenkwam, haalde ze die in huis.”

Bijna als vanzelf rolde Chris Loosvelt via het toenmalige ACW de politiek binnen. In 1982 werd ze meteen verkozen en in 1988 behaalde ze het hoogste aantal stemmen van alle kandidaten in deelgemeente Wevelgem. Dankzij de politiek kreeg Chris de gelegenheid om de zaken anders aan te pakken, om haar eigen sociale klemtonen te leggen. Met haar kreeg het sociaal beleid in Wevelgem een gezicht. “In 1984 zette ik samen met toenmalig schepen Madeleine Wallays voor het eerst een borstkankerscreening op. Er was al een kankerpreventiedienst in Brugge, maar daar ging bijna niemand naartoe. ‘Waarom lokaal geen onderzoeken organiseren’, vroegen we ons af. Via vrouwenbewegingen verspreidden we het nieuws en op de infoavond zat de bibliotheekzaal tjokvol. Uiteindelijk werd er hier bij zeven Wevelgemse vrouwen borstkanker vroegtijdig gedetecteerd en konden ze tijdig behandeld worden.”

Kom op tegen Kanker

Vanuit de CM startte Chris samen met Andre Breyne de lokale afdeling van Ziekenzorg op, het huidige Samana. De voedselbank TasToe was dan weer een initiatief dat voortsproot uit haar jaren in het OCMW. Zolang ze politiek actief was, bleef ze daar op de achtergrond. “Nu werk ik volop mee. Maandelijks ondersteunen wij zo’n 100 gezinnen met een voedselpakket. Emotioneel is dat heel belastend; vaak ben ik doodmoe na een middag voedselbedeling.”

Naast deze en vele andere engagementen is Chris Loosvelt toch wel het Wevelgemse uithangbord van Kom op tegen Kanker (KOTK). De lokale afdeling daarvan zette ze 30 jaar geleden op, samen met Frans Soenen, het vroegere Volksunie gemeenteraadslid, over de partijpolitieke grenzen heen. “We mobiliseren jaarlijks 150 vrijwilligers om plantjes aan de man te brengen, en daar zijn we best goed in. Afgelopen jaar verkochten we 5.000 azalea’s”, klinkt het trots.

Dat niemand gevrijwaard is van deze ziekte blijkt wanneer Chris even achterom kijkt. “Zowel Frans Soenen als gewezen schepen en KOTK-medewerkster van het eerste uur Rosa Seynhaeve overleden aan de ziekte. Ook haar eigen zoon Jeroen bleef niet gespaard. “Voor hij kanker kreeg, nam Jeroen jaarlijks enkele dagen vrij om de plantjes aan de man te brengen. Je mag ervan op aan dat elk jaar opnieuw de hele familie paraat staat tijdens het plantjesweekend.” (SLW)

Bio Chris Loosvelt


PRIVE

Chris Loosvelt (69) groeide op in Rekkem als oudste van tien kinderen. Ze is gehuwd met Patrick Verraest. Haar zoon Jeroen overleed op 35-jarige leeftijd aan kanker. Alizé (17) en Félice (13) zijn de kinderen van haar zoon Joachim (46).


LOOPBAAN

Chris Loosvelt studeerde maatschappelijk werk. Van 1971 tot 2004 werkte ze bij de sociale dienst van CM Wevelgem. Vanaf 1982 was ze ook politiek actief. Tussen 1988 en 2000 was ze schepen van Sociale Zaken. Daarna was ze tot eind 2015 voorzitter van het OCMW.


VRIJE TIJD

Naast haar blijvende engagement voor vele sociale doelen, reist Chris Loosvelt geregeld naar Italië.

Je werd net geen burgemeester?

“Dat wil ik niet gezegd hebben. Het is wel zo dat ik in 2000 het meest stemmen behaalde na Gilbert Seynaeve. Die had vooraf aangekondigd om na drie jaar de fakkel door te geven. Uiteindelijk bleek onze huidige burgemeester een heel goede keuze, en werd ik OCMW-voorzitter. In die functie heb ik mij heel erg goed gevoeld.

Sociale bewogenheid is niet voor iedereen gegeven, toch?

“Het is nochtans heel simpel. Het is een kwestie van aandacht hebben voor de mensen rond je. Je moet je voelsprieten opzetten en de rest komt vanzelf. Niet enkel minderbedeelden hebben het moeilijk, een welstellende maar eenzame figuur heeft evenveel nood aan een goed gesprek of een luisterend oor.

Je bent ook op sociale media actief?

“Je ziet zo wat er leeft in de gemeenschap. Het kan ook nuttig zijn. Jeroen werkte bij Thermote & Vanhalst. Jaarlijks verkoopt het bedrijf via ons nog plantjes voor KOTK. Dit jaar waren het er 600, maar ik wist niet hoe ik ze daar moest krijgen. Na een oproep op Facebook liet Henk Louf me weten dat ik zijn bestelwagen kon gebruiken. KOTK werkt nog altijd over de partijpolitieke grenzen heen! (lacht)


Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op

www.kw.be/krak2019